Ακόμη και ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της γνωστής BIS, αποδέχθηκε πως τα CBDC θα έδιναν στις τράπεζες τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων όλων των ανθρώπων – καθώς επίσης την τεχνολογία για να τον επιβάλουν
Έχουμε αναφερθεί ήδη στο θέμα της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες – στα γνωστά ως CBDC. Εδώ πρόκειται για ψηφιακά μεν, αλλά όχι για πραγματικά κρυπτονομίσματα – γεγονός που σημαίνει πως μπορούν να προγραμματισθούν, οπότε να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των αγορών των ανθρώπων και γενικότερα όλων των συνηθειών τους, ενδεχομένως προβάλλοντας τους σε περίπτωση ανάγκης ως «εχθρούς του κράτους» ή ως οτιδήποτε άλλο.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία ελέγχου των ανθρώπων, όσον αφορά τις αγορές τους, εφόσον υπάρξουν κρατικοί περιορισμοί – όπως για παράδειγμα στη βενζίνη. Η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι σε θέση επί πλέον να γνωρίζει ακόμη και τη φυσική παρουσία όποιου παρακολουθεί, στα σημεία που αγοράζει κάτι – να παγώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, να επιβάλει φόρους και κυρώσεις, να κατάσχει τα χρήματα κοκ.
Με δεδομένο δε το ότι, το ανθρώπινο προφίλ που θα προκύπτει από τα CBDC θα μπορεί να συνδυασθεί με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και με τις πλατφόρμες GPT (γενετικά προεκπαιδευμένοι μετασχηματιστές, Generative Pre–trained Transformers), θα είναι δυνατό ακόμη και το «διάβασμα» του μυαλού των ανθρώπων – κάτι που δεν αποτελεί θεωρία συνωμοσίας ή υπερβολή, αφού συμβαίνει ήδη.
Ειδικότερα, η Κίνα χρησιμοποιεί από καιρό τώρα το CBDC της, απαγορεύοντας για παράδειγμα τα ταξίδια ή τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε Πολίτες που θεωρεί αντίθετους με το καθεστώς της – ενώ είναι γνωστό πως ο Καναδάς δρομολόγησε την κατάσχεση τραπεζικών και κρυπτογραφικών λογαριασμών των φορτηγατζήδων που διαδήλωναν εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού τον περασμένο χειμώνα, παρά το ότι δεν είχαν προβεί σε βίαιες πράξεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους τα συστήματα της «κοινωνικής πίστωσης» (=εάν συμπεριφέρεται κανείς σωστά, κατά τους κανόνες της κυβέρνησης, επιβραβεύεται με μπόνους για ταξίδια κλπ. με μονάδες στο κινητό του, εάν όχι τιμωρείται) και της πολιτικής καταστολής που χρησιμοποιούνται από την Κίνα, θα είναι πολύ εύκολο να επιβληθούν, εάν τα χρήματα αντικατασταθούν με CBDC. Ακόμη δε και ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της γνωστής BIS ή κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών, με έδρα την Ελβετία, αποδέχθηκε πως τα CBDC θα έδιναν στις τράπεζες τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων όλων των ανθρώπων – καθώς επίσης την τεχνολογία για να τον επιβάλουν.
Εκτός αυτού, το «The Economist» που δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για τη διασπορά θεωριών συνομωσίας, έχει ανακοινώσει ήδη τα σχέδια υιοθέτησης ψηφιακών νομισμάτων εκ μέρους των κυβερνήσεων – προειδοποιώντας ξεκάθαρα πως «θα μετατοπίσουν την εξουσία από τα άτομα στο κράτος». Αυτό άλλωστε είναι το βασικό σχέδιο της κυκλοφορίας των CBDC – όπου όμως θα πρέπει να μην υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως είναι τα μετρητά χρήματα, ο χρυσός και τα κρυπτονομίσματα.
Οι κυβερνητικές επιθέσεις
Συνεχίζοντας, έχουμε αναφερθεί ήδη στον πόλεμο εναντίον των μετρητών που έχει ξεκινήσει πολύ πριν– ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως βασικό «πειραματόζωο» η Ινδία. Η επιθέσεις εναντίον τους είναι πάρα πολλές – με την επίκληση κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κοκ.
Όσον αφορά το χρυσό, χειραγωγείται από τη Δύση με διάφορους τρόπους– ενώ η τιμή του διατηρείται χαμηλή, παρά τις αυξημένες αγορές εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών των BRICS+. Εν τούτοις, σε όρους αγοραστικής αξίας, είναι το πιο σταθερό «νόμισμα» των τελευταίων χιλιετιών – γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό.
Τα κρυπτονομίσματα τώρα δέχονται επίσης μεγάλες επιθέσεις – θυμίζοντας πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η SEC, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Binance και του ιδρυτή της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη – όπου η SEC ισχυρίσθηκε ότι, η Binance και ο ιδρυτής της διαχειρίζονταν έναν παγκόσμιο ιστό εξαπάτησης.
Μεταξύ δε των 13 άλλων κατηγοριών που συμπεριλαμβάνονται στη μήνυση, είναι πως η Binance διόγκωσε τους όγκους συναλλαγών, ότι διαχειριζόταν άσχημα τα κεφάλαια των πελατών της, καθώς επίσης πως παραπλανούσε τους επενδυτές – σχετικά με τους ελέγχους εποπτείας της αγοράς. Αμέσως μετά, η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Coibase – κατηγορώντας το για παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας.
Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια του κύματος χρεοκοπιών των τραπεζών στις αρχές Μαρτίου, έκλεισε τη Signature Bank – η οποία, εκτός από τις συνήθεις τραπεζικές της δραστηριότητες, διαχειριζόταν την πύλη κρυπτονομισμάτων Signet. Κάτι σχετικά ανάλογο συνέβη με την Silvergate Bank – η οποία συνέδεε τον τραπεζικό κόσμο, με τον κόσμο της κρυπτογράφησης.
Πολλοί υποστηρικτές τώρα του Bitcoin, καθώς επίσης των άλλων κρυπτονομισμάτων, έχουν την αφελή πεποίθηση ότι, τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία είναι εκτός της εμβέλειας των κυβερνήσεων – πως δεν μπορούν να εντοπισθούν, να παγώσουν ή να κατασχεθούν. Εν τούτοις, το Blockchain δεν υπάρχει στον αιθέρα και δεν κατοικεί σε έναν άλλο πλανήτη – αλλά εξαρτάται από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, του τραπεζικού συστήματος και του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά όμως είναι υπό κρατικό έλεγχο – οπότε τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ελεγχθούν.
Φαίνεται λοιπόν πως οι κυβερνήσεις επιτρέπουν απλά την ύπαρξη του Blockchain, στο οποίο βασίζεται η κρυπτογράφηση – ενώ θέλουν μόνο να το ελέγξουν. Ακόμη και ένας ανόητος άλλωστε καταλαβαίνει πως τα κράτη που έχουν το μονοπώλιο, όσον αφορά τη δημιουργία χρημάτων, δεν πρόκειται να το παραδώσουν στα κρυπτονομίσματα – γνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι, δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τις τεχνολογικές πλατφόρμες, στις οποίες βασίζονται τα κρυπτονομίσματα. Η τεχνολογία δε του Blockchain έχει προοδεύσει πάρα πολύ και δεν γυρίζει πίσω – οπότε τα κράτη απλά θα την ελέγξουν μέσω των υποδομών τους, όταν κρίνουν πως έφτασε η κατάλληλη στιγμή.
Τα προβλήματα ασφαλείας των CBDC
Περαιτέρω, τα κρυπτονομίσματα προάγουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα ψηφιακά νομίσματα – οπότε στην ουσία εξυπηρετούν τα σχέδια των κρατών, όσον αφορά τη δρομολόγησή των CBDC. Είναι λοιπόν ένας από τους λόγους που τα κράτη επιτρέπουν την ύπαρξη τους – χωρίς όμως να σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι θα εμπιστευθούν τις κυβερνήσεις, θεωρώντας ότι θα διατηρήσουν τα χρήματα τους ασφαλή, όταν μετατραπούν σε ένα ανιχνεύσιμο ψηφιακό νόμισμα.
Γνωρίζουν άλλωστε οι περισσότεροι την ύπαρξη των «χάκερ» που στοχεύουν συνήθως την αρχιτεκτονική της κρυπτογράφησης – με τελικό αποτέλεσμα να κλέβουν χρήματα. Προφανώς λοιπόν το CBDC θα μπορούσε να παραβιαστεί – ενώ ακριβώς σε αυτό αναφέρεται ένα έγγραφο της Fed από το 2022, με την εξής σημείωση:
«Οι απειλές για τις υπάρχουσες υπηρεσίες πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών διαταραχών και των κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θα ισχύουν και για ένα CBDC. Οποιαδήποτε ειδική υποδομή για ένα CBDC, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε τέτοιες απειλές – ενώ οι χειριστές της υποδομής CBDC θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, επειδή οι κακοποιοί χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους και τακτικές. Ο σχεδιασμός κατάλληλων αμυντικών μηχανισμών για το CBDC, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολος – επειδή ένα δίκτυο CBDC θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει περισσότερα σημεία εισόδου από τις υπάρχουσες υπηρεσίες πληρωμών».
Εν προκειμένω, η τελευταία πρόταση είναι η πιο προβληματική – με την έννοια πως εάν οι χάκερ μπορούν ήδη να προσβάλουν τις πλατφόρμες κρυπτογράφησης με μία σχετική ευκολία, τίποτα δεν θα τους εμπόδιζε να παραβιάσουν ένα δίκτυο CBDC με περισσότερα σημεία εισόδου. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για τα CBDC είναι πολύ μεγάλος – γεγονός που σημαίνει ότι, δύσκολα θα τεθούν σε κυκλοφορία, αφού είναι μάλλον απίθανο να τα εμπιστευθούν οι άνθρωποι. Με την ευρεία έννοια του όρου λοιπόν, οι χάκερ προστατεύουν – εάν φυσικά δεν βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης τους.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, έχουμε την άποψη πως οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης θα θέσουν τελικά σε κυκλοφορία τα CBDC, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, για να μπορέσουν να ελέγξουν τους ανθρώπους, όπως η Κίνα – μεταξύ άλλων επειδή πιστεύουν πως δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν διαφορετικά τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό. Εν προκειμένω, θυμίζουμε τα εξής από μία παλαιότερη ανάλυση μας:
«Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι πια δυνατόν να εγκατασταθεί ένα σύστημα αυτοελέγχου, σύμφωνα με αυτό που θεωρούν αποτελεσματικότερο οι οπαδοί της κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας «σοβιετικού τύπου» – οπότε προβλέπεται ένας καινούργιος ανταγωνισμός συστημάτων, η έκβαση του οποίου είναι μεν αβέβαιη, αλλά θα αναβίωνε την κομμουνιστική οικονομία που θεωρείται μετά το 1990 νεκρή, με αφετηρία την Κίνα.
Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τη βοήθεια των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, ένα σύστημα που θα ανταγωνιζόταν επιτυχημένα τις δημοκρατικές, καπιταλιστικές κοινωνίες – ιδίως σε μία εποχή που ο καπιταλισμός, με τη μορφή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, με την κυριαρχία των ελίτ του 1% στο 99%, με την υποχώρηση της Δημοκρατίας που «άγεται και φέρεται» πλέον από τις αγορές κοκ.»
Πηγή: primenews.press