Η σημασία της υπογραφής σύμβασης εκμετάλλευσης του μπλοκ 2, από την κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΤΙΣΟΝ-ΕΛΠΕ είναι απλώς πάρα πολύ μεγάλη. Στο μπλοκ 2 υπάρχουν δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου, Πύρος και Αχιλλέας, με εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 10 τρις κυβικών ποδιών (300 εκατ. Μ3) δηλαδή διπλάσιες ποσότητες από το κοίτασμα Αφροδίτης της Κύπρου.
Η αξία των αποθεμάτων ανέρχεται, με μια τιμή του φυσικού αερίου στα $8/1000 κυβικά πόδια (1 Gj) στα $80 δις ή με μια ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, $1.15/1 ευρώ, στα 70 δις ευρώ. Με βάση τον νόμο 4001/2011 (νόμος Μανιάτη), το ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 30 ετών, τη διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων δηλαδή, θα λάβει 1,4 δις ευρώ και η Περιφέρεια των Ιονίων νήσων 350 εκατομμύρια ευρώ.
Η ετήσια παραγωγή θα ανέρχεται σε 10 δις Μ3 για 30 χρόνια, ή εκφραζόμενη σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, 64,4 εκατομμύρια που σημαίνει 176 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Αυτήν περίπου την ποσότητα παράγει και η ΔΕΗ, 50 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη ετησίως, με δεδομένο ότι 1 τόνος λιγνίτη Πτολεμαΐδας αντιστοιχεί, ενεργειακά, με 1 βαρέλι πετρέλαιο.
Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που υπάρχει στο μπλοκ 2 εκτιμάται σε 8.500 άτομα στον πρωτογενή τομέα, 1 άτομο/20 ισοδύναμα βαρέλια αργού πετρελαίου, και 25.500 άτομα στον δευτερογενή τομέα, Σύνολο 34.000 άτομα, με παχυλό μέσο μισθό για τα δεδομένα της εποχής, επί 30 χρόνια. Ακριβώς όπως και στην ΔΕΗ, όπου στα ορυχεία εργάζονται 8.000 άτομα και δορυφορικά απασχολούνται 24.000 άτομα.
Ας μην μπούμε σε αυτή τη φάση σε υπολογισμούς για το πόσα χρήματα θα εισπράξει επιπρόσθετα το ελληνικό Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματος και την ανάπτυξη που θα δημιουργήσουν τα χρήματα που θα κερδίζουν οι εργαζόμενοι αυτοί στην ελληνική αγορά, το σίγουρο είναι αν είχε τέτοιες ταμειακές εισροές ο όποιος σημερινός υπουργός Οικονομικών, δεν θα είχε να αντιμετωπίσει τις ειρωνείες και τα ασφυκτικές πιέσεις του οποιουδήποτε Eurogroup.
Άρα το ερώτημα παραμένει πάντα, για ποιον λόγο αργήσαμε τόσο… τα κοιτάσματα υπάρχουν εκεί εκατομμύρια χρόνια…
Και τελειώνω με την παρατήρηση ότι η ετήσια παραγωγή των 10 δις Μ3 φυσικού αερίου που θα διοχετευτεί προς την ΕΕ, την ελληνική αγορά τη δώσαμε στην Ρωσία, είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν, 15 δις Μ3 φυσικού αερίου, που θα διοχετεύσει και ο αγωγός East-Med με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.
Πόσο ποιό σημαντική και ποιο οικονομική είναι η εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και πόσο ποιο ασφαλής για την Ευρώπη. Και πόσο αναβαθμίζεται και η γεωστρατηγικη θέση της Ελλάδας.
Η αξιοποίηση του μπλοκ 2 είναι οικονομικά εφικτή διότι θα χρειαστεί μια επένδυση της τάξης του $1 δις για να έρθει στην παραγωγή. Αυτό το ποσό επιμεριζόμενο στα μέλη της κοινοπραξίας είναι μέσα στα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων τους.
Άρα, πριν το 2020, και αυτό είναι εφικτό όταν η ΕΝΙ που ανακάλυψε το Ζορ πριν 18 μήνες θα θέσει σε παραγωγή το κοίτασμα στα τέλη του 2017, θα παράγουμε ημερησίως φυσικό αέριο που θα ισοδυναμεί με 176 χιλιάδες βαρέλια, ενώ ο Πρίνος, ο Πατραϊκός και το Κατάκολο θα μας δίνουν άλλα 20.000 βαρέλια ημερησίως σύνολο κοντά στα 200.000 βαρέλια ημερησίως.
Πηγή: Defence-point.gr