Members of the public in Trafalgar Square during a commemoration to mark Armistice Day in London, Britain, 11 November 2016. Britain honoured its war dead as people gathered to attend Armistice Day ceremonies marking the anniversary of the end of World War I between the Allies and Germany at 11am on 11 November 1918. EPA/WILL OLIVER
Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου μια ημέρα του έτους είναι αφιερωμένη στους νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδας τους. ΟΛΩΝ των νεκρών τους, από την απαρχή της ιστορίας του κάθε έθνους επί του πλανήτη Γη.
Μια από τις μοναδικές χώρες με ιδιαιτέρως πλούσια ιστορία, αλλά εξαιρετικά κοντή μνήμη, είναι φυσικά η Ελλάδα. Η Ελλάδα που εξακολουθεί να μην τιμά όσους, διαχρονικά, αγωνίστηκαν για αυτή, όχι επιλεκτικά, το 1821 ή το 1940, αλλά συνολικά από την αρχαιότητα, αφήνοντας έτσι ανοικτά παράθυρα σε ακροδεξιά στοιχεία να πλειοδοτούν σε πατριωτισμό που στην πραγματικότητα δεν έχουν.
Britain’s Queen Elizabeth II during the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph in London, Britain, 13 November 2015. Remembrance Day observed in Commonwealth of Nations member states since the end of the First World War to remember the members of their armed forces who have died in the line of duty. EPA/SGT ROSS TILLY/MOD Crown Copyright 2016
Στο ψυχρό Βέλγιο, πριν από 201 χρόνια έλαβε χώρα η κοσμοϊστορική μάχη του Βατερλώ, στην οποία Βέλγοι πολέμησαν και πέθαναν ενταγμένοι και στους δύο αντίπαλους στρατούς. Οι Βέλγοι έχουν δημιουργήσει στο σημείο ένα επιβλητικό, όσο και χρηστικό για τους επισκέπτες μνημείο τιμώντας όσους έπεσαν εκεί.
Στη Λειψία της Γερμανίας κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι, συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τη λεγόμενη Μάχη των Εθνών που έλαβε χώρα εκεί το 1813, όταν όλη η Ευρώπη, εναντιώθηκε στον Ναπολέοντα και μάλιστα και με ελληνική συμμετοχή – ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έχασε το χέρι μαχόμενος με τον Ρωσικό Στρατό κατά των Γάλλων.
Στην Ελλάδα όμως οι επέτειος των Θερμοπυλών έχει χαριστεί στους ναζιστές που την αμαυρώνουν με χιτλερικές λαμπαδηφορίες. Οι τάφοι των Σαλαμινομάχων είναι γεμάτοι με σκουπίδια και το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα αντί να αποτελεί σημείο παγκόσμιας έλξης παραμένει σιωπηλός μάρτυρας της γενναιότητας των λίγων του Μιλτιάδη.
Romanian military officers who serve abroad, in Iraq or Afghanistan war theatres, pray with their hats-off during the Veteran’s Day ceremonial held at Fallen Heroes Memorial, in Bucharest, Romania, 11 November 2016. All the participants wear red flowers on their chest in the memory of their fallen comrades. EPA/ROBERT GHEMENT
Στις 11 Νοεμβρίου όλα τα έθνη της Ευρώπης που μετείχαν στον Α’ Παγκόσμιος Πόλεμο τίμησαν τα 98 έτη από τη λήψη του και μαζί τίμησαν τους ενδόξους νεκρούς τους. Όλα τα έθνη εκτός της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι τα παιδιά της θυσιάστηκαν για αυτήν και κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού.
Και βλέπει κανείς με θαυμασμό την γηραιά βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ να στέκει με σέβας πραγματικό, προσοχή, τιμώντας τους νεκρούς της χώρας της, νεαρούς Βρετανούς να κλαίνε στο κέντρο του Λονδίνου για κάποιον προπάππο που δεν γνώρισαν ποτέ και αμέσως έρχεται στο μυαλό το αίσχος με τους τρισένδοξους Έλληνες νεκρούς των βορειοηπειρωτικών βουνών που ακόμα το άχρηστο ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να τιμήσει με έναν τάφο, με έναν σταυρό.
Members of the public and school children in Trafalgar Square during a commemoration to mark Armistice Day in London, Britain, 11 November 2016. Britain honoured its war dead as people gathered to attend Armistice Day ceremonies marking the anniversary of the end of World War I between the Allies and Germany at 11am on 11 November 1918. EPA/WILL OLIVER
Αλλά βέβαια οι «κουτόφραγκοι», έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Μόνο που ξεχνάμε πως δεν αρκεί να χτίζει κανείς Παρθενώνες. Το σημαντικό είναι να μπορείς να διατηρείς ότι έχεις και ότι σου κληροδότησαν με αίμα οι προηγούμενοι. Και για αυτό απαιτείται ιστορική μνήμη και όχι ένας λαός χρυσόψαρων που μέλη του καίνε την ίδια την σημαία της πατρίδας τους με την πρώτη ευκαιρία.
Πηγή: Mignatiou.com