Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
16 Απριλίου 2024

Αθλητισμός - «Φοβάμαι νέο Χέιζελ στην Ελλάδα»

Συγκλονιστικές δηλώσεις συγγραφέα ειδικού σε θέματα χουλιγκανισμού


Ο διακεκριμένος συγγραφέας σε θέματα χουλιγκανισμού, σεναριογράφος και πρώην σύμβουλος βρετανικών κυβερνήσεων, Ντάγκι Μπρίμσον συγκλονίζει μιλώντας για τα κρούσματα βίας στην Ελλάδα.
"Θα πρέπει να γίνει νέο Χέιζελ για να βρουν λύση οι αρμόδιες αρχές". Τι προτείνει για την εξάλειψη του προβλήματος.

Έχοντας κυκλοφορήσει 12 βιβλία την τελευταία δεκαετία, ο πρώην λοχίας της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας με δράση στα νησιά Φόκλαντ αλλά και στον πόλεμο του Κόλπου θεωρείται ως ο πλέον ειδικός σε θέματα χουλιγκανισμού.


Άρθρα του κορυφαίου συγγραφέα έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες όπως είναι οι: The Sun, The Times, New York Times, The Guardian, Loaded Magazine, FourFourTwo magazine και Football 365.

O ακραιφνής ποδοσφαιρόφιλος, έγραψε παράλληλα το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας "Green Street" με πρωταγωνιστή τον Ελάιζα Γουντ. Με αφορμή τα κρούσματα βίας αλλά και ρατσισμού που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ο "γκουρού" σε ζητήματα χουλιγκανισμού εξέθεσε στο Sport24.gr τις χρήσιμες απόψεις του.


"Δεν θα σταματήσουν..."
Επεισόδια, εντάσεις, βίαια ξεσπάσματα, ρατσιστικές συμπεριφορές, όλα αυτά υπό την ανοχή της πολιτείας, διαχρονικά...

"Πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα. Ναι, η συνεχιζόμενη έξαρση της βίας σχετίζεται και με την αδυναμία των Αρχών να βρουν λύση στο πρόβλημα, όμως η κύρια ευθύνη ανήκει στους ίδιους τους χούλιγκανς.

Είναι άλλωστε εκείνοι, οι οποίοι στην ουσία προκαλούν τα προβλήματα και το θέμα είναι πως πάλι εκείνοι είναι οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν τη βια με το να μην συμμετέχουν σε επεισόδια.

Η αλήθεια είναι όμως πως δεν θα σταματήσουν μέχρι να αλλάξει η νοοτροπία και η βία να καταστεί απόλυτα απαράδεκτη. Το πως θα επιφέρουν τούτες τις αλλαγές είναι ένα καίριο ζήτημα που θα πρέπει να εκπονήσουν οι Αρχές για τα παταχθούν τα φαινόμενα χουλιγκανισμού.Κανονικά, φυσικά και πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερους αστυνομικούς σε τούτη την κατεύθυνση, όμως όπως έχουμε διαπιστώσει σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας να καταστείλουν τη βία αλλά στην ουσία ποτέ δεν την εξαλείφουν. Όμως σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς η Αστυνομία αναμετράται με τους χούλιγκανς. Με άλλα λόγια μπορούμε να μιλήσουμε για μεταξύ τους πόλεμο. Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του χουλιγκανισμού είναι να βρουν όλες οι πλευρές μία λύση συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή την προσπάθεια και τους ίδιους τους χούλιγκανς. Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Δυστυχώς κανείς δεν το έχει προσεγγίσει με τούτο τον τρόπο και για αυτό σε πολλές χώρες ακόμη παρατηρούνται προβλήματα με τους χούλιγκανς"
Ο Μπρίμσον, ο οποίος είναι υποστηρικτής της Γουότφορντ ποτέ στο παρελθόν δεν συνελήφθη για χουλιγκανισμό. Μάλιστα είχε δηλώσει πως έπαυσε να εμπλέκεται με χούλιγκανς, όταν είδαν κάποιους οπαδούς να φτάνουν στο σημείο να βγάζουν στιλέτα και να χρησιμοποιούν μπουκάλια με αμμωνία!

"Το περιβάλλον αλλάζει, όχι όμως και η ιστορία"
Ο Άντι Νίκολς, από τους πλέον διαβόητους (αν και μετανoημένος) Άγγλους χούλιγκανς είχε ισχυριστεί πως είναι αδύνατον να δαμάσεις τη βία λέγοντας πως αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης. Ο Ντάγκι Μπρίμσον δίνει τη δική του εκδοχή.

"Ως ένα βαθμό έτσι είναι. Όμως ο χουλιγκανισμός προκαλείται λόγω της παράδοσης, της ιστορίας και του περιβάλλοντος αντίπαλων ομάδων και από την επιθυμία για μάχη. Δεν μπορείς σίγουρα να αλλάξεις την ιστορία, όμως εάν κάτι γίνει με τον σωστό τρόπο τότε είναι βέβαιο πως μπορείς να αλλάξεις το περιβάλλον με αποτέλεσμα μία αντιπαλότητα ανάμεσα σε οπαδούς να ανήκει απλά στο παρελθόν".


Οι αδικοχαμένοι οπαδοί της Λιντς και το Χέιζελ

Αν και οπαδός της Γουότφορντ ο Άγγλος πρώην χούλιγκαν έχει δει πράγματα που σημάδεψαν τη ζωή του.

"Ελπίζω να μην ξαναδώ ποτέ κάτι κάτι σαν το Χέιζελ. Επίσης η ωμή βία των δύο οπαδών της Λιντς Γιουνάιτεντ που έχασαν τη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ".

Ποιο ήταν όμως το ερέθισμα για να συγγράψει πλήθος βιβλίων με κοινό παρονομαστή τη βία στα γήπεδα...
"Πάντα γράφω για θέματα που με ενδιαφέρουν η με κάνουν να θυμώνω. Είναι ο μόνος τρόπος για να παθιαστείς με αυτό που καταπιάνεσαι. Στα περισσότερα βιβλία, εξηγώ πως και γιατί τα γράφω από το ξεκίνημα. Το βιβλίο μου ‘Kicking Off’ για παράδειγμα το εμπνεύστηκα από ένα ταξίδι στη Ρωσία ενώ το ‘Εurotrashed’ αντιστοίχως είχε τις ρίζες του στα τραγικά γεγονότα της Κωνσταντινούπολης".

Το προφίλ των χούλιγκανς

‘Ο Ντάγκι Μπρίμσον μέσα από την εμπειρία σχετικά με το ζήτημα του χουλιγκανισμού είναι σε θέση να σκιαγραφήσει το προφίλ των ταραξιών. Διαφορές ανάμεσα σε Έλληνες και Άγγλους υπάρχουν;


"Από την εμπειρία μου σου λέω ότι οι χούλιγκανς είναι χούλιγκανς ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι καλά άτομα, όμως δρουν έτσι λόγω της υπέρμετρης αγάπης τους για τις ομάδες τους (ή τις χώρες τους), αλλά και τις επιθυμίες τους να είναι οι κορυφαίοι.


Κάποιοι αντλούν έμπνευση από τον τρόπο που οι Άγγλοι χούλιγκανς δρούσαν στη δεκαετία του ’80, ενώ κάποιοι άλλοι ασπάζονται ένα πιο... ιταλικό στιλ. Στο τέλος της ημέρας όπως και να’χει πρόκειται για ποδόσφαιρο".


Φόβος για νέο Χέιζελ στην Ελλάδα!
"Σε ότι αφορά το Χέιζελ, νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να γίνει κάτι αντίστοιχο σε άλλη χώρα. Η μαύρη αλήθεια είναι πως εάν κάτι τέτοιο συμβεί στην Ιταλία, την Ισπανία ή ακόμη και στην Ελλάδα τότε θα αναγκαστούν οι Αρχές να αναζητήσουν μία λύση που πραγματικά θα μπορεί να λειτουργήσει στη σωστή κατεύθυνση".

Ο πεπειραμένος συγγραφέας προτείνει δύο βιβλία του, στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους.


"Τα δύο βιβλία που θα συνιστούσα θα ήταν το ‘Eurotrashed’ και το ‘Kicking Off’. Πάντως μέχρι στιγμής το μόνο βιβλίο μου που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα είναι μία από τις νουβέλες μου, το ‘Billy’s Log’’.

Ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο και ο Σισέ


Με αφορμή την προαναγγελία αποχώρησης του Τζιμπρίλ Σισέ από τον Παναθηναϊκό αλλά και τα σποραδικά κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς σε ορισμένα ελληνικά γήπεδα ο Ντάγκι Μπρίμσον κατέθεσε τη δική του άποψη που έχει βαρύνουσα σημασία.


"Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο αναλύω ενδελεχώς στο βιβλίο

‘Kicking Off’.

Το άσχημο είναι πως ο ρατσισμός θεωρείται σχεδόν αποδεκτός σε μερικά έθνη της Ευρώπης και δύσκολα προκαλείται αίσθηση για ότι συμβαίνει στα μέσα γήπεδα.


Θα επαναλαμβάνονται τα κρούσματα μέχρι η UEFA και η FIFA αποφασίσουν χτυπήσουν στη ρίζα το πρόβλημα επιβάλλοντας τιμωρίες στους συλλόγους που συνεχίσουν να έχουν τέτοιους οπαδούς.


Το πιο ηλίθιο απ’ολα είναι πως οι χώρες όπου υπάρχουν ρατσιστές οπαδοί ζημιώνονται περισσότερο γιατί είναι προφανές πως ένας ταλαντούχος μαύρος ποδοσφαιριστής ή ένας Ασιάτης δεν θα ήθελε να παίξει εκεί!

Θα πρόκειται για κάτι ζωτικό, εάν οι αρμόδιες αρχές και ειδικά οι σύλλογοι (ή ακόμη και οι ίδιοι οι οπαδοί) αρχίσουν να μάχονται εναντίον των ρατσιστών. Προκαλούν μεγάλη ζημιά στο παιχνίδι, όμως επίσης σημαντικό είναι πως η συμπεριφορά τους αντανακλά και στη χώρα σας.

Εάν ο κόσμος δει πως οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι είναι ρατσιστές, τότε θα σκέφτονται πως όλοι οι Έλληνες είναι το ίδιο και απ’όσο γνωρίζω δεν τίθεται τέτοιο θέμα"!

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...