Σύντομη Περιγραφή
Σήμερα, η Homo Digitalis ξεκινάει μαζί με άλλες 9 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από την Ευρώπη την καμπάνια ReclaimYourFace η οποία αποσκοπεί στην απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης! H συμμαχία καλεί για μία δημόσια συζήτηση με διαυγείς διαδικασίες για τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, η οποία θα αφορά τις προκλήσεις που ανακύπτουν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για τη χρήση των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους Ευρωπαϊκών Κρατών.
Περισσότερα από 15 Ευρωπαϊκά Κράτη έχουν ήδη πειραματιστεί με τη χρήση τεχνολογιών ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους κυρίως κρυφά και χωρίς διαυγείς διαδικασίες.
Θέλεις να στηρίξεις δωρεάν την εκστρατεία #ReclaimYourFace και να δώσεις ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά στους δημόσιους χώρους;
Μπορείς να δεις την επίσημη σελίδα της καμπάνιας ReclaimYourFace εδώ.
Μπορείς να διαβάσεις το κοινό δελτίο τύπου εδώ.
Μπορείς να διαβάσεις ένα κοινό επεξηγηματικό άρθρο στην ιστοσελίδα της EDRi εδώ.
Περισσότερες Πληροφορίες για την καμπάνια
H καμπάνια ReclaimYourFace έχει ως όραμα ένα ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό μέλλον για τις κοινωνίες μας το οποίο θα βρίσκεται σε αρμονία με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τη ψηφιοποίηση πληροφοριών. Σε αυτό το μέλλον, οι άνθρωποι ζουν με αξιοπρέπεια και το επίπεδο προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι υψηλό.
Γι΄ αυτό το λόγο οι οργανώσεις Hermes Center (Ιταλία), Bits of Freedom (Ολλανδία), Iuridicum Remedium (Τσεχία), SHARE Foundation (Σερβία), Chaos Computer Club (Γερμανία), Homo Digitalis (Ελλάδα), Access Now, Article 19, EDRi και Privacy International ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν τις αρχές σε εθνικό & τοπικό επίπεδο να δρουν με διαύγεια σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση επιβλαβών βιομετρικών τεχνολογιών στους δημόσιους χώρους, τους δρόμους και τις γειτονιές μας.
Διαρκώς αυξάνονται οι αστυνομικές και τοπικές αρχές σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων οι οποίες παρακολουθούν και στοχοποιούν καθημερινούς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους. Γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε τη διατήρηση του δημοσίου χώρου, ως ένα μέρος στο οποίο τα δικαιώματα του ανθρώπου γίνονται σεβαστά και ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς μπορεί να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του.
Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η συζήτηση να ξεκινήσει τώρα – πριν να είναι πολύ αργά. Πιστεύεις το ίδιο και εσύ; Στήριξε δωρεάν την εκστρατεία μας και υπόγραψε εδώ.
Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα
Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα η Homo Digitalis έχει ήδη προχωρήσει σε δύο σημαντικές δράσεις στον τομέα της επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων!
Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2020 η οργάνωσή μας κατέθεσε αίτηση γνωμοδότησης προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αναφορικά με μία σύμβαση έξυπνης αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην χρήση συσκευών αναγνώρισης προσώπου κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων σε δημόσιους χώρους. Επίσης, τον Ιούνιο του 2020 καταθέσαμε 2 στρατηγικές καταγγελίες ενώπιον της ΑΠΔΠΧ, αναφορικά με μία κεντρική βάση δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία διατηρούνται βιομετρικά δεδομένων πολιτών χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις κατά την άποψη μας. Και οι δύο αυτές υποθέσεις δεν ήταν ευρέως γνωστές, αλλά μετά από τις δράσεις μας η ΑΠΔΠΧ ξεκίνησε επίσημα έρευνες τον Αύγουστο του 2020.
Φυσικά, η Homo Digitalis παραμένει ενεργή και σε ζητήματα που αφορούν τη χρήση drones ή άλλων νέων τεχνολογιών στους τομείς της αστυνόμευσης και της διαχείρισης συνόρων. Τέλος, η οργάνωσή μας διοργάνωσε τον Σεπτέμβρη του 2020 μία σχετική ημερίδα αναφορικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως βιομετρικά δεδομένα, από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, μεταξύ άλλων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι εθνικών ανεξάρτητων αρχών και δημοσίων φορέων, έγκριτοι ακαδημαϊκοί, νομικοί, δικαστές και δημοσιογράφοι, και εκπρόσωποι δυναμικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μπορείς να δεις το βίντεο της ημερίδας και τα βίντεο των συμπερασμάτων αυτής στην ιστοσελίδα μας.
Γιατί η Καμπάνια ReclaimYourFace είναι σημαντική
Μία από τις πλέον διαδεδομένες τεχνολογίες ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων είναι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες οι οποίες εστιάζουν πχ στην ίριδα του ματιού, στον τρόπο με τον οποίο κάποιος περπατάει, στο DNA, στη φωνή, στα αποτυπώματα ή ακόμα και άλλα χαρακτηριστικά.
Σε διάφορες χώρες της Ευρώπη, τοπικές αρχές και ιδιωτικές εταιρίες αναπτύσσουν κρυφά παρεμβατικές πειραματικές τεχνολογίες οι οποίες παρακολουθούν, αναλύουν και αντικειμενοποιούν τα πρόσωπά μας και τα σώματά μας όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους. Πρέπει να διεκδικήσουμε δημόσιους χώρους, στους οποίους τα δικαιώματα μας, οι ελευθερίες μας και οι κοινότητές μας προστατεύονται.
Οι δημόσιοι χώροι είναι τα μέρη στα οποία μοιραζόμαστε εμπειρίες από κοινού. Η συνάντηση με φίλους για να πούμε τα νέα μας. Ένας περίπατος στο πάρκο. Η οργάνωση μίας γιορτής στους δρόμους της πόλης μας. Δεν θα δεχόμασταν ποτέ ένα πρόσωπο να μας ακολουθεί συνεχώς, παρακολουθώντας και αναλύοντας ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, και πότε και που κινούμαστε. Ωστόσο η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση βιομετρικών δεδομένων και χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους, κάνουν ακριβώς αυτό – αντιμετωπίζουν κάθε έναν και κάθε μία από εμάς ως πιθανούς υπόπτους.
Εάν οι δημόσιοι χώροι τελούν υπό παρακολούθηση η συμπεριφορά μας σε αυτούς θα αλλάξει δραματικά επειδή θα γνωρίζουμε ότι συνεχώς οι αρχές έχουν τα μάτια τους επάνω μας. Ακόμη, η συμπεριφορά μας λανθασμένα μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ριψοκίνδυνη από το σύστημα, και να γίνουμε ξαφνικά ύποπτοι λόγω των χαρακτηριστικών μας. Το χειρότερο μάλιστα είναι, ότι δεν υπάρχουν διαυγείς διαδικασίες αναφορικά με την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνολογίας ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους.
Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η χρήση των εν λόγω τεχνολογιών σε δημόσιους χώρους δεν επηρεάζει μόνο τα δικαιώματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας ή του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής μας. Αντίθετα αφορά πληθώρα άλλων δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και την απαγόρευση των διακρίσεων.
Πηγή: Homo digitalis, ID-on't renounce my freedom