Ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις κυβερνο-εγκλήματος στην Ελλάδα συζητήθηκαν στην Ημερίδα της Dome Consulting firm "The 72 Hours".
"Μπορεί κάποιος δίνοντας το e-mail του, να δώσει το κλειδί για το σπίτι του;". Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, ένας από τους ομιλητές της ημερίδας.
Επικοινωνίες, e-mail, βάσεις προσωπικών δεδομένων και συνομιλίες πωλούνται στην τιμή των 100 ευρώ αυτή τη στιγμή στην Ελλαδα με σκοπό να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό των εταιρειών στην αγορά, όπως επισήμαναν ο ίδιος και ο συνεργάτης του. Μάλιστα, έκαναν λόγο για DVDs και CDs που πωλούνται στην Ομόνοια και στο Μοναστηράκι, προσθέτοντας ότι το 10% των κυβερνο-εγκλημάτων σχετίζεται με βιομηχανική κατασκοπεία.
Στη συνέχεια, ο Μ. Σφακιανάκης τόνισε ότι οι νέοι κυβερνο-εγκληματίες απαιτούν λύτρα σε Bitcoins από τα θύματά τους, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για επιχειρήσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ηλεκτρονικό νόμισμα δεν αφήνει ίχνη για τον εντοπισμό τους.
Έπειτα, περιέγραψαν την πραγματική ιστορία για το πώς ένας 13χρονος Έλληνας χάκερ "γονάτισε" το Facebook με ένα κακόβουλο λογισμικό (malware), αλλά και πώς ένας Έλληνας βιομήχανος βρέθηκε μπλεγμένος όταν απλώς έδωσε την εταιρική κάρτα του με το e-mail του. Ο βιομήχανος έλαβε mail με κακόβουλο λογισμικό, το άνοιξε η γραμματέας του και αυτο σηματοδότησε το κλείσιμο του οργανισμού του.
Επίσης, υπογράμμισαν ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός GTPR βρίσκεται ήδη σε ισχύ και σιγά-σιγά θα πρέπει όλες οι διαδικτυακές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν σε αυτόν για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, κάθε ιστοσελίδα που διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα χρηστών υποχρεώνεται να ακολουθεί το νέο νομοθετικο πλαισιο. Σε περίπτωση παραβάσεων τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και τα 300.000 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός θα έχει εφαρμογή σε ιδιωτικο και δημόσιο τομέα.
Κάθε ιστοσελίδα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον αρμόδιο δημόσιο τομέα για το αν υπόκειται ή όχι στις υποχρεώσεις του κανονισμού.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προειδοποίησε ότι ειναι σημαντικό οι πολίτες να αντιληφθούν τους κινδύνους του διαδικτύου γιατί απειλείται η προσωπική μας ασφάλεια. Νέα έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να πέσουν θύματα κυβερνο-εγκλημάτων, σύμφωνα με τον υπουργό.
Μόνο το 2016 υπήρξαν πάνω 4.000 περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, ανέφερε ο Νίκος Παππάς και συμπλήρωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν αφορούν μόνο μεμονωμένα κράτη μέλη, αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η θέσπιση ενός συστήματος πιστοποίησης είναι σημαντική για την ορθή και ασφαλή χρήση των τεχνολογιών, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το 70% δεν γνωρίζει τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου λόγω ελλειπής ενημέρωσης.
Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα στις επιχειρήσεις ότι πάρα πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων, το ένα τρίτο, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την ανάπτυξη του, πρόσθεσε.
Τέλος, επισήμανε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στοχεύει στην ανάπτυξη πλατφόρμας για την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων.