Παρεμβάσεις στο έργο τους καταγγέλλουν στις καταθέσεις τους οι δύο εισαγγελείς αρμόδιοι για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.
Ειδικότερα, με αφορμή έρευνα για την υπόθεση των CDS, μετά από δημοσιεύματα που έφεραν τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκο Παπανδρέου, να εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες ασφαλιστικών προϊόντων που σχετίζονταν με το οικονομικό χρέος της Ελλάδας, ο Σπ. Μουζακίτης είπε στην κατάθεσή του στις 5-1-2012: «Κατά την επίσκεψή μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. υπουργός (σ.σ.: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου), αμέσως μετά τη διατύπωση των διαβεβαιώσεων για την παροχή των αναγκαίων για τη λειτουργία του Γραφείου (σ.σ.: δίωξης οικονομικού εγκλήματος), ζήτησε από τον κ. Πεπόνη, παρουσία εμού και του γενικού γραμματέως του υπουργείου Δικαιοσύνης, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η Προκαταρκτική αυτή Εξέταση, η οποία, όμως, είχε παραγγελθεί προ μίας ή δύο εβδομάδων».
«Η αναφορά αυτή του κ. υπουργού στη συγκεκριμένη ποινική προκαταρκτική δικογραφία με εξέπληξε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ουδέποτε κατά την επί είκοσι εννέα σχεδόν έτη υπηρεσία μου ως εισαγγελέας άκουσα ποτέ κατά τις επισκέψεις μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρονται οι εκάστοτε υπουργοί σε ποινικές υποθέσεις. Ο δεύτερος ήταν το γεγονός ότι η αναφορά αυτή δεν σχετιζόταν με κάποια ποινική υπόθεση, η οποία βρισκόταν εν εξελίξει επί μήνες, και είχε ενδεχομένως υπερβεί τα επιτρεπτά δικονομικά όρια. Με εξέπληξε δε, έτι περαιτέρω το γεγονός ότι κατά την έξοδό μας από το γραφείο του κ. υπουργού, μας συνόδευσε μέχρι τον ανελκυστήρα ο κ. γενικός γραμματέας, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για όσο το δυνατόν πιο σύντομη περάτωση της Προκαταρκτικής Εξετάσεως επί της συγκεκριμένης ποινικής υποθέσεως».
Από την πλευρά του ο Γρ. Πεπόνης γράφει: «Η Προκαταρκτική Εξέταση, η οποία παραγγέλθηκε στις 12-7-2011, προκάλεσε συγκεκριμένες υπουργικές αντιδράσεις και δη πλειστάκις, γνωστές και εις εμάς αμφοτέρους και στον επόπτη των οικονομικών εισαγγελέων. (…) Σημειωτέον, το αντικείμενο της υποθέσεως είναι πολύπλοκο, ενώ ήταν συνερευνώμενη με άλλη που αφορά τα CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εβδομάδες μόλις μετά την παραγγελία της Προκαταρκτικής Εξετάσεως, κατέστημεν δέκτες αμφότεροι των αντιδράσεων του είδους που εξετέθη. Το “δεν είναι νοητόν να εξελίσσεται τέτοιου είδους έρευνα εις βάρος του ιδίου του πρωθυπουργού ουσιαστικώς”, και το “πώς και με τι κύρος θα εκπροσωπεί αυτός την Ελλάδα στο εξωτερικό”, ήταν η επωδός και το στερεοτύπως επαναλαμβανόμενο “άλλοθι”, καθ’ ημάς, των παρεμβάσεων αυτών».
Ο ίδιος λέει ότι σε συνάντηση που είχε πριν από τα Χριστούγεννα με υψηλότατους παράγοντες του Αρείου Πάγου, «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (σ.σ.: Ιωάννης Τέντες) με ερώτησε “τι γίνεται αυτή η υπόθεση των CDS;”, και μου είπε “πρόσεξε, αυτή είναι επικίνδυνη και θα έχει προεκτάσεις”, χωρίς, σε ερώτησή μου, να δείξει διάθεση να μου εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε με το τελευταίο». Πάντως, από την αναφορά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικολάου Παντελή, για την υπόθεση, οι δύο εισαγγελείς φέρονται να είχαν μάρτυρα που προτίθετο να δώσει σημαντικές πληροφορίες, αλλά, άγνωστο για ποιους λόγους, ουδέποτε κατέθεσε.
«Δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου υπουργού»
Οι δύο εισαγγελείς αναφέρονται επίσης στην υπόθεση των καταγγελιών περί «απόκρυψης» της λίστας με χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες προς το Ελληνικό Δημόσιο. «Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος -αναφέρει ο Σπ. Μουζακίτης- κατά τη διάρκεια της ασκήσεως των καθηκόντων μας, στις αρχές Οκτωβρίου του 2011, μου ανέφερε με έκπληξη και έκδηλη δυσφορία, ότι ο εποπτεύων αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Παντελής (το όνομα του οποίου ο αντιεισαγγελεύς ανακοίνωσε στον κ. Πεπόνη και είναι γνωστό σε μας) τηλεφώνησε στον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και σε έντονο ύφος εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Πεπόνης είχε παραγγείλει την ίδια ημέρα Προκαταρκτική Εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δημητρίου Κουσελά, σχετικά με απόκρυψη -κατά τις καταγγελίες- λίστας με ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου».
Για το ίδιο θέμα ο Γρ. Πεπόνης αναφέρει: «Απογευματινές ώρες της ιδίας ημέρας (σ.σ.: 7-10-2011) μου τηλεφώνησε ο κ. Νικόλαος Παντελής, στην οικία μου και σαφώς, κατά την αντίληψή μου, φορτισμένος, μου είπε ότι του τηλεφώνησε ο κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και του εξεφράσθη εντόνως εναντίον της ενέργειας (Προκαταρκτική Εξέταση Κουσελά). Εν τω μεταξύ είχε τηλεφωνήσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συγκεκριμένος υπουργός της κυβερνήσεως και του εξέφρασε εντόνως τη δυσφορία του για την παραγγελία Προκαταρκτικής. Εγώ του επεσήμανα ότι “ενήργησα νόμιμα, και δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου υπουργού”».
Ισχυρός παράγων
Στην κατάθεσή του ο Γρ. Πεπόνης αναφέρει ότι στο τέλος Νοεμβρίου του 2011 έγινε παραλήπτης πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλος οικονομικός παράγων εκτόξευε απειλές εναντίον του. Για δραστηριότητες του επιχειρηματία, ο οποίος κατά πληροφορίες προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο, είχε διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα. Τότε, μάλιστα, ζήτησε ενίσχυση των μέτρων προστασίας του από την ΕΛ.ΑΣ. Ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει το περιστατικό αυτό ως «αποκαλυπτικό της γκρίζας ζώνης του οικονομικού εγκλήματος».
Για τον ίδιο επιχειρηματία φαίνεται να ενδιαφέρθηκε και πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Ειδικότερα, ο Γρ. Πεπόνης λέει ότι κατά την επίσκεψη του συνταξιούχου δικαστικού στο γραφείο του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπου ήταν και οι δύο εισαγγελείς, «αμέσως άρχισε να αναφέρεται στο συγκεκριμένο μεγαλοοικονομικό παράγοντα, επαινετικά για την προσωπικότητά του, χαρακτηρίζοντάς τον παραλλήλως και μεγάλο κοινωνικό παράγοντα. Είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον ίδιο και την εν γένει δραστηριότητά του, εξέφρασε, δε, έκδηλη δυσαρέσκεια και δυσφορία για το γεγονός ότι ελέγχεται από τις διωκτικές του Οικονομικού Εγκλήματος Αρχές, επιτονίσας παραλλήλως τη στενή σχέση τόσο του συγκεκριμένου μεγαλοοικονομικού παράγοντος όσο και του ιδίου, με έτερον μεγάλο οικονομικό παράγοντα της Ελλάδος».
(Θανάσης Αργυράκης, Γιάννης Απέργης στον “Τύπο της Κυριακής”)