Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Την «εξουδετέρωση» του μαθήματος των Θρησκευτικών, μετατρέποντάς το σε Θρησκειολογία, δρομολογεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης

filhs ieronymos 01


Μπουρλότο στα Θρησκευτικά από τον Φίλη

Την «εξουδετέρωση» του μαθήματος των Θρησκευτικών, μετατρέποντάς το σε Θρησκειολογία, δρομολογεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Οπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής, το υπουργείο θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, «ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό, αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων οι πιστοί των οποίων ζουν στη χώρα μας». Η ριζική αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, που στο παρελθόν έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Εκκλησίας, έρχεται, πάντως, σε πλήρη αντίθεση με παλαιότερες δεσμεύσεις του υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ο κ. Φίλης είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών και ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί από κοινού με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Οι αλλαγές

Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Μάιο ο υπουργός είχε ενώπιον της Βουλής επαναλάβει τη διάθεσή του για συνεργασία με την Εκκλησία, τονίζοντας ότι όποιες αλλαγές γίνουν στη διδασκαλία του μαθήματος θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου αλλά και έρευνας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Η επιτροπή, σύμφωνα με τα τότε λεγόμενα του κ. Φίλη, θα συνέτασσε πόρισμα για την «αναβάθμιση» του μαθήματος, που στη συνέχεια θα παρέδιδε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και βάσει αυτού θα διεξαγόταν ο διάλογος υπουργείου - Εκκλησίας.

Αντ' αυτού, με μια αιφνιδιαστική κίνηση χθες ο υπουργός Παιδείας έφερε -από το βήμα της Βουλής και πάλι- την Εκκλησία και την κοινωνία γενικότερα προ τετελεσμένων.

 

Πηγή: Δημοκρατία ,02.09.2016


 

Αντιπαράθεση δύο κόσμων για τα Θρησκευτικά

 

Στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος των Θρησκευτικών όπου στο επίκεντρο θα παραμείνει η Ορθοδοξία, αλλά θα υπάρχουν πολλές περισσότερες αναφορές και πιο ουσιαστική γνώση για τις υπόλοιπες θρησκείες, προχωρά από τη φετινή χρονιά το υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, με ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εισάγονται και νέες σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, όπως η συνεργατική μάθηση, ενώ θα χρησιμοποιηθούν από τους θεολόγους που εργάζονται στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους δασκάλους στην πρωτοβάθμια και οι νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, το μάθημα των Θρησκευτικών αλλάζει από φέτος σε όλες τις βαθμίδες, καθώς θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα. Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών, είπε ότι πλέον θα είναι «μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό».

Ο επιστημονικός υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά, Σταύρος Γιαγκάζογλου, μιλώντας στο «Εθνος» εξήγησε τις αλλαγές που θα υπάρξουν από το νέο σχολικό έτος σε δημοτικά , γυμνάσια και λύκεια.

Στο δημοτικό, όπως ανέφερε, παρουσιάζονται τα μεγάλα θέματα της πίστης, με επίκεντρο την Ορθοδοξία, στο γυμνάσιο πάμε σε μια πιο κριτική ματιά παρατηρώντας τι γίνεται στην Ευρώπη και στο λύκειο δίνεται βαρύτητα στην ηθική διάσταση όλων αυτών των θεμάτων.

«Το μάθημα πλέον φεύγει από τη μονοφωνία που είχε και από μία διάθεση ομολογιακή και, ενώ θα έχει στο επίκεντρο την Ορθοδοξία ανοίγεται και σε άλλες χριστιανικές παραδόσεις καθώς και σε άλλες θρησκείες», τονίζει ο κ. Γιαγκάζογλου, για να προσθέσει: «Δεν είναι εξωτικό να μιλήσουμε για τη θρησκεία κάποιου άλλου. Γιατί αυτός μπορεί να κάθεται στο διπλανό μας θρανίο, να μένει στη γειτονιά μας. Εφόσον θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο μάθημα, θα πρέπει ο κάθε μαθητής να μαθαίνει και για τις υπόλοιπες θρησκείες».

Αντιπαράθεση δύο κόσμων για τα Θρησκευτικά

 «Ένα βήμα προς την αναβάθμιση»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας

Είναι ένα βήμα προς την αναβάθμιση του μαθήματος, καθώς αλλάζει ριζικά ο τρόπος διδασκαλίας του. Μερικοί νομίζουν ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται λόγω των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τα Eλληνόπουλα να γνωρίζουν τις θρησκείες ατόμων με τα οποία συνυπάρχουν ή θα συνυπάρξουν στο μέλλον. Η γνώση δεν σημαίνει άρνηση της πίστης. Αυτοί που φοβούνται να γνωρίσουν τις άλλες θρησκείες έχουν έλλειμμα πίστης. Οποιος είναι φοβικός μάλλον δεν πιστεύει βαθιά. Εδώ και 50 χρόνια άλλωστε, διδάσκονται στα σχολικά εγχειρίδια και οι υπόλοιπες θρησκείες και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα. Τα νέα προγράμματα δεν οδηγούν σε πανθρησκεία και άρνηση της πίστης, αφού μεγάλο κομμάτι του περιεχομένου τους, αναφέρεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ως σχολικός σύμβουλος πρότεινα να υπάρξουν νέα σχολικά εγχειρίδια. Για την ώρα θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά, αλλά οι θεολόγοι θα δουλέψουν και με νέες μεθόδους και νέο υλικό, φεύγοντας έτσι από το δασκαλοκεντρικό μοντέλο.

«Το μάθημα δεν κινδυνεύει»

ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΕΓΖΟΣ, Προ-κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Υπήρχε το προηγούμενο διάστημα μία διαδικασία στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την αναμόρφωση του μαθήματος. Η ειδική επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και, όπως προκύπτει από το νέο πρόγραμμα, το μάθημα των Θρησκευτικών θα κινηθεί στην κατεύθυνση της θρησκειολογίας, αν και ποτέ δεν ήταν αμιγώς ομολογιακού χαρακτήρα. Το μάθημα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, όπως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η Εκκλησία. Παλαιότερα, το 95% των κατοίκων στη χώρα μας ήταν χριστιανοί. Πλέον, υπάρχει μία πολυθρησκευτική κοινωνία. Πρόκειται για μία προσαρμογή στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και το μάθημα, με τα νέα δεδομένα, ανταποκρίνεται στις καινούργιες απαιτήσεις των καιρών. Αλλωστε για όσους φοβούνται αυτές τις αλλαγές, να θυμίσουμε ότι το μάθημα διδάσκεται από θεολόγους.

«Πλήρης αποδόμηση»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων

Ζητήσαμε και ζητάμε ουσιαστικό και υπεύθυνο διάλογο ο οποίος ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Είναι εσφαλμένη και η αφοριστική διατύπωση του κ. Φίλη ότι το παρόν μάθημα των Θρησκευτικών είναι «κατηχητικό» και «ομολογιακό». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται, κατά βάση, για Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή με διδακτικές ενότητες και στοιχεία από τις χριστιανικές ομολογίες και τις θρησκείες (στη Β' Λυκείου το μάθημα είναι καθαρά θρησκειολογικό). Τα νέα αναλυτικά προγράμματα που επιθυμεί να εφαρμόσει ο υπουργός Παιδείας έχουν αποδομηθεί και αποδοκιμαστεί πλήρως από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους κ.ά. Εάν εφαρμοστούν θα αλλάξει άρδην ο χαρακτήρας του μαθήματος στη χώρα μας και αυτή η αλλαγή αυτόματα θα μετατρέψει το μάθημα σε μια πολυθρησκειακή φλυαρία.

«Σύγχυση στα παιδιά»

ΗΡΑΚΛΗΣ ΡΕΡΑΚΗΣ, Καθηγητής Χριστιανικής Παιδαγωγικής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Στα προγράμματα σπουδών που υπήρχαν διδάσκονταν όλες οι θρησκείες. Το μείζον θέμα είναι ότι, ενώ μέχρι τώρα δινόταν μία προτεραιότητα για την ορθόδοξη παράδοση, τώρα μπαίνουν όλες οι θρησκείες στο ίδιο «πακέτο». Δημιουργούν ένα κράμα όπου όλες οι θρησκείες θα έχουν το ίδιο βάρος, εξέλιξη που θα δημιουργήσει σύγχυση στα παιδιά. Όταν θέλει η Πολιτεία να κάνει μία αλλαγή, θα πρέπει να την κάνει μαζί με τους θεολόγους. Στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων είχαμε ζητήσει ουσιαστικό διάλογο, αλλά έγινε μόνο μία συνάντηση. Δεν γίνεται να προχωρούν αυθαίρετα τέτοιες αλλαγές, χωρίς να έχει υπάρξει μία γενική αποδοχή. Οι αλλαγές θα έχουν αντίκτυπο στα παιδιά. Όταν το παιδί είναι βαφτισμένο χριστιανός ορθόδοξος και δεν προσπαθούμε να του διδάξουμε πρώτα τη δική του πίστη, υπάρχει πρόβλημα.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

 

Σε όλες τις βαθμίδες

 

Πηγή: Έθνος 


 

Φίλης: Αλλάζουν από φέτος τα Θρησκευτικά στα σχολεία

 

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, είναι να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών και των πιστών πιστών που ζουν στη χώρα μας 

Αλλάζει από φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής. 

Ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά ότι η επικείμενη αλλαγή θα πραγματοποιηθεί ώστε τα Θρησκευτικά «να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας».

«Θα ήθελα να ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων ότι από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευμάτων. Άκουσα μία τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, προ μηνός σε μία τηλεοπτική εκπομπή, που είπε ότι συμφωνεί να αλλάξει το πρόγραμμα των θρησκευτικών στα σχολεία. Το πρόγραμμα που έχουμε έτοιμο ως ΙΕΠ προέκυψε από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και άκουσε όλες τις πλευρές, και την Εκκλησία και τους θεολόγους. Η απόφαση βεβαίως  είναι της πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο.

Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων, είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας. Ελπίζουμε συντόμως να παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα της επιμόρφωσης των θεολόγων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας δίνοντας το στίγμα της αλλαγής.

 

Πηγή: Πρώτο Θεμα , 01/09/2016


 

Ντροπή: Καταργούν τα Θρησκευτικά από τα σχολεία!

 

«ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ» ΤΣΙΠΡΑ – ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε μια απαράδεκτη και άκρως αντεθνική κίνηση προχωρά το  Υπουργείο Παιδείας, καταργώντας με το «έτσι θέλω» το  μάθημα των Θρησκευτικών  από τα σχολεία και αντικαθιστώντας το με ένα μάθημα «Ιστορίας των Θρησκειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως επίκειται τετ-α-τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, σε μια προσπάθεια να προληφθούν και να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις από την πλευρά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως και δεν βρίσκεται ουδείς εντός της κυβέρνησης να σταματήσει τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο οποίος επιδίδεται σε μια απίστευτου μίσους πολεμική απέναντι σε οτιδήποτε αφορά τον Χριστιανισμό και την Πατρίδα.

Καθίσταται δε απολύτως φανερό πλέον ότι τόσο η ορθόδοξη πίστη όσο και η Εκκλησία στοχοποιούνται με τον πλέον ανίερο τρόπο, με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων να επιθυμεί διακαώς τον απόλυτο εξοβελισμό οτιδήποτε αναφέρεται και αφορά στη διδασκαλία του Χριστού.

Επί της ουσίας, ο κ. Φίλης σιγοντάρεται από τους ταγούς του Μνημονίου, καθώς υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή από τους δανειστές μέσα στη μνημονιακή σύμβαση να εκδιωχθεί η Εκκλησία από κάθε δραστηριότητα της εθνικής παιδείας, αφού αυτή επιμένει για αντίσταση του κόσμου απέναντι στα αιμοδιψή «κοράκια» των δανειστών, που δεν θέλουν να μείνει τίποτα όρθιο στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, αντί να αποτελέσει τον απόλυτο θεματοφύλακα του Συντάγματος, αφήνει ανθρώπους σαν τον κ. Φίλη και τις Επιτροπές του να εισαγάγουν δήθεν «καινοτομίες» στο εκπαιδευτικό σύστημα των νέων παιδιών.


Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι: θεωρούν επικίνδυνη τη θρησκευτική συνείδηση, βλέπουν την ορθόδοξη πίστη ως μίασμα, λογίζουν την ιστορική μνήμη ως κάτι ρυπαρό.

 

Πηγή: newsbomb.gr

 


 

 

Πηγή: Ακτίνες

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...