Άρθρα που ενδέχεται να σας ενδιαφέρουν

Συζητείται στη Βουλή το "αντιρατσιστικό"

athanasiou 01


Σε αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με στόχο την κάμψη των εσωκομματικών αντιδράσεων στη ΝΔ αλλά και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στο Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής, ο κ. Αθανασίου ικανοποίησε το πάγιο αίτημα των βουλευτών της ΝΔ διευκρινίζοντας, μέσω των αλλαγών που κατέθεσε, ότι πέρα από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος θα τιμωρείται πλέον και όποιος επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή, (των Ποντίων, των Αρμενίων, των Μικρασιατών κλπ).

 

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι πλέον θα τιμωρούνται με φυλάκιση και πρόστιμο και όσοι υποκινούν, προκαλούν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδες προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε ικανοποιημένη για τις προσθήκες στο νομοσχέδιο σχετικά με τις αξιόποινες πράξεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τις αλλαγές στο θέμα των γενοκτονιών.

 

«Για οποιαδήποτε άρνηση εγκλημάτων δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε το λόγο και το φρόνημα. Και απέναντι στα θύματα των Ποντίων και των Αρμενίων – τιμάμε αυτά τα θύματα – όμως λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας ή εθνικής πλειοδοσίας.

 

»Είναι θέμα των επιστημόνων να αποδείξουν αν είναι γενοκτονία ή εθνοκάθαρση» κατέληξε.

 

Πάντως, οι αντιδράσεις των νεοδημοκρατών βουλευτών επί της ρύθμισης για τις γενοκτονίες των χριστιανών της Ανατολής φαίνεται να κάμφθηκαν μετά τις αλλαγές του υπουργού, με το Μάξιμο Χαρακόπουλο να σχολιάζει «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή και δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους εβραίους και για τους χριστιανούς της Ανατολής. Αν δεν το κάναμε αυτό (δηλ. τις αλλαγές) θα ακυρώναμε αυτά που η ίδια η Βουλή αναγνώρισε» είπε.

 

Παράλληλα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα καταργήσει τους νόμους της βουλής για τη γενοκτονία.

 

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ψήφιση της τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές για την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς ωστόσο, όπως διευκρινιζόταν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ η μη αποδοχή της από τον υπουργό Δικαιοσύνης να σημαίνει καταψήφιση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε τα καλά της δύσης «αλά καρτ».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πάντως, Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι ορισμένες κοινωνικές πραγματικότητες που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση αστικών θεμάτων πρέπει να θεσμοθετηθούν και «όλα τα άλλα ηθικά ταμπού δεν έχουν καμία θέση. Πρέπει και η ελληνική κοινωνία και πολιτεία να προχωρήσει στην αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών» δήλωσε.

 

Το νομοσχέδιο ψηφίζουν επί της αρχής του ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε ενώ ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψηφίζουν.

 

Πηγή: Θρησκευτικά

Εργαλεία Επισκεπτών

feed-image

Έχουμε 183 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Δεν ξεχνώ

ΝΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τα  άρθρα, τα σχόλια και τα εν γένει κείμενα, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους ή και των ιστοσελίδων και ιστοτόπων που τα δημοσίευσαν αρχικά. Η παρούσα ιστοσελίδα τα δημοσιεύει ή τα αναδημοσιεύει ως αρχειακό και ιστορικό υλικό και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο που εμπίπτει σε νομοθετικές απαγορεύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αποδέχεται, ούτε και υιοθετεί, σχόλια και χαρακτηρισμούς κειμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως δυσφήμιση κάθε μορφής ή παράνομη αποκάλυψη στοιχείων και δεδομένων. Αν διαπιστώσετε δημοσιευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει σε νόμιμες απαγορεύσεις, παρακαλούμε στείλτε σχετικό e-mail στην ηλ. δ/νση : tideon at tideon.org . Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τους  όρους χρήσης και τις διευκρινίσεις για το περιεχόμενο.