Προς: Τους Ηγέτες όλων των Ευρωπαϊκών Χωρών
Όλα τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τον Πρόεδρο Ομπάμα και Όλα τα Μέλη του Κονγκρέσου των ΗΠΑ
Απρίλιος, 2015
Οι συγκρούσεις σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχουν καταστρέψει τη ζωή σε αυτές τις περιοχές και έχουν κάνει την επιβίωση αβέβαιη. Ενώ η υφήλιος έχει γίνει μάρτυρας τρομερών αποκεφαλισμών και καύσεων ζωντανών ανθρώπων, γεγονότα μεγάλης κλίμακας, τα οποία μπορούν να αλλάξουν την ιστορία και τη μοίρα των χωρών που πλήττονται αλλά και του κόσμου, λαμβάνουν χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, τρέπονται σε φυγή από τις εμπόλεμες ζώνες με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν· οικογένειες ολόκληρες πηδούν σε βάρκες με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη, εάν δεν πνιγούν στην πορεία. Η Νότια Ευρώπη είναι η πλέον προσβάσιμη, και ειδικότερα η Ελλάδα και η Ιταλία. Τραγωδίες στη Μεσόγειο, με απεγνωσμένους ανθρώπους να πνίγονται στην πορεία προς την Ευρώπη, λαμβάνουν χώρα εδώ και κάποια λίγα χρόνια. Αλλά μόνο πρόσφατα έφτασαν αυτά τα νέα στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και σε κάθε μέρος του κόσμου, λόγω των εκτεταμένων ανθρώπινων απωλειών, ενώ δεν αποτελεί καν είδηση ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν μείνει ουσιαστικά αβοήθητες στην αντιμετώπιση αυτών των τραγωδιών.
Η Ελλάδα έχει τώρα κοντά στο 27% ανεργία και παλεύει να πείσει τους δανειστές της για το προφανές: το ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει με επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, περισσότερες μαζικές απολύσεις, και το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου. Τα σημάδια της κρίσης είναι παντού. Ένας αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων σιτίζονται από τις τοπικές ενορίες. Οι παράνομοι μετανάστες ήδη γεμίζουν τους δρόμους της Αθήνας και παλεύουν να επιβιώσουν ψάχνοντας στα σκουπίδια ή στρεφόμενοι σε εγκληματικές ενέργειες. Τα νοσοκομεία παλεύουν να παρέχουν φροντίδα σε όλους τους κατοίκους της Ελλάδας. Σε αυτό το υπόβαθρο, τα κύματα της πείνας και των ασθενών που καταφθάνουν από τις εμπόλεμες ζώνες στα ελληνικά λιμάνια και τα νησιά μεγαλώνουν. Άλλοι καταφθάνουν διασχίζοντας τα σύνορα με την Τουρκία, της οποίας η κυβέρνηση φαίνεται πως κλείνει τα μάτια σε αυτή την κατάσταση, αφήνοντας τους δουλεμπόρους ανεξέλεγκτους. Η Ελλάδα, μια μικρή χώρα με πληθυσμό μόλις περίπου 10 εκατομμυρίων, έχει ήδη έναν εκτιμώμενο αριθμό ενάμιση εκατομμυρίου μεταναστών (νόμιμων και παράνομων), και ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται δραματικά τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και οι φιλόξενοι Έλληνες δεν μπορούν να φροντίσουν τους πρόσφυγες. Απλά δεν μπορούν να τους ταΐσουν και να τους παρέχουν καταφύγιο βραχυπρόθεσμα, ή εργασία μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα μοιάζει με ένα καράβι το οποίο οι επιβαίνοντες προσπαθούν απεγνωσμένα να το αποτρέψουν να βυθιστεί, ενώ απελπισμένοι άνθρωποι προκειμένου να μην πνιγούν εμφανίζονται ολόγυρα από το καράβι και προσπαθούν να πηδήξουν μέσα. Η μοίρα αυτής της βάρκας και όλων των επιβαινόντων είναι δυστυχώς προβλέψιμη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν παρατηρητές σε αυτό το εξωγενές Ελληνικό δράμα. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα περιλαμβάνουν:
1) Οι προσπάθειες για επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική πρέπει να ενταθούν. Η επιτυχία δεν θα έρθει εάν δεν μάθουμε από τα σφάλματα του παρελθόντος. Οι λέξεις “δικτάτορας” και “δικτατορία” δεν ηχούν καλά στα “δημοκρατικά μας αυτιά”, αλλά εάν κάποιος πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να υποστηρίξει από τη μια μία δικτατορία υπό την οποία Χριστιανοί και όλοι οι Μουσουλμάνοι ζουν ειρηνικά δίπλα δίπλα, και από την άλλη το ολοκληρωτικό χάος και τον όλεθρο, η επιλογή είναι προφανής.
2) Η Συνθήκη του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία σε όποιο από τα Κράτη Μέλη εισέρχεται πρώτα ο αιτούμενος ασύλου αυτό είναι και υπεύθυνο για την φροντίδα του πρόσφυγα-ο οποίος και πρέπει να μεταφερθεί στο “Κράτος Μέλος υποδοχής” εάν συλληφθεί σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα! ‒ πρέπει να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί. Ανάμεσα σε άλλα σοβαρά ελαττώματα, προσδίδει εξαιρετική πίεση στη Νότια Ευρώπη, ιδιαιτέρως στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ποιος μπορεί να πει με ειλικρίνεια ότι μια τέτοια νομοθεσία συμβαδίζει με το πνεύμα του δίκαιου διαμοιρασμού ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ; Η συνθήκη του Δουβλίνου έχει επικριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων και Εξόριστων, καθώς και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Είναι καιρός για αλλαγές σε αυτή τη νομοθεσία, οι οποίες θα είναι ωφέλιμες για όλους τους ενδιαφερόμενους.
3) Ένας αριθμός καλών προτάσεων έχει κατατεθεί από την Κα. Φεντερίκα Μογκερίνι (Ανώτατη Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) και ο Κος Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Υπηκοότητας. Τέτοιες προτάσεις είναι η μεταφορά των Σύριων Μεταναστών στην Βόρεια Ευρώπη και τη δημιουργία ασφαλών ζωνών εντός των εμπόλεμων περιοχών, όπου τα θέματα ασύλου και άλλα θέματα προσφύγων μπορούν να επιλυθούν. Αυτές οι προτάσεις πρέπει να μετακινηθούν από τη φάση των συζητήσεων σε αυτή της υλοποίησης άμεσα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ πρέπει να δεχθεί το δίκαιο ποσοστό που της αναλογεί από αυτούς τους πρόσφυγες.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να ακούσουν τις εκκλήσεις που έρχονται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και αυτές των προσφύγων. Η ανθρωπιστική καταστροφή έχει φτάσει σε μεγάλη κλίμακα, με προφανείς και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Η Ελλάδα πληρώνει ένα δυσανάλογα υψηλό τίμημα, παρά το ότι η Ελλάδα δεν έχει παίξει κανένα ρόλο στην πρόκληση αυτής της καταστροφής. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν την ηθική υποχρέωση – η οποία ταυτίζεται και με το συμφέρον τους μακροπρόθεσμα – να κάνουν τα απαραίτητα βήματα στο να θέσουν ένα τέλος στην δοκιμασία όσων βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ παράλληλα να αποτρέψουν την κατάρρευση της Ελλάδος υπό το προστιθέμενου βάρους των προσφύγων.
Υπογραφές:
1 Αναγνωστόπουλος Σταύρος Α., Επίτιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Αρχισυντάκτης (Ευρώπη), Σεισμοί και Κτίσματα ΕΛΛΑΔΑ.
2 Αναστασοπούλου Τζέιν, PhD, Privatdozent, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, ΕΛΛΑΔΑ
3 Ανδρεάτος Σ. Αντώνιος, Καθηγητής Η/Υ, Ακαδημία Ελληνικής Αεροπορίας, ΕΛΛΑΔΑ.
4 Αγγελίδης Δήμος, Ph.D., P.E., Επίτιμος Καθηγητής Ναυτικών Κατασκευών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 54124, ΕΛΛΑΔΑ
5 Αγγελίδης Χρ. Οδυσσέας, DIC, Πολιτικός Μηχανικός, MIET, Μηχανικός Χαρτογράφησης, ΚΥΠΡΟΣ
6 Αργυρόπουλος, Ιωάννης, Ph.D., Διευθύνων Μέλος Τεχνικού Προσωπικού, Εργαστήρια AT&T, ΗΠΑ.
7 Αρκάς Ευάγγελος Ph.D. Physics & Th.D. CEO. PHOS Solar Technologies Ltd London, UK.
8 Αρωνιάδου-Anderjaska, Βασιλική, Ph.D., Ερευνήτρια Επίκουρος Καθηγήτρια, Μέριλαντ, ΗΠΑ.
9 Μπαλόγλου Γεώργιος, Συνταξιούχος SUNY Καθηγητής Μαθηματικών, ΕΛΛΑΔΑ .
10 Μπλύτας, Γεώργιος Χ. Ph.D. Φυσική Χημεία και Χημική Μηχανική. Σύμβουλος Έρευνας, Royal Dutch-Shell; Πρόεδρος, GCB Τεχνολογία Διαχωρισμού, Ιδρυτής και Μαέστρος: The Houston Sinfonietta. Συγγραφέας, Η Πρώτη Νίκη, Η Ελλάδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 2009. ΗΠΑ.
11 Χριστάκης Χριστοφής, Στρατηγός του Κυπριακού Στρατού (εν αποστρατεία), ΚΥΠΡΟΣ.
12 Κεφαλάς Αλκιβιάδης-Κωνσταντίνος, Διευθυντής Ερευνητικού Τμήματος, Ελληνικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, ΕΛΛΑΔΑ.
13 Χρήστου Θεοδώρα, PhD στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο
14 Δόκος Σωκράτης, PhD, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Αποφοίτων Βιοϊατρικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας, Σίδνεϊ, UNSW, 2052, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
15 Ελευθεριάδης Γεώργιος Σάββα, OAM, GCSCG, CETr, JP, Συνταξιούχος Ακαδημαϊκός, Αυστραλία.
16 Ελευθεριάδου Ευγενία, CLETr, CSH, Συνταξιούχος Ακαδημαϊκός, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
17 Ελευθερίου Πανίκος, Τραπεζικός υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών, ΕΛΛΑΔΑ
18 Ευθυμίου Παύλος N., Επίτιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΔΑ
19 Ευαγγελίου, Χρίστος Χ., Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Τάουσον, Μέριλαντ, ΗΠΑ.
20 Φουτσίτζης Γεώργιος, PhD. Ανώτατη Σχολή Robert De Sorbon, ΓΑΛΛΙΑ.
21 Φυτρολάκης Νικόλαος, Επίτιμος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, ΕΛΛΑΔΑ.
22 Γατζούλη, Νίνα, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο του New Hampshire, ΗΠΑ.
23 Γεωργιάδης Γεώργιος, Υποστράτηγος (εν αποστρατεία), ΕΛΛΑΔΑ.
24 Γιαννούκος Σταμάτιος, Ph.D., Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο.
25 Ιωαννίδης Πάνος, Δικηγόρος-Βιομήχανος, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.
26 Ιωάννου Πέτρος, Καθηγητής, Συστήματα Ηλεκτρικής Μηχανολογίας, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Διευθυντής Κέντρου για Προηγμένες Τεχνολογίες Μεταφοράς, Βοηθός Διευθυντή στην Research METRANS, Διευθυντής Προγράμματος Μάστερ Οικονομικής Μηχανικής, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
27 Κακούλη-Duarte, Θωμαΐς, PhD., Ομιλήτρια, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Carlow, Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας της Ιρλανδίας, Σύνδικος Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δουβλίνο, Ευεργέτης και Διευθυντής του Phoenix Project Ireland, ΙΡΛΑΝΔΙΑ.
28 Καλού, Δρ. Νικόλαος, Ph.D.(Φιλοσοφία), Γενεύη, ΕΛΒΕΤΙΑ.
29 Κατσιφαράκης Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΔΑ.
30 Κώστας/Κωνσταντάτος Δημοσθένης Ph.D,MSc, MBA, Γκρίνουϊτς Κονέκτικατ ΗΠΑ
31 Κωστοπούλου K. Δήμητρα, LLB.,LLM (Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), ΕΛΛΑΔΑ.
32 Κωστόπουλος Σ. Κωνσταντίνος, B.A., M.Sc. (Οικονομικά Μεταφορών), ΕΛΛΑΔΑ.
33 Κουμάκης Λεωνίδας, Νομικός, Συγγραφέας, ΕΛΛΑΔΑ.
34 Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΔΑ.
35 Κυρατζόπουλος Σ Βασίλειος, Αναλυτής Συστημάτων, Βούλα, Αττική, ΕΛΛΑΔΑ.
36 Λαζαρίδης Αναστάσιος, PhD, Επίτιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Widener, Τσέστερ, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ.
37 Μέρμυγκας Λευτέρης, Παθολογία SUNYAB, ΗΠΑ.
38 Μωραΐτης Λ. Νικόλαος, Ph.D., Διεθνής Σχέσεις – Συγκριτική πολιτική. Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια, ΗΠΑ.
39 Νεγρεπόντη-Δεληβάνη, Μαρία, Πρώην Εφημέριος και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Δεληβάνη, ΕΛΛΑΔΑ.
40 Παπαγιάννης Γρηγόριος, Dr. Phil., Επίκουρος Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΔΑ.
41 Παπαδοπούλου Μαρία, Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφια Ph.D., Συγγραφέας, Διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού, ΕΛΛΑΔΑ.
42 Παπαδόπουλος Νικόλαος, Th., Ph.D., FEBO Επίτιμος Καθηγητής Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΔΑ.
43 Παπαδόπουλος A.P. Θωμάς, Ανώτερος Ερευνητικός Επιστήμονας και Καθηγητής Παραρτήματος, Windsor, Οντάριο, ΚΑΝΑΔΑΣ
44 Παπακώστας Στέφανος, MBA (Πανεπιστήμιο του Τέξας στο El Paso), Πρώην Καθηγητής Αμερικάνικων Κολεγίων Αθηνών, Νοτιοανατολικό Κολέγιο, Κολέγιο Deree, Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολις, ΕΛΛΑΔΑ.
45 Παύλος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΔΑ.
46 Φούφα-Τζουσμά Ελένη, Καθηγήτρια, SUNY ERIE, Μπάφαλο Νέα Υόρκη ΗΠΑ.
47 Ρίγος, Καπετάνιος Ευάγγελος, Πλοίαρχος, BBA Πανεπιστημίου Pace της Νέας Υόρκης, ΕΛΛΑΔΑ.
48 Σαλέμη Χριστίνα, MSc, Μηχανικός Μηχανολόγος, ΕΛΛΑΔΑ.
49 Σταμπολιάδης, Ηλίας, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΔΑ.
50 Τιμοπούλου Φρύνη, Χημικός, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΔΑ.
51 Βαλλιανάτος Ευάγγελος, Φοιτητής Ph.D. και Συγγραφέας, ΗΠΑ.
52 Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΔΑ.
Πρωτότυπο: OPEN LETTER – Greece can no longer withstand the waves of desperate people arriving from war zones: your immediate action is imperative
Μετάφραση: Δ. Μ.
Πηγή: Justice For Greece