Μοναστήρια τῆς Θεοτόκου: Ἱερά Μονή Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κουδουμά

iera monh panagia koydoyma 01


Η Ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου και είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης. Δημιουργήθηκε στα βυζαντινά χρόνια και μετά από αιώνες ερήμωσης, επανιδρύθηκε στο τέλος του 19ου αιώνος από τους Αγίους Παρθένιο και Ευμένιο, μοναχούς της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας.

Οι δύο αυτοί Άγιοι Πατέρες αναζητούσαν έναν ησυχαστικό χώρο για περισσότερη άσκηση και βρήκαν στο μέρος αυτό μικρό σπηλαιώδη ναό και υπολείμματα παλαιών μοναστηριακών κτιρίων του 14ου αιώνος στην παραλία του Κουδουμά. Η αγιότητα του βίου τους και τα θαύματα τους βοήθησαν στην γρήγορη δημιουργία μιας αδελφότητας και την αναγνώριση της μονής σε σπουδαίο προσκύνημα, το οποίο μέχρι σήμερα ευλαβούνται οι πιστοί της Κρήτης και αρκετοί επισκέπτες.

Το Καθολικό της μονής τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς και στις 10 Ιουλίου, ημέρα της μνήμης των Αγίων Πατέρων (Ευμενίου και Παρθενίου), των κτητόρων της Ιεράς Μονής Κουδουμά.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, που βρίσκεται στη μονή, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης και εορτάζεται την 11η Αυγούστου. Η μονή έχει και 3 μετόχια εκτός αυτής.

Τα τελευταία χρόνια στην Ιερά Μονή Κουδουμά συντελείται μια προσπάθεια εξωραϊσμού των κτιριακών χώρων. Στη μονή εγκαταβιούν σήμερα 7 μοναχοί με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Μακάριο. Στο μοναστήρι γίνονται συχνά ιερές αγρυπνίες. Οι μοναχοί, ίσως οι πιο φιλόξενοι στην Κρήτη, μπορούν να σας προσφέρουν κατάλυμα για το βράδυ.

Περιοχή-πρόσβαση

Η Ιερά Μονή Κουδουμά βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα, στην περιοχή του Μονοφατσίου, 80 χλμ. νότια από την πόλη του Ηρακλείου. Είναι από τις πλέον απομονωμένες μονές της Κρήτης, καθώς η πρόσβαση από το Ηράκλειο απαιτεί 2,5 ώρες. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο που ξεκινάει από το χωριό Στέρνες (πρόσβαση από τον Χάρακα), σε υψόμετρο 1000 μ. κοντά στην κορυφή Κόφινας. Κατά την κατάβαση σας με το αυτοκίνητο η θέα στη θάλασσα είναι εκπληκτική, ενώ οι γκρεμοί είναι απότομοι.

 

Πηγή: Μοναστήρια

Εργαλεία Επισκεπτών

feed-image

Έχουμε 246 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Δεν ξεχνώ

ΝΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τα  άρθρα, τα σχόλια και τα εν γένει κείμενα, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους ή και των ιστοσελίδων και ιστοτόπων που τα δημοσίευσαν αρχικά. Η παρούσα ιστοσελίδα τα δημοσιεύει ή τα αναδημοσιεύει ως αρχειακό και ιστορικό υλικό και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο που εμπίπτει σε νομοθετικές απαγορεύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αποδέχεται, ούτε και υιοθετεί, σχόλια και χαρακτηρισμούς κειμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως δυσφήμιση κάθε μορφής ή παράνομη αποκάλυψη στοιχείων και δεδομένων. Αν διαπιστώσετε δημοσιευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει σε νόμιμες απαγορεύσεις, παρακαλούμε στείλτε σχετικό e-mail στην ηλ. δ/νση : tideon at tideon.org . Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τους  όρους χρήσης και τις διευκρινίσεις για το περιεχόμενο.