Τιμή στον πρωτοπόρο των ελληνικών υδρογονανθράκων Αντώνιο Φώσκολο

Εκτύπωση

timi ston protoporo ton ellinikon ydrogonanthrakon ant foskolo 01    

Τιμή στον πρωτοπόρο των ελληνικών υδρογονανθράκων Αντώνη Φώσκολο. Στον άνθρωπο και επιστήµονα που «ξεχώριζε για το ήθος, την ευρυµάθεια, το πάθος για την έρευνα» ήταν αφιερωµένη εκδήλωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο αµφιθέατρο “Μ. Μανουσάκης”.

Λίγο νωρίτερα έγινε η ονοµατοδοσία “Αντώνης Φώσκολος” σε κτήριο στο τµήµα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. «Ήταν τιµή για µας που γνωρίσαµε τον Α. Φώσκολο, τον επιστήµονα, τον άνθρωπο και φίλο που αφιέρωσε τη ζωή του στο Τµήµα και στην Χώρα, δίνοντας ένα πρωτογενές και φωτεινό παράδειγµα ανωτερότητας και µεγαλοψυχίας σε όλους εµάς τους νεότερους» ανέφερε για τον εκλιπόντα , ο καθηγητής Α. Βαφείδης, που έκανε µια εκτενή αναδροµή στο έργο και στην προσφορά του.

Παράλληλα συµπλήρωσε πως «όταν βρέθηκε στα Χανιά ήταν ήδη 56 χρονών και για µας τους πολύ νεότερους που ήρθαµε µετά από αυτόν, υπήρξε µέντορας, συµπαραστάτης και φορέας µιας ελπιδοφόρας πορείας. Ήταν ο πιο ενθουσιώδης και ο πιο χειµαρρώδης άνθρωπος που πέρασε από το Τµήµα. Πρέπει να πούµε ότι ο Αντώνης χαιρόταν την παρέα των νέων ανθρώπων γιατί είχε ο ίδιος µέσα του τη σπίθα της νεότητας και τη φρεσκάδα µιας αθωότητας σχεδόν παιδικής». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ότι ο Α. Φώσκολος « έβαζε πάνω από όλα το πατριωτικό του καθήκον και είχε απόλυτη συνείδηση της αποστολής του ως επιστήµονα. Είναι ίσως αυτό και ένα χαρακτηριστικό των Ελλήνων της διασποράς».

Για το έργο του δε παρατήρησε πως «σηµαντική υπήρξε η συµβολή του και οι άοκνες προσπάθειές του για την αναζήτηση και εκµετάλλευση των ελληνικών κοιτασµάτων – υδρογονανθράκων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο. Θεώρησε ύψιστη αποστολή του την ανάδειξη του θέµατος διότι πίστευε ότι η χώρα θα γυρίσει ενεργειακά σελίδα και θα αναβαθµιστεί εκθετικά η γεωπολιτική της αξία.

“Μέχρι και τους τελευταίους µήνες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή έγραφε ή µιλούσε σε συνέδρια για τον πλούτο και τα οικονοµικά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα από τα ελληνικά κοιτάσµατα. Αν κανείς δεν συµµερίζεται εξ ολοκλήρου τις µαξιµαλιστικές εκτιµήσεις του και τα χρονοδιαγράµµατα που έβαζε και τα οποία έδιναν έναν χαρακτήρα επίσπευσης του έργου, εν τούτοις δεν µπορεί παρά να µην παραδεχτεί ότι ο Αντώνης Φώσκολος ήταν µοναδικός στο να διεµβολίζει στεγανά και να ταρακουνάει τα λιµνάζοντα νερά της χρόνιας ακινησίας που παρατηρείται στο ελληνικό δηµόσιο.»

Ακολούθως, ο οµότιµος καθηγητής Θ. Μαρκόπουλος θυµήθηκε τα πρώτα τους κοινά βήµατα µε τον Α. Φώσκολο αποκαλώντας τον «οραµατιστή, που αγωνίζονταν για την επιτυχία του τµήµατος του και του Πολυτεχνείου ».

Παίρνοντας το λόγο ο οµ. Καθηγητής κ. Κίµων Χρηστάνης αναφέρθηκε στη γνωριµία του µε τον τιµώµενο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. «Από την πρώτη στιγµή διέκρινα έναν άνθρωπο µε ιδιαίτερη καλλιέργεια και ήθος άνθρωπος της κουλτούρας απόρροια της Αιγυπτώτικης καταγωγής του» σηµείωσε. Στην «εργατικότητα, την αφοσίωση που µας δίδαξε ο αείµνηστος καθηγητής µας» στάθηκε ο επίκουρος καθηγητής Φ. Παυλουδάκης, ενώ ο διακεκριµένος ερευνητής Θωµάς Γεντζής µίλησε για τη βοήθεια του Φώσκολου σε όλους τους Έλληνες επιστήµονες που έρχονταν στον Καναδά και την Αµερική.

«Ανέδειξε την ελληνική ΑΟΖ, δεν θα είχαν κινηθεί χωρίς την παρέµβαση του Αντώνη η Εxon και η Chevron» υποστήριξε ο δρ. Ν. Λυγερός, ενώ ο δηµοσιογράφος Γ. Σαχίνης περιέγραψε τον Α. Φώσκολο ως «έναν από τους τελευταίους µεγάλους ακαδηµαϊκούς του Ελληνισµού! Επιστήµονας υψηλού κύρους, έβαζε την επιστηµονική γνώση στο πεδίο».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο γιος του αείµνηστου καθηγητή Ηλίας Φώσκολος που ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και παρέλαβε τιµητική πλακέτα από τα χέρια της αντιπρύτανης ∆ανάη Βενιέρη, και το σχετικό ψήφισµα της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον κοσµήτορα του τµήµατος ΜΗΧΟΠ Μανώλη Στειακάκη.

 

Πηγή: Χανιώτικα Νέα, defence-point.gr

 

   
(Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=ax2YoB-XlPQ)