ΣτΕ: Αναστολή του μέτρου για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εώς τα τέλη του έτους

symvoulio ths epikrateias 01

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναστολών του δικαστηρίου προχώρησε στην αναστολή της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς κρίθηκε πως οι έμποροι και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα θα υποστούν από την εφαρμογή του μέτρου «ανεπανόρθωτη βλάβη»


Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του αναστέλλει την εφαρμογή του πιλοτικού μέτρου για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναστολών του δικαστηρίου προχώρησε στην αναστολή της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς κρίθηκε πως οι έμποροι και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα θα υποστούν από την εφαρμογή του μέτρου «ανεπανόρθωτη βλάβη».

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών -Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα, για τους οποίους οι δικαστές εκτίμησαν ότι η οικονομική βλάβη που θα υποστούν «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση».

 

Ακόμα, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι «η επίκληση εκ μέρους της διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων, κ.λπ.), πολλώ δε μάλλον καθ’ όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».

 

Ωστόσο, οι δικαστές τόνισαν, πως για την εξυπηρέτηση του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές, υπάρχει η δυνατότητα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. και υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά».

 

Η απόφαση ισχύει μέχρι η Ολομέλεια του ΣτΕ να αποφανθεί αμετάκλητα επί του θέματος στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Πηγή: LawNet

Εργαλεία Επισκεπτών

feed-image

Έχουμε 311 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Δεν ξεχνώ

ΝΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τα  άρθρα, τα σχόλια και τα εν γένει κείμενα, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους ή και των ιστοσελίδων και ιστοτόπων που τα δημοσίευσαν αρχικά. Η παρούσα ιστοσελίδα τα δημοσιεύει ή τα αναδημοσιεύει ως αρχειακό και ιστορικό υλικό και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο που εμπίπτει σε νομοθετικές απαγορεύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αποδέχεται, ούτε και υιοθετεί, σχόλια και χαρακτηρισμούς κειμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως δυσφήμιση κάθε μορφής ή παράνομη αποκάλυψη στοιχείων και δεδομένων. Αν διαπιστώσετε δημοσιευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει σε νόμιμες απαγορεύσεις, παρακαλούμε στείλτε σχετικό e-mail στην ηλ. δ/νση : tideon at tideon.org . Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τους  όρους χρήσης και τις διευκρινίσεις για το περιεχόμενο.