Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
26 Απριλίου 2024

Ταυτότητες χωρίς θρήσκευμα ζητεί από την Τουρκία το Ευρωδικαστήριο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ-Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε χθες από την Τουρκία να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες διότι αντιβαίνει στην αρχή της ανεξιθρησκίας, σύμφωνα με την οποία τα θρησκευτικά πιστεύω των πολιτών αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Η υπόθεση διχάζει την Τουρκία, μια χώρα με ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση αλλά κεμαλικών καταβολών καθεστωτική αντίληψη. Το καθεστώς επιδιώκει την πάταξη του «εσωτερικού εχθρού», όρος ο οποίος συχνά χρησιμοποιείται (και) για τις θρησκευτικές μειονότητες όπως οι αλεβίτες μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί.
Παραδόξως όμως όλα ξεκίνησαν από έναν θρησκευόμενο άνθρωπο, τον πιστό αλεβίτη Σινάν Ισίκ, ο οποίος το 2004 προσέφυγε στο Στρασβούργο κατά του τουρκικού κράτους επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνήθηκαν την αναγραφή του θρησκεύματός του στο δελτίο ταυτότητάς του. Ο κ. Ισίκ επέμενε να αναγραφεί ο όρος «αλεβιτισμός» και όχι ο (συνήθης για τους πλειοψηφούντες τούρκους σουνίτες) όρος «ισλάμ». Ο αλεβιτισμός είναι ένα σιιτικό δόγμα το οποίο περιλαμβάνει πολλές δοξασίες του σουφισμού και λατρειών που υπήρχαν στη Μικρά Ασία πριν από την εξάπλωση των τουρκικών φύλων.
Το δικαστήριο τον δικαίωσε, αλλά έκανε ένα βήμα επιπλέον: θεώρησε ότι το σωστό δεν είναι η αναγραφή όποιας θρησκείας επιθυμεί ο καθένας, αλλά η μη αναγραφή της. «Και μόνον να φέρει κάποιος μια ταυτότητα που έχει την κατηγορία “θρήσκευμα” κενή, αναγκάζει τον ενδιαφερόμενο να αποκαλύψει, ενώ δεν το επιθυμεί, μια πληροφορία σχετική με μια πτυχή της θρησκείας του ή των βαθύτερων πεποιθήσεών του» αναφέρεται στην απόφαση.
Η πλήρης κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος από τις τουρκικές ταυτότητες θα είναι η «καταλληλότερη επανόρθωση» για την παραβίαση των δικαιωμάτων του κ. Ισίκ και θα συμβάλει στην αποτροπή ανάλογων προβλημάτων στο μέλλον. Το βασικό επιχείρημα του ενάγοντος ήταν ότι αναγκάστηκε να αποκαλύψει την πίστη του λόγω της υποχρεωτικής αναφοράς του θρησκεύματος στην ταυτότητά του.
Το επιχείρημα της Τουρκίας ήταν ότι το 2006 η κατάσταση άλλαξε. Ναι μεν δεν καταργήθηκε η ένδειξη «θρήσκευμα», καθιερώθηκε όμως η ανοχή και ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει ή να μη γράψει τίποτε.
Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. «Η παραβίαση προκύπτει από την ίδια την αναφορά του θρησκεύματος, είτε η συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου είναι υποχρεωτική είτε όχι, στις ταυτότητες» τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη με έξι ψήφους υπέρ και μία κατά.
Σε μια δεύτερη υπόθεση, πάλι σχετικά με τα δελτία ταυτότητας στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την αγωγή οκτώ Κούρδων, τούρκων υπηκόων, που ζητούσαν να χρησιμοποιούνται στην αναγραφή του ονόματός τους στο δελτίο και χαρακτήρες που δεν περιλαμβάνονται στο τυπικό τουρκικό αλφάβητο και συγκεκριμένα τα γράμματα «q», «w» και «x». Ο Κεμάλ Τακσίν, ένας από τους ενάγοντες, διεκδικούσε το δικαίωμα να αλλάξει το μικρό του όνομα σε «Dilxwaz» που στα κουρδικά σημαίνει «Ποθητός». Το δικαστήριο απεφάνθη ωστόσο ότι οι ενάγοντες έχουν μεν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιούν κουρδικά ονόματα της αρεσκείας τους, πλην όμως οφείλουν να τα προσαρμόζουν στο αλφάβητο της επίσημης γλώσσας κάθε κράτους, για πρακτικούς λόγους «διοικητικής τάξης».
«ΒΗΜΑ» - 03 /02/2010

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...