Καταδικαστικές είναι για την Τουρκία οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τον 1996. Ένοχη η Αγκυρα και για την υπόθεση της Ελένης Φωκά.
Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά το δικαίωμα στη ζωή καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 σε ό,τι αφορά τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.
Το Δικαστήριο επεδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ, άλλες 35.000 ευρώ στη χήρα του Ισαάκ, τους γονείς του Ισαάκ και στον πατέρα του Σολωμού, ενώ η Αγκυρα θα πρέπει να καταβάλει επίσης το ποσό των 15.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα αδέλφια των Ισαάκ και του Σολωμού. Επιπλέον η Τουρκία θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.
Οι προσφυγές κατατέθηκαν από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού εναντίον Τουρκίας.
Το ΕΔΑΔ, με προηγούμενη απόφασή του, έκανε αποδεκτή την προσφυγή που καταχωρήθηκε από την οικογένεια του Τάσου Ισαάκ το 1998. Ο Ισαάκ δολοφονήθηκε το 1996 στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μοτοσικλετιστών.
Το 1999, το ΕΔΑΔ, αποδέχτηκε την προσφυγή της οικογένειας του Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, όταν άοπλος, προσπάθησε να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής της Δερύνειας για να την κατεβάσει.
Η προσφυγή των δύο οικογενειών στηρίχθηκε στα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση στη διάκριση), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι οικογένειες καταγγέλλουν την παράνομη δολοφονία των συγγενών τους από πράκτορες της τουρκικής κυβέρνησης και την αδυναμία των τουρκικών Αρχών να διεξάγουν έρευνα για τις δολοφονίες.
Η υπόθεση του Σολωμού στηρίχθηκε επίσης στο άρθρο 1 (υποχρέωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης
Υπόθεση Φωκά
Το ΕΔΑΔ έκρινε ένοχη την Αγκυρα και για την υπόθεση της Ελένης Φωκά. Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, η Ελένη Φωκά προσέφυγε στο ΕΔΑΔ για θέματα που αφορούσαν τη μεταχείριση της οποίας έτυχε από στρατιώτες του ψευδοκράτους. Συγκεκριμένα, η κ. Φωκά κατηγορεί την Τουρκία ότι τον Ιανουάριο του 1995, κατά την επιστροφή της στην Αγία Τριάδα από τις ελεύθερες περιοχές, όπου πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων με την οικογένεια της, είχε συλληφθεί και έτυχε κακομεταχείρισης από ένστολους αξιωματικούς του ψευδοκράτους, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.
Οι κατηγορίες της κ. Φωκά αφορούσαν, επίσης, την κατάσχεση προσωπικών της αντικειμένων από την τσάντα της (κασέτες, βιβλία, ημερολόγιο και χάρτη), αλλά και το γεγονός ότι συνελήφθη λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων, και τη στάση της κατά της τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Η προσφυγή της κ. Φωκά στηρίχθηκε στα άρθρα 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής συμπεριφοράς), 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια), 10 (ελευθερία έκφρασης), 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας), και 14 (απαγόρευση στη διάκριση), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ένοχη την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 10, και επέβαλε ποινή 300 ευρώ για οικονομικές ζημιές και 5.000 ευρώ για κόστη και έξοδα. Ωστόσο, έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των άρθρων 3 και 5. Επίσης, έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαίο να εξεταστεί εάν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8, 9, και 14.
Η Ελένη Φωκά εργαζόταν ως δασκάλα στο κατεχόμενο σχολείο της Αγίας Τριάδας στην Καρπασία.
Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ
«Πραγματικό κόλαφο» για την Τουρκία χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι είναι και «μια μορφή δικαίωσης για τις οικογένειες των αδικοχαμένων Κύπριων αδελφών μας, αλλά και για τον αγώνα του Ελληνισμού εναντίον της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως η καταδίκη της Τουρκίας είναι μια «ελάχιστη απονομή δικαιοσύνης στους δύο Κύπριους που χάθηκαν».