Το κείμενο που ακολουθεί αφιερώνεται στην ιερή μνήμη των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», Χριστόδουλου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ κυβερνήτη, Παναγιώτη ΒΛΑΧΑΚΟΥ συγκυβερνήτη και Έκτορα ΓΙΑΛΟΨΟΥ χειριστή συσκευών, που το ξημέρωμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 1996, θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.
***
Στη Δημόσια Εκπαίδευση, η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, μεταξύ άλλων, αποβλέπει και στην καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης.
Για τις ελληνοτουρκικές κρίσεις στο Αιγαίο, τον Ιούλιο του 1976 (ΧΟΡΑ), το Μάρτιο του 1987 (ΣΙΣΜΙΚ) και τον Ιανουάριο του 1996 (ΙΜΙΑ), το βιβλίο της Γ´ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» κάνει αναφορά μόνο στην τρίτη, την κρίση των Ιμίων. Στην ενότητα 58 (σελίδα 163) με τίτλο : «Η Ελλάδα στη μεταψυχροπολεμική εποχή(1989-2001)» αναφέρει επί λέξει :
«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Iμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996) » Έκδοση πρώτη (2007) ΟΕΔΒ ISBN 960-06-2013-X.
Έτσι, τα παιδιά μας κι εμείς, μαθαίνουμε ότι τα Ίμια δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά τα... διεκδικούμε μαζί με την Τουρκία! Απίστευτο δώρο στην Τουρκία!
Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσαμε να δώσουμε στην Τουρκία; Της δώσαμε ένα δημόσιο (κρατικό) σχολικό ελληνικό βιβλίο για να εμπλουτίσει τη βιβλιογραφία της στη «θεωρία των γκρίζων ζωνών». Της δώσαμε ένα επίσημο κείμενο για να το επικαλείται στα διεθνή φόρουμ, ότι και η Ελλάδα παραδέχεται ότι δεν έχει την κυριαρχία στις βραχονησίδες Ίμια, αλλά την... διεκδικεί !
***
Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που υπήρξαν, για τα λάθη του βιβλίου, το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, εξέδωσε σχετικό ‘’Δελτίο Τύπου’’ την 25-7- 2010 που ανέφερε:
/// Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο για το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», διευκρινίζουμε: Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών -μεταξύ άλλων- και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία»,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007///.
Πέρασαν χρόνια, πέρασαν πέντε κυβερνήσεις (Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Π. Πικραμένου και Α. Σαμαρά), πέρασαν πέντε Υπουργοί Παιδείας (Ε. Στυλιανίδης, Α. Σπηλιωτόπουλος, Α. Διαμαντοπούλου Γ. Μπαμπινιώτης και Κ. Αρβανιτόπουλος), καταργήθηκε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καταργήθηκε ο ΟΕΔΒ, λειτούργησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ‘’Διόφαντος’’, αλλά το επίμαχο κείμενο, ακριβώς το ίδιο, παραμένει και στην τελευταία έκδοση του βιβλίου που έχουν, σήμερα στα χέρια τους, τα παιδιά της Γ´ Γυμνασίου [«Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» ΙΤΥΕ (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), ISBN 978-960-06-02774-9, έκδοση (2013)].
Τα τρία λάθη, σε τρεις μόλις γραμμές, εξακολουθούν να υπάρχουν :
Ηθικό
Δεν γίνεται καμία αναφορά στην ιερή μνήμη των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» – Χριστόδουλου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ κυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ, Παναγιώτη ΒΛΑΧΑΚΟΥ συγκυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ, και Έκτορα ΓΙΑΛΟΨΟΥ χειριστή συσκευών, Αρχικελευστή ΠΝ – που θυσιάστηκαν, την 31η Ιανουαρίου 1996, στα Ίμια, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας
Ιστορικό
Διαστρεβλώνεται η ιστορική πραγματικότητα καθώς, οι Τούρκοι δεν αρκέστηκαν σε «διεκδίκηση» των Ελληνικών Ιμίων, μέσω μιας ‘’Ρηματικής διακοίνωσης’’ τους, αλλά από 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου 1996, έκαναν πολεμική επιχείρηση κατάληψής των. Δεν υπήρξε απλή «διεκδίκηση», αλλά «πολεμική επιχείρηση». Γράφοντας δε, «αμοιβαίες υποχωρήσεις», εξισώνει το δίκαιο και στις δυο πλευρές
Γεωγραφικό
Δεν υπάρχει μια βραχονησίδα Ίμια αλλά υπάρχουν δυο νησίδες Ίμια, τα ανατολικά Ίμια, και τα δυτικά Ίμια με βάθη από 7 μέχρι 35 μέτρα. Ανήκουν στην αλυσίδα νησιών με την ονομασία «Δωδεκάνησα». Έχουν συνολική έκταση 10 στρέμματα.
***
Η παραχάραξη της ιστορίας, με τα σκόπιμα λάθη, μπορεί να αφορά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά στοχεύει στο μέλλον, στην αλλοίωση της ιστορικής μας συνείδησης και τελικά στην απώλεια της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.
Ποιος θα μας προστατέψει;
Αλεξανδρούπολη Ιανουάριος 2014
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Σχετική ανάρτηση:
http://www.tideon.org/index.php/2012-02-03-08-47-53/2012-02-16-20-59-10/1846-3-v15-1846