“Όταν στις αρχές του 1915 η προοπτική του ολοκληρωτικού πολέμου έγινε ξεκάθαρη, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών παρήγγειλε αναφορά για την κατάσταση και τη συμπεριφορά του ελληνικού Τύπου. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.
Αν και η πλειονότητα των ελληνικών εφημερίδων κρατούσε μία ουδέτερη στάση, αφού η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στην ουδετερότητά της, σημειωνόταν στην αναφορά, η ροή πληροφοριών από το Βερολίνο προς τις ελληνικές εφημερίδες ήταν ασήμαντη. Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο λόγος ήταν η δημιουργία ενός επισήμου ελληνικού πρακτορείου ειδήσεων, του Agence d’Athenes, το οποίο είχε ιδρυθεί με γαλλικά κεφάλαια και αναμετέδιδε νέα αποκλειστικά από τα πρακτορεία πληροφοριών της Αντάντ. Ο Crawfurd Price, ένας Βρετανός πρώην δημοσιογράφος και ανταποκριτής κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων στην Αθήνα υπολόγιζε ότι στην αρχή του πολέμου, από τις 14 αθηναϊκές εφημερίδες, οι 12 υποστήριζαν τον Βενιζέλο και τις Δυνάμεις της Αντάντ, ενώ μόνο δύο ήταν φιλικά προσκείμενες προς τη Γερμανία.
Οι Βρετανοί ακολούθησαν παρόμοιες μεθόδους και ο Βασίλ Ζαχάρωφ, ο πράκτοράς τους στην Αθήνα, έλαβε στην τράπεζα Barclays από το Λονδίνο, το σημαντικό ποσό των 1.407 εκ. στερλίνων για τον σκοπό αυτό.
Από τα χρήματα αυτά, περίπου ένα εκατομμύριο στερλίνες, δόθηκαν στον Γεώργιο Αβέρωφ, ένα κοντινό φίλο του Βενιζέλου, σύμφωνα με κάποιες πηγές. Ο Ζαχάρωφ, μία αινιγματική προσωπικότητα, ήταν επίσης ο πρωταγωνιστής στην προσπάθεια εξαγοράς της ιστορικής εφημερίδας Ἐμπρός, της μεγαλύτερης βασιλικής εφημερίδα, μέσω του Δημητρίου Καλαποθάκη, του εκδότη της. Μέσα σε μερικούς μήνες, ο Καλαποθάκης κατηγορήθηκε από μερικούς αναγνώστες ότι πρόδιδε επί χρήμασι την Αντάντ. Απαντώντας στις εναντίον του κατηγορίες, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο Καλαποθάκης επισήμανε ότι δεν χρειαζόταν να λάβει λεφτά από τον Baron von Schenk, αφού η Αντάντ είχε κάνει τα πάντα με σκοπό να ντροπιάσει την Ελλάδα.
Όλα δείχνουν ότι την άνοιξη του 1916 ο Καλαποθάκης προσεγγίστηκε από κάποιον άγνωστο άνδρα, ο οποίος παρουσιάσθηκε ως εκπρόσωπος των Δυνάμεων της Αντάντ. Αυτός ο άγνωστος άνδρας μάταια προσπάθησε να πείσει τον εκδότη του Ἐμπρός να αλλάξει τις πολιτικές του προτιμήσεις. Μερικούς μήνες αργότερα την υπόθεση ανέλαβε προσωπικά ο Βασίλ Ζαχάρωφ με μια νέα πρόταση και την προσφορά 800 χιλιάδων δραχμών. Οι δύο πλευρές άρχισαν να διαπραγματεύονται και σύντομα φαίνεται ότι έφτασαν κοντά σε συμφωνία. Αλλά την τελευταία στιγμή ο Καλαποθάκης, άγνωστο γιατί, αποχώρησε διακόπτοντας κάθε επαφή”.
* Ιάκωβος Μιχαηλίδης, “Γεωστρατηγικές επιλογές και προπαγάνδα: Η Ελλάδα την περίοδο του Εθνικού Διχασμού”. Στο: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ. Η ιστορική αποτίμηση 100 χρόνια μετά. Πρακτικά Συμποσίου, 2017. Σελ: 42-44
Πηγή: https://aristeia.site/archives/33457