Έχεις μπει στο χορό, με κάποιους να χτυπάνε παλαμάκια -ίσως τα μόνα παλαμάκια που εσύ μπορεί και να μην άκουσες ποτέ.
Τα προσωπικά σου δεδομένα, δεν είναι προσωπικά, λέει. Το λέει το κράτος. Θα πρέπει να τα μοιράζεσαι μαζί του. Ό,τι πληροφορίες σε αφορούν, θα είναι πλέον κοινές με το κράτος και με τις τράπεζες.
Με το που γεννηθήκατε, πριν κάνετε τα πρώτα σας βήματα, σας είχαν ήδη στρώσει το χαλί στο μονοπάτι παρακολούθησης των δεδομένων σας.
Σας δόθηκε ένα όνομα, καταγράφηκαν το ύψος και το βάρος σας και, πιθανότατα, σας τράβηξαν και κάποιες φωτογραφίες. Λίγα χρόνια αργότερα γραφτήκατε στον παιδικό σταθμό. Όταν έγινε η απογραφή, σας κατέγραψαν για ακόμα μία φορά.
Σήμερα, έχετε κάποιον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (όταν παίρνεις για ραντεβού με γιατρό, δεν σε ρωτάνε καν το όνομά σου, το ΑΜΚΑ σου χρειάζονται· ένας αριθμός είσαι), κάποιον αριθμό ταυτότητας, ίσως τίποτε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες ή και την «έξυπνη» κάρτα αλλά και την κάρτα πολίτη εν αναμονή.
Το πως μας επιβάλλεται μια κανονικότητα που η ζωή μας εξαρτάται από τις τράπεζες, αυτό δεν το αναφέρει όμως κανείς από αυτούς. Το πως εδώ και αρκετό καιρό πριν, έχει αποφασιστεί ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν αγορές πάνω από κάποιο όριο, χωρίς να έχουν τραπεζική, πιστωτική κάρτα, μάλλον έχει περάσει στο ντούκου. Το πως καλούν όλον τον πληθυσμό να δεσμευτεί με κάποια τράπεζα και να πληρώνει όλα τα έξτρα με τόκους, επιτόκια, τραπεζικά έξοδα, ακούγεται ως φυσιολογικό. Το πως πρακτικά είναι αδύνατο όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες, εντέχνως περνάει επίσης στο ντούκου. Και όμως, και αυτό έγινε με την επίφαση της πάταξης της φοροδιαφυγής. Παρόλο που η επίφαση της πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της παρακολούθησης – μην ξεχνάμε πως έφτασαν σε σημείο να περάσουν νόμο ως και για έλεγχο από εισαγγελείς στον προσωπικό σου υπολογιστή – καταρρίπτεται στο λεπτό αν σκεφτεί κανείς ότι τα μεγάλα «ψάρια» πάντα θα διαφεύγουν.
Ο Big Brother των φορολογούμενων είναι εδώ
Με την ίδια πρόφαση, αυτήν την πάταξης της φοροδιαφυγής, στα επόμενα 24ωρα, ενεργοποιείται πλήρως (γιατί πιλοτικά είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Νοέμβρη) και ο Big Brother των φορολογούμενων. Ο λόγος για το... «καταθεσιολόγιο». Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τον ηλεκτρονικό ανιχνευτή φοροφυγάδων ο οποίος, μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων, θα αποκαλύπτει μέσα σε 48 ώρες φορολογούμενους με αποκλίσεις τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, δηλαδή με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει την δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των εφοριών, των τελωνείων και του ΣΔΟΕ, να πραγματοποιούν σε χρόνο ντε-τε διασταυρώσεις στοιχείων αλλά και να έχουν μια πρώτη εικόνα αν το πρόσωπο που έχουν βάλει στο φοροελεγκτικό στόχαστρο είναι ύποπτο για φοροδιαφυγή.
Το σύστημα της ανίχνευσης θα βασίζεται σε δύο δεδομένα: Στην διασύνδεση του συστήματος Taxis με τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών, όπως και στα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών.
Με απλά λόγια, ο εκάστοτε ελεγκτής αναγράφοντας το ΑΦΜ του ελεγχόμενου προσώπου θα διαπιστώνει άμεσα, μέσω σύνθετων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων στις τράπεζες, αν υπάρχει κάλυψη του πόθεν έσχες. Αν δηλαδή τα εισοδήματα που τα τελευταία χρόνια δηλώνει ο φορολογούμενος είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν το αντίστοιχο ποσό καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες.
Με το νέο αυτό σύστημα οι ελεγκτικές αρχές διενεργούν και αναδρομικούς ελέγχους (σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν με την περίοδο 2000- 2012) και εντός ολίγων ωρών, το σύστημα, επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου, οι οποίες δίνουν και το ασφαλές στοιχείο για το αν υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια. Εν συνεχεία, τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από την φορολογία.
Ήδη στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 1.270.000 ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων. Για τους συγκεκριμένους πολίτες υπάρχουν στοιχεία ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ποσά των καταθέσεων που τηρούν στις τράπεζες σε σχέση με τα εισοδήματά τους.
Το νέο σύστημα θα ξεσκαρτάρει, από τις κινήσεις των λογαριασμών, τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Θα αφαιρεί ποσά τα οποία αφορούν επανακαταθέσεις (καθώς η κάθε επανακατάθεση κρίνεται παράνομη αν ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει δικαιολογητικά που να δείχνουν ότι τα χρήματα βρίσκονταν παλαιότερα σε τραπεζικό λογαριασμό), ενώ θα αγνοεί τα μικροποσά.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που θα διασταυρώνει ακαριαία η παραπάνω εφαρμογή. Θα συνδέεται και με άλλες βάσεις δεδομένων όπως είναι αυτή του Ε9 όπου θα εμφανίζονται και θα συγκρίνονται και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου με τα εισοδήματά του.
Καλώς το e-περιουσιολόγιο βρε
Μέσα σ' όλα, με το «e-καταθεσιολόγιο» να τίθεται σε εφαρμογή, έρχεται και το «e-περιουσιολόγιο». Σε εφαρμογή μπαίνει και η υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους Έλληνες. Ένα ελεγκτικό πολυεργαλείο, ένα ακόμα «πόθεν έσχες» στο οποίο θα δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.
Με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το έργο «υλοποίηση πλήρους ηλεκτρονικού περιουσιολογίου – e-Periousiologio» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ξεκινά η δημιουργία του. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 482.668 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η διαδικασία προβλέπει την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται τα πάντα. Όλες οι πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν πλήρη ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων. Θα πρέπει ακόμα να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών. Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία θα αποσταλούν εκ των προτέρων στο υπουργείο Οικονομικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, από τα ιδιωτικά σχολεία, από τις ασφαλιστικές εταιρείες και πάει λέγοντας.
Όλες οι διασταυρώσεις των στοιχείων θα είναι άμεσες, και οι έλεγχοι θα γίνονται σε χρόνο μηδέν.
Τον Μάιο, οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα εισέρχονται στην νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο e-Periousiologio. Αν κάπου διαφωνούν, θα πρέπει να τα διορθώνουν ηλεκτρονικά, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εφορίες με τα απαραίτητα παραστατικά.
Σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και τις δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, και σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, ακόμη και... ίππους που διαθέτει κάποιος.
Το «e-Periousiologio» θα επικοινωνεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα δημοσίου και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους στους οποίους έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλλει πρόστιμα και προσαυξήσεις με τα πρόστιμα να φθάνουν έως και το 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.
Οι φορολογούμενοι θα δηλωθούν και όλα τα μετρητά, ακόμα και το 1 ευρώ.
Μέσα σε αυτά που θα κάνει το e-Περιουσιολόγιο, είναι και αυτά τα 2 τα οποία χρήζουν προσοχής:
- Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
- Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.
Νεογέννητο; ΑΦΜ κι εσύ [ΣΟΒΑΡΑ]
Ταυτόχρονα τα παιδιά που θα γεννιούνται, με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο, θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Παρακολούθηση δηλαδή και κατάργηση κάθε ιδιωτικότητας, κυριολεκτικά από την ώρα που γεννιέσαι.
H «ηλετρονικοποίηση», θεωρητικά, απλουστεύει τις διαδικασίες ανάμεσα σε πολίτες και κράτος. Τουλάχιστον ως προς εκείνες που έχουν να κάνουν με τα του πολίτη προς το κράτος. Από την άλλη, η έννοια «κράτος» έχει πλέον διαφορετική εφαρμογή, καθώς χωρίς τράπεζες και ολιγοπωλιακό μονοπώλιο σε βασικούς τομείς και υπηρεσίες, είναι πρακτικά αδύνατο να μιλάμε για κράτος. Του δυτικού κόσμου (sic) έστω.
Ακόμα και αν βάλεις στην άκρη το ότι γίνονται, το θέμα υπάρχει στο πώς και γιατί χρησιμοποιούνται αυτά τα ηλεκτρονικά προσωπικά δεδομένα, τα οποία τελικά απαρτίζουν την ζωή του καθενός ανθρώπου; Τι δυνατότητες εμπλουτισμού, ανάκτησης και επεξεργασίας έχουν; Με κάθε είδους data (βιομετρικό, ψηφιακό);
Τελικά, μήπως το πρόβλημα είναι ακριβώς εκεί; Σε ό,τι νοείται σαν «κράτος»;