Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής στην Κύπρο, προ των πυλών

kyriakh apergia katasthmata 01


Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι», συνεχίζουν να επιμένουν για κατάργησή της
 
Το διάταγμα που είχε εκδοθεί  από το  Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση το οποίο τα καταστήματα θα μπορούν να ήταν ανοιχτά και την Κυριακή και  που αφορούσε την περίοδο μέχρι τον Νοέμβριο, έχει ‘’λήξει’’.  Σιωπηρά παραβιάζεται η αργία της Κυριακής, μετά την εκπνοή του διατάγματος τούτου. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Κυπριακής Βουλής αντιτίθεται στη σχετική απόφαση (μόνο το κυβερνών κόμμα συμφωνεί), έχω την βεβαιότητα ότι για πολλές επιχειρήσεις η Κυριακή αργία θα είναι παρελθόν.   Θα ‘’εφευρεθεί τρόπος’’ κατάργησης της Κυριακής αργίας.
 
Φυσικά οι μόνοι που χαίρουν περισσότερο  γι’ αυτό είναι οι ολιγάρχες του πλούτου.  Προς τούτο σε υπερμεγέθεις διαφημιστικές πινακίδες υποστηρίζουν τούτη τη στάση τους, για κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τα καταστήματα.  Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας), προβάλλουν ως πρόφαση την έγνοια μήπως οι πτωχοί εργαζόμενοι χάσουν την εργασία τους, λες και δεν είναι αυτοσκοπός γι’ αυτούς ο πολλαπλασιασμός του πλούτου τους.
Θα αναγκάζονται οι καημένες τις μητέρες να εγκαταλείπουν τις οικογένειές των Κυριακές και γιορτές, για να αυξάνεται  ο πλούτος των πλουτούντων.  Και φυσικά η σκληροκαρδία των πλουτούντων, θα θέτει τη μόνιμη ‘’επιλογή’’ προς τους εργαζομένους «αν δεν θέλετε να εργάζεστε Κυριακές, είμαστε αναγκασμένοι να σας απολύσομε».
 
«Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου» (Εξόδ. κ΄9), αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη.  Για την αργία της Κυριακής αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμά ο Αιτωλός, για να μεταφερθεί το παζάρι της Κυριακής για την ημέρα του Σαββάτου, γεγονός που ενόχλησε τους Εβραίους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους και ακολούθησε το μαρτύριό του.

 

Πηγή: Ακτίνες

Εργαλεία Επισκεπτών

feed-image

Έχουμε 313 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Δεν ξεχνώ

ΝΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τα  άρθρα, τα σχόλια και τα εν γένει κείμενα, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους ή και των ιστοσελίδων και ιστοτόπων που τα δημοσίευσαν αρχικά. Η παρούσα ιστοσελίδα τα δημοσιεύει ή τα αναδημοσιεύει ως αρχειακό και ιστορικό υλικό και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο που εμπίπτει σε νομοθετικές απαγορεύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αποδέχεται, ούτε και υιοθετεί, σχόλια και χαρακτηρισμούς κειμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως δυσφήμιση κάθε μορφής ή παράνομη αποκάλυψη στοιχείων και δεδομένων. Αν διαπιστώσετε δημοσιευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει σε νόμιμες απαγορεύσεις, παρακαλούμε στείλτε σχετικό e-mail στην ηλ. δ/νση : tideon at tideon.org . Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τους  όρους χρήσης και τις διευκρινίσεις για το περιεχόμενο.