Άρθρα που ενδέχεται να σας ενδιαφέρουν

Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο από το ’50, το σχέδιο Ανάν και τα σημερινά σενάρια - Χάρτες

xarths kyproy 01


Όταν στην Κύπρο την δεκαετία του ’50 οι Ελληνοκύπριοι φώναζαν «Ένωσις», η Τουρκία φώναζε «Taxim», δηλαδή διχοτόμηση. 

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» Κύπρου, την Κυριακή 30/10, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρουσίασε τέσσερις χάρτες εδαφικού διαχωρισμού Ε/κ και Τ/κ.

Η εκπόνηση και μόνο χάρτη διχοτόμησης που απόρρεε από τις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ, στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 50 υποδηλώνει τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας οι οποίοι εκπληρώθηκαν μερικώς το 1974 με την εισβολή. Δείτε τον Τουρκικό χάρτη του 1950, όπως τον δημοσίευσε η Κυριακάτικη «Καθημερινή»:

 

harita4-001.jpg


Εντύπωση προκαλεί ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι σχεδόν ίδιος, με τα εδάφη που η Τουρκία κατέκτησε 24 χρονιά μετά και μέχρι σήμερα κατέχει με την βία.

 

Η Κύπρος μετά το 1974

 

Image result for τουρκικη εισβολη κυπρος 1974 χαρτης

Στο δημοσίευμα παρουσιάστηκε ο χάρτης του σχεδίου Ανάν και πως θα ήταν η σήμερα η ομόσπονδη Κύπρος εάν γινόταν αποδεκτό.

 

harita-002.jpg


Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόρφου που σήμερα αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης το 2004 ήταν υπό Ε/κ διοίκηση.

Οι άλλοι δυο χάρτες έχουν να κάνουν με τα δυο σενάρια των Financial Times.

Στο πρώτο σενάριο δεν επιστρέφεται ολόκληρη η Μόρφου αλλά επιστρέφεται ολόκληρη η χερσόνησος της Καρπασίας.

harita2.jpg


Στο δεύτερο σενάριο, Μόρφου και Καρπασία θα βρίσκονται υπό την διοίκηση της Ομόσπονδης κυβέρνησης λειτουργώντας ως καντόνιο στα πλαίσια μιας ιδιότυπης «τριζωνικής» Ομοσπονδίας.

harita3-001.jpg

 

Όλα αυτά τα σενάρια θα συζητηθούν βέβαια εκτενώς στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Mont Pelerin, στην Ελβετία, από τις 7 -11 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή 4/11 ο ΠτΔ θα παραχωρήσει διακανλική συνέντευξη ενημερώνοντας τον λαό λίγο πριν να αναχωρήσει για το κρίσιμο ταξίδι.

 

Πηγή:Ινφογνώμων Πολιτικά

Εργαλεία Επισκεπτών

feed-image

Έχουμε 112 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Δεν ξεχνώ

ΝΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τα  άρθρα, τα σχόλια και τα εν γένει κείμενα, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους ή και των ιστοσελίδων και ιστοτόπων που τα δημοσίευσαν αρχικά. Η παρούσα ιστοσελίδα τα δημοσιεύει ή τα αναδημοσιεύει ως αρχειακό και ιστορικό υλικό και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο που εμπίπτει σε νομοθετικές απαγορεύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αποδέχεται, ούτε και υιοθετεί, σχόλια και χαρακτηρισμούς κειμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως δυσφήμιση κάθε μορφής ή παράνομη αποκάλυψη στοιχείων και δεδομένων. Αν διαπιστώσετε δημοσιευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει σε νόμιμες απαγορεύσεις, παρακαλούμε στείλτε σχετικό e-mail στην ηλ. δ/νση : tideon at tideon.org . Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τους  όρους χρήσης και τις διευκρινίσεις για το περιεχόμενο.