Μία μονάδα του κινεζικού στρατού φέρεται να σχεδίασε μικροεπεξεργαστές μικρούς όσο η μύτι ενός μολυβιού και με αυτούς να έκλεψε σημαντικά εμπορικά μυστικά και τεχνολογία από τις ΗΠΑ. Η αποκάλυψη έρχεται από το Bloomberg, αν και αμφισβητείται από τις εταιρείες, που εμπλέκονται στην υπόθεση είτε ως «ένοχοι» είτε ως «θύματα».
Όπως αποκαλύπτει το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του, ορισμένοι από τους μικροεπεξεργαστές είχαν μνήμη, ικανότητα δικτύωσης και επεξεργασίας ικανή για μία μεγάλη επίθεση. Τα μικρο-τσιπ ενσωματώθηκαν στις μητρικές κάρτες (motherboards) της κινεζικής Supermicro, ενός εκ των κορυφαίων προμηθευτών motherboards για σέρβερς στον πλανήτη.
Οι «πειραγμένες» motherboards περιέχονταν σε σέρβερς, που συναρμολόγησε η Supermicro και οι σέρβερς του σαμποτάζ έφτασαν στα κέντρα δεδομένων δεκάδων εταιρειών. Όταν άνοιγε κανείς τον σέρβερ το μικροτσίπ άλλαζε τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, ώστε να μπορεί να επιδέχεται τροποποιήσεις. Παράλληλα επικοινωνούσε με υπολογιστές ελεγχόμενους από τους χάκερς, που αναζητούσαν πληροφορίες και κωδικούς.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, βρέθηκαν υπό παρακολούθηση κέντρα δεδομένων διαχειριζόμενα από τις Amazon Web Services και την Apple. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αμερικανικές αρχές άνοιξαν μυστική έρευνα για την υπόθεση το 2015.
Στον απόηχο των πληροφιών η Supermicro είδε τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» 40% στον Nasdaq. Yπό ισχυρή πίεση έχουν βρεθεί σήμερα στις ασιατικές αγορές κινεζικές τεχνολογικές, μεταξύ των οποίων και η Lenovo, με τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 23% στο Χονγκ Κονγκ.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι Apple, Amazon Web Services και Supermicro απορρίπτουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες.
Όλα αυτά έρχονται στο φως σε μία περίοδο, κατά την οποία κλιμακώνεται η κόντρα Κίνας- ΗΠΑ, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς να κατηγορεί το Πεκίνο ότι θέλει άλλον πρόεδρο στις ΗΠΑ και την κινεζική κυβέρνηση να απαντά ότι οι κατηγορίες είναι γελοίες.
Πηγή: Ναυτεμπορίκη