Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παρασημοφορεί το 5/42 τάγμα ευζώνων, Εσκί Σεχίρ, 1η Ιουλίου 1921
Μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου ο ανταγωνισμός των μυστικών υπηρεσιών μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη η οποία είχε τεθεί υπό Διεθνή Αρμοστεία. Στην Κωνσταντινούπολη δραστηριοποιούνταν και οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες των οποίων ο οργανισμός βρισκόταν τότε στα σπάργανα με κυριότερο ιδρυτή και εμψυχωτή τον Γεώργιο Κατεχάκη. Μετά την εκλογική ήττα των Βενιζελικών, το νόθο πολιτειακό δημοψήφισμα που ακολούθησε και την θριαμβευτική επιστροφή του Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Βασιλιάς της Ελλάδος είχε καταστεί το σημαντικότερο πολιτικό πρόσωπο εν Ελλάδι κυρίως για συμβολικούς πολιτικούς λόγους.
Έτσι στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 οι Ελληνικές στρατιωτικές και διπλωματικές υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό, όταν έλαβαν συγκεκριμένες πληροφορίες για σχεδιαζόμενη δολοφονική απόπειρα Kεμαλικών κατά του Βασιλιά Κωνσταντίνου που εκείνη την εποχή είχε επισκεφτεί την Σμύρνη για να εμψυχώσει τον Ελληνικό στρατό που ετοιμαζόταν για την μεγάλη -ολέθρια- επέλαση προς την Άγκυρα. Το Ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έστειλε κατεπείγον μήνυμα στο Ελληνικό Αρχηγείο στην Προύσσα, με την πληροφορία ότι οι Κεμαλικοί Λοχαγοί Ahmedlou Hussein και Yahyas Savri είχαν φύγει μυστικά από την Kadikli και την Κωνσταντινούπολη στις 20 Σεπτεμβρίου. Η κατεύθυνση τους ήταν προς την Νικομήδεια και είχαν αποστολή να δολοφονήσουν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο.
Ο επιτετραμμένος Βότσης τηλεγράφησε ότι θα προσπαθούσε να στείλει στις Ελληνικές Αρχές τις φωτογραφίες των 2 αξιωματικών έτσι ώστε να συλληφθούν. Τελικά ο συναγερμός ήταν άσκοπος καθώς οι Ελληνικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη δεν είχαν ενημερωθεί ότι ο Κωνσταντίνος είχε φύγει από την Σμύρνη ήδη από τις 16 Σεπτεμβρίου, με κατεύθυνση προς Αθήνα. Όμως οι δύο Τούρκοι δεν παραιτήθηκαν από τον σκοπό τους και ακολούθησαν τον Έλληνα Βασιλιά στην Ελληνική πρωτεύουσα. Στις 12 Οκτωβρίου βρίσκονταν στην Αθήνα όμως ήδη οι Ελληνικές Αρχές στην Αθήνα είχαν τεθεί σε συναγερμό καθώς γνώριζαν για τις προθέσεις τους αφού είχαν εκ νέου ενημερωθεί από το προξενείο στη Πόλη. Τελικώς οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν έκαναν απόπειρα εναντίον του Κωνσταντίνου.
Πηγή: (Παναγιώτης Δημητράκης, Μυστικές επιχειρήσεις στην Μικρά Ασία, εκδόσεις Επικοινωνίες Α.Ε.), Θέματα Ελληνικής Ιστορίας