Και κλειστό να είναι το κινητό, θα σε βλέπει...
Ακόμη και όταν θα είναι απενεργοποιημένη μια τηλεφωνική συσκευή με επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 1, θα μπορεί να βλέπει και να αναγνωρίζει τον κάτοχό της. Οι κατασκευαστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, όμως οι χάκερ σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις συνήθως γελούν...
Η κάμερα κάθε κινητού τηλεφώνου που θα είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 1 (της αμερικανικής εταιρείας Qualcomm Technologies) δεν θα ξαποσταίνει ποτέ. Ακόμη και όταν το μηχάνημα θα είναι απενεργοποιημένο, αυτή θα είναι πάντα ανοιχτή και θα καταγράφει – και αυτή είναι η τελευταία λέξη στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, δηλαδή ο καινούργιος εφιάλτης για τους υπερασπιστές τού θεωρητικού δικαιώματος των ανθρώπων για απαραβίαστη ιδιωτική ζωή.
Το μάτι που σαρώνει συνεχώς το πρόσωπο και ενεργοποιεί το κινητό μόνο όταν το αναγνωρίζει είναι ένα από τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επεξεργαστή τηλεφώνου, ο οποίος θα εγκατασταθεί στις συσκευές με το νέο έτος. Αλλά η τεχνολογική επιτυχία της Qualcomm έναντι των κινέζων ανταγωνιστών της κινδυνεύει να αμαυρωθεί από τον φόβο κακής χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Η εταιρεία προσπαθεί να καθησυχάσει τους χρήστες πάντως, υποστηρίζοντας ότι ο επεξεργαστής της είναι κατασκευασμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επιτρέπει την εξωτερική μεταφορά των data που καταγράφει η κάμερα.
Υποτίθεται ότι η εισαγωγή της καινοτομίας αυτής παρέχει περισσότερη ασφάλεια: το τηλέφωνο ενεργοποιείται, χωρίς ο ιδιοκτήτης να χρειάζεται να κάνει καμία ενέργεια, μόλις η κάμερα αναγνωρίσει το πρόσωπό του. Και απενεργοποιείται αμέσως αν εμφανιστεί άλλο πρόσωπο πίσω από τον ιδιοκτήτη. Επίσης, αν το ηλεκτρονικό μάτι αντιληφθεί ότι ο χρήστης, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, δεν είναι μόνος, διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που κανονικά προστατεύονται από περιορισμούς εμπιστευτικότητας δεν εμφανίζονται στην οθόνη.
Στις ημέρες μας ορισμένες συσκευές παρακολούθησης του σπιτιού βασίζονται σε κάμερες διάσπαρτες στα δωμάτια και στην είσοδο, για το ηλεκτρονικό άνοιγμα της πόρτας, όμως αυτά τα ψηφιακά μάτια είναι σταθερά, δεν ακολουθούν τη κίνηση και δεν εισάγονται σε κάποια συσκευή σαν το smartphone, το οποίο περιέχει τα πιο εμπιστευτικά δεδομένα του κατόχου του.
Οι μηχανικοί της Qualcomm διαβεβαιώνουν ότι έχουν τοποθετηθεί φραγμοί στο εσωτερικό των επεξεργαστών οι οποίοι θα εμποδίζουν την εξαγωγή εικόνων που καταγράφονται από το ηλεκτρονικό μάτι, αλλά η εμπειρία των τελευταίων ετών διδάσκει ότι δεν υπάρχει κλείδωμα που οι χάκερ αποτυγχάνουν να ξεκλειδώσουν.
Και όσον αφορά την ηθική των ψηφιακών τεχνολογιών, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο πήχης έχει κατέβει πια πολύ χαμηλά.
Πηγή: protagon.gr, ID-on't renounce my freedom