Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
16 Απριλίου 2024

Καληνύχτα Τουρκία, καλημέρα Κουρδιστάν; Οι Αμερικανοί έχουν θυμώσει με τον ισλαμιστή Ερντογάν

kurds ypg syria 01

Οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα διαμελισμού της Τουρκίας θεωρούνταν κάποτε «ανεδαφικές». Σήμερα, όχι μόνο εμφανίζονται ενισχυμένες από γεγονότα -εντός και εκτός της χώρας- αλλά όλο και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα γκρεμίσει και με τις επιλογές του θα οδηγήσει στη διχοτόμηση το οικοδόμημα του Κεμάλ Ατατούρκ: το τουρκικό κράτος.

File Photo: A Soldier of the People's Protection Units (YPG) Kurdish militia stands next to a US eight-wheeled armored fighting vehicles, near al-Ghanamya village, al-Darbasiyah town at the Syrian-Turkish border, Syria. EPA, YOUSSEF RABIE YOUSSEF June 9, 2017


Οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα διαμελισμού της Τουρκίας θεωρούνταν κάποτε «ανεδαφικές». Σήμερα, όχι μόνο εμφανίζονται ενισχυμένες από γεγονότα -εντός και εκτός της χώρας- αλλά όλο και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα γκρεμίσει και με τις επιλογές του θα οδηγήσει στη διχοτόμηση το οικοδόμημα του Κεμάλ Ατατούρκ: το τουρκικό κράτος.

Ένα κράτος φαινομενικά δημοκρατικό, αλλά πάντα στρατοκρατικό. Ενταγμένο στο δυτικό στρατόπεδο, αλλά ταυτόχρονα με διπλοπρόσωπο και κερδοσκοπικό ρόλο.

Η στρατιωτική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους Κούρδους της Συρίας αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παίρνει πλέον ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Σε κάποια κέντρα αποφάσεων -συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ- φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη και η άποψη ότι επέρχεται το τέλος της ενιαίας Τουρκίας εμφανίζεται -άμεσα ή έμμεσα- όλο και πιο συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Επίσης, η έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον στη βίαιη συμπεριφορά μελών της προσωπικής φρουράς του Τούρκου προέδρου κατά Κούρδων διαδηλωτών αναδεικνύει τη «νέα πραγματικότητα».

Το σχετικό ψήφισμα στο Κογκρέσο αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί έχουν θυμώσει με τον σουλτάνο για τα καλά και ουσιαστικά τον κατατάσσουν στον πίνακα των «ανεπιθύμητων επισκεπτών» και ζητούν να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι χρησιμοποίησαν βία.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» προχώρησε σε ενδελεχή ανάλυση όλων των στοιχείων και μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στο δημοσίευμα ότι από το διαθέσιμο υλικό προκύπτει ότι τα άτομα που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε αριθμό και δέκα απ’ αυτά ήταν μέλη της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, ενώ τουλάχιστον τέσσερις άνδρες έφεραν πάνω τους όπλα.

Ένα άλλο δείγμα αποφασιστικής σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής έναντι του Ερντογάν ήταν η δήλωση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή που προεδρεύει της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ευρώπη, την Ευρασία και τις αναδυόμενες απειλές, Dana Rohrabacher, ο οποίος τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να προσκληθεί ξανά στις ΗΠΑ, γιατί «επιδιώκει να εφαρμόσει τον ισλαμοφασισμό στην Τουρκία», όπως είπε.

Η χώρα του Αττίλα παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και το κράτος δικαίου. Ουδέποτε στάθηκε με εντιμότητα και ειλικρίνεια στο πλευρό των συμμάχων της.

Μήπως, λοιπόν, μέσα απ’ όλα αυτά και εν μέσω των νέων συγκρουσιακών συμφερόντων και εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε με «συγκρατημένη σιγουριά»: Καληνύχτα Τουρκία, καλημέρα Κουρδιστάν;

 

Πηγή: mignatiou.com

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...