Η «προσωρινή» κατάργηση της αργίας της Κυριακής στην Κύπρο

kyriakh argia 05

 

Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι», επιμένουν για κατάργησή της

Δυστυχώς στην Κύπρο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση διατάγματος, με βάση το οποίο τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά και την Κυριακή.  Καταργείται μέχρι τον Νοέμβριο η αργία της Κυριακής για τα καταστήματα.  Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Κυπριακής Βουλής αντιτίθεται στη σχετική απόφαση (μόνο το κυβερνών κόμμα συμφωνεί), προχώρησαν στην απόφαση για έκδοση του σχετικού διατάγματος.

 

Φυσικά οι μόνοι που χαίρουν περισσότερο  γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι ολιγάρχες του πλούτου.  Προς τούτο μέρες τώρα, σε υπερμεγέθεις διαφημιστικές πινακίδες υποστήριζαν τούτη τη στάση τους, για κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τα καταστήματα. 

Αυτοί που έχουν κάμει σκοπό της ζωής των το «καθελώ μου τας αποθήκας και μείζονας οικοδομήσω», προβάλουν ως αιτία της επιμονής των για κατάργηση της αργίας της Κυριακής, την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο.

Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας), προβάλλουν ως πρόφαση την έγνοια μήπως οι πτωχοί εργαζόμενοι χάσουν την εργασία τους, λες και δεν είναι αυτοσκοπός γι’ αυτούς ο πολλαπλασιασμός του πλούτου τους.

Δεν φτάνει που παραβαίνουν την αργία της Κυριακής, θα αναγκάζουν τις καημένες τις μητέρες να εγκαταλείπουν τις οικογένειές των Κυριακές και γιορτές, για να αυξάνεται  ο πλούτος των πλουτούντων.  «Τι ουν μετά ταύτα;  Ουχί τρεις σε πήχεις αναμένουσιν οι πάντες;» ερωτά ο Άγιος  Βασίλειος. Και φυσικά η σκληροκαρδία των πλουτούντων, θα θέτει τη μόνιμη ‘’επιλογή’’ προς τους εργαζομένους «αν δεν θέλετε να εργάζεστε Κυριακές, είμαστε αναγκασμένοι να σας απολύσομε».

«Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου» (Εξόδ. κ΄9), αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη. 

Ας ενθυμηθούμε πόσο αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμά ο Αιτωλός για να τηρηθεί η αργία της Κυριακής.  Ας ενθυμηθούμε πόσο αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμά ο Αιτωλός για να μεταφερθεί το παζάρι της Κυριακής για την ημέρα του Σαββάτου καθώς και το πόσο αυτό ενόχλησε τους Εβραίους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους και ακολούθησε το μαρτύριό του.

* Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας)

 

Πηγή: Ακτίνες

Εργαλεία Επισκεπτών

feed-image

Έχουμε 310 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Δεν ξεχνώ

ΝΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τα  άρθρα, τα σχόλια και τα εν γένει κείμενα, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους ή και των ιστοσελίδων και ιστοτόπων που τα δημοσίευσαν αρχικά. Η παρούσα ιστοσελίδα τα δημοσιεύει ή τα αναδημοσιεύει ως αρχειακό και ιστορικό υλικό και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο που εμπίπτει σε νομοθετικές απαγορεύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αποδέχεται, ούτε και υιοθετεί, σχόλια και χαρακτηρισμούς κειμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως δυσφήμιση κάθε μορφής ή παράνομη αποκάλυψη στοιχείων και δεδομένων. Αν διαπιστώσετε δημοσιευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει σε νόμιμες απαγορεύσεις, παρακαλούμε στείλτε σχετικό e-mail στην ηλ. δ/νση : tideon at tideon.org . Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τους  όρους χρήσης και τις διευκρινίσεις για το περιεχόμενο.