Την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Χαρ. Βουρλιώτης.
Η αναίρεση του βουλεύματος αναμένεται να οδηγήσει και σε άρση όποιων εμποδίων συνδέθηκαν με την καταβολή της δόσης που περιμένει η χώρα, καθώς οι Ευρωπαίοι σε όλους τους τόνους είχαν διαμηνύσει πως αυτό αποτελεί περίπου «προϋπόθεση» για την καταβολή της!
Στυγνός εκβιασμός δηλαδή για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας!!!
Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη προκάλεσε αντιδράσεις καθώς επισημάνθηκε πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε ψηφιστεί παλαιότερα και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά το βούλευμα παραπομπής κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά του υπ’ αριθμ. 999/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες τουΤΑΙΠΕΔ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.
Ο κ.Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».
Πάνω απο 650εκ. ευρώ η ζημιά του δημοσίου!
Η υπόθεση αφορά το σκάνδαλο που αποκαλύψαμε τον Δεκέμβριο του 2013 για τη πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ για 20 χρόνια στον Ισραηλινό Μπένι Στάινμετζ με δάνειο μάλιστα που πήρε από την ίδια την Εθνική τράπεζα ο γνωστός Ισραηλινός επενδυτής και για τον οποίο μάλιστα εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για απάτες στην Νέα Γουινέα.
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η εν λόγω εταιρεία είχε καταγγελθεί και από τον υπουργό της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κύριο Κουρουμπλή μιας και πλήρωνε υπέρογκα ποσά ως μίσθωμα για ένα κτήριο που ενώ ανήκε στο Ελληνικό δημόσιο μεταβιβάστηκε στην εν λόγω εταιρεία και χρονομισθώθηκε για 25 έτη. (πηγή)
Παρότι η εν λόγω εταιρεία ελέγχεται από την δικαιοσύνη για τις μεθοδεύσεις πώλησης δημοσίων κτηρίων (άρθρο), συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς και τους κερδίζει!
Χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση αυτή της Στέγασης του Ανοιχτού πανεπιστημίου όπου υπεγράφη σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία έναντι μηνιαίου μισθώματος ύψους 8200 ευρώ (άρθρο)!
Στην πραγματικότητα αντί για ξένες επενδύσεις, γίνεται αρπαγή της δημόσιας περιουσίας!
Τα 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για τους οποίους έπαυσε η δίωξη είναι ο...Ισπανός πρόεδρος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, ο ομολογό του της Ιταλίας και ο Σλοβάκος προεδρος του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.
Βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός των κατηγορουμένων ήταν πως ο ρόλος τους ηταν απλώς γνωμοδοτικός και συνεπώς όχι δεσμευτικός για το ΔΣ το οποίο και αποφάσισε τελικά.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης τους, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Γιάννης Γιαννίδης, τόνισαν μάλιστα πως δεν είχαν καμμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος άρα δεν υφίσταται ευθύνη "απιστίας" τους στην υπηρεσία, όπως περιγράφεται το αδίκημα. Οπως ειπαν δε, οι εκτιμήσεις τους ηταν και νόμιμες και τελικά επωφελείς!
Το πόσο επωφελείς μας το αποκαλύπτει η δικογραφία της υπόθεσης, καθώς τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ!
Εν τέλει το συνολικό τίμημα που εισέπραξε το κράτος για τα 28 ακίνητα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ!
Αν το πολλαπλασιάσουμε επι 20 χρόνια όπως προβλέπει η σύμβαση, το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει το κράτος αγγίζει τα 510.000.000!
Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως η Εθνική δάνεισε στον Μπένι Στάινμετζ ακόμα 418 εκατ. ευρώ (βλέπε εδώ) για να αγοράσει την θυγατρική της, την Πανγαία, η χασούρα για το δημόσιο είναι πάνω απο 650.000.000 Ευρώ!
Τόσο επωφελές!
Σημειώνεται ότι ενώ πρόκειται για μια συναλλαγή αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ δεν έγινε διεθνής διαγωνισμός, αλλά απευθείας διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Και κάπως έτσι ακόμη ένα σκάνδαλο έκλεισε και όλοι οι εμπλεκόμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι!
Πηγή: Λόγιος Ερμής