Πραγματικό "χαστούκι" στις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας που οδήγησαν την χώρα υπό ξένη κυριαρχία αποτελούν τα λόγα ενός Έλληνα ήρωα πιλότου βετεράνου του Β'ΠΠ, (Μάχη της Κρήτης, πόλεμος στη Μ.Ανατολή κλπ).
Ενός ανθρώπου ο οποίος πετώντας Hurricanes και Spitfires με την 336 Μοίρα πραγματοποίησε εκατοντάδες αποστολές στη Βόρειο Αφρική τη Μεσόγειο, την Κρήτη, τη Β. Ιταλία προσβάλλοντας τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, ενός Έλληνα που δε δίστασε να πάρει μέρος στις πιο επικίνδυνες και δύσκολες πολεμικές αποστολές.
Το “D” συνάντησε τον Έλληνα πιλότο κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της 336Μοίρας που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην 116ΠΜ στον Άραξο.
Πρόκειται για τον Ταξίαρχο ε.α. Βύρων Νοτη Σαχαριδη απόφοιτος της 7ης σειράς της σχολής Ικάρων ο οποίος είχε επιχειρήσει αρχικά με μαχητικά Hurricane MK-IIC και αργότερα τον Μάρτιο του 44 με μαχητικά Spitfire. με την τότε 336 ΒΕΜΔ (Βασιλική Ελληνική Μοίρα Διώξεως) η όποια υπαγόταν διοικητικά στην 219 Πτέρυγα Μάχης της RAF.
Τα Hurricane όπως μας είπε ο βετεράνος πιλότος Σαχαριδης είχαν πολλά τεχνικά προβλήματα ,πάθαιναν διαρροές σε καύσιμα και λιπαντικά καθώς δεν ήταν κατασκευασμένα να επιχειρούν από τέτοια θερμά κλίματα αλλά για ποιο ψυχρά ,με αποτέλεσμα να χάσουμε αρκετούς συναδέλφους χείριστες μέχρι την παραλαβή των νεότερων Spitfire που ήταν ποιο κατάλληλα για το κλίμα και με καλύτερη κατασκευή και επιδόσεις.
Στην ερώτηση όμως για το πώς νιώθει ένας ήρωας εκείνης της εποχής σήμερα με όλες αυτές τις καταστάσεις που βιώνει η πατρίδα τα λόγια του Βύρωνα Σαχαρίδη μας προκάλεσαν ένα σφίξιμο στο στομάχι:
Ιδού τι απάντησε ο Έλληνας ήρωας πιλότος του Β'΄ΠΠ στο defencenet.gr:
«Αν σκεφτούμε ότι εκείνα τα δύσκολα χρόνια γεμάτα από ένταση και ενθουσιασμό χάθηκε το 70% των Ελλήνων ιπταμένων της Αεροπορίας μας τότε ναι νιώθω ευτυχισμένος που κατάφερα έως σήμερα να είμαι εδώ στην 116ΠΜ και ιδιαίτερα στην παλιά μου Μοίρα την 336 και να γιορτάζουμε μαζί τα 70στα γενέθλιά της.
Ταυτόχρονα όμως νιώθω άσχημα λόγω της οικονομικής αλλά και γενικότερα της καταστάσεως που περνά η χώρα και είναι κάτι που με λυπεί παρά πολύ» είπε ο Β. Σαχαρίσης για να συμπληρώσει με τη συγκίνηση να αποτυπώνεται στο πρόσωπό του: .
«Δεν περίμενα όμως ποτέ ότι η πατρίδα μου...η Ελλάδα μας θα βρισκόταν υπό γερμανική επιτήρηση μετά τη νίκη μας στο Β'ΠΠ! Όταν είχα πάει το 1955 στην Σμύρνη τότε που μπήκαμε στο ΝΑΤΟ τότε που έβαλαν και τους Γερμανούς σε αυτή τη συμμαχία εγώ ήμουν ο μοναδικός που δεν τους έδωσα το χέρι μου ποτέ. Δεν σηκώθηκα καν να τους χαιρετήσω όταν η αντιπροσωπεία τους μπήκε μέσα στην αίθουσα. Και τώρα δεν πιστεύω όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας»!
Αυτά είπε ένα Έλληνας αγωνιστής που είδε το 70% των συντρόφων του να χάνονται κάπου στα νερά της Μεσογείου, πάνω από την Κρήτη και στην Ιταλία πολεμώντας με πάθος το κατακτητή και για όλα έκανε στη χώρα μας. Και τώρα ο ίδιος αυτός άνθρωπος εκφράζει την αγανάχτησή του ουσιαστικά βλέποντας μια ολόκληρη ελληνική κυβέρνηση να στέκεται προσοχή στους απογόνους εκείνων που πολέμησε τότε.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην 116 Π.Μ. ακλούθησε δοξολογία, προσκλητήριο πεσόντων, περιήγηση στους χώρους και στο μουσείο της Μοίρας, βιντεοπροβολη καθώς και φωτογραφική έκθεση.
Έξω από τον χώρο του υποστέγου οπού έγινε η τελετή υπήρχε στατική έκθεση 4 αεροσκαφών, 2 οπλισμένων Α-7 Corsair καθώς και του επετειακού κουρσάρου το οποίο πηρέ θέση αμέσως μετά την πτήση του σχηματισμού.
Στην στατική έκθεση υπήρχε επίσης ενα F-104G STARFIGHTER με την παλαιά ασημί/λευκη βαφή, όπως τα είχε παραλάβει αρχικά η Μοίρα τη δεκαετία του 60, το οποίο τράβηξε το βλέμμα των προσκεκλημένων.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ρηγόπουλος
defencenet.gr