Ιστορικών υψηλών... συνέχεια για χαλκό - Υψηλές τιμές και υποεπενδύσεις συντρίβουν το αφήγημα της πράσινης ανάκαμψης
Σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά την προσφορά χαλκού γεννούν η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η «απαίτηση» της πράσινης μετάβασης, δεδομένου ότι ο αριθμός των ορυχείων περιορίζεται συνεχώς…
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, την ΕΕ κ.ά., αναμένεται να στείλουν την τιμή του καφέ μετάλλου σε νέο ιστορικό υψηλό – ξεπερνώντας το προηγούμενο που σημειώθηκε το 2022.
(σ.σ. Ο χαλκός είναι πανταχού παρών στον σύγχρονο κόσμο, καθώς χρησιμοποιείται σε όλα, από τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι σωλήνες νερού και καλώδια.
Και ενώ η παγκόσμια προσπάθεια για την απεξάρτηση από τον άνθρακα βασίζεται στη σταδιακή κατάργηση των βρώμικων φυσικών πόρων όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον θα χρειαστεί περισσότερο χαλκό από ποτέ.)
Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτεί την ανάγκη για περισσότερα κέντρα δεδομένων,
τα οποία απαιτούν περίπου ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους χαλκού έως το 2030.
Εν τω μεταξύ, το φετινό έλλειμμα των 35.000 τόνων αναμένεται να εκτοξευθεί στους 100.000 τόνους το 2025.
Από την άλλη, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οι σταθμοί φόρτισης EV εξαρτώνται επίσης από τον χαλκό, επιτείνοντας το πρόβλημα, που ενισχύεται και από την έλλειψη αρκετής δραστηριότητας στα υπάρχοντα ορυχεία.
Όπως λέει ο αναλυτής της Bank of America, Michael Widmer, «Η έλλειψη ορυχείων αναδεικνύεται σε ανησυχητικό ζήτημα».
Σημειώνεται πως πολλές προβλέψεις εξαρτώνται από την εν γένει οικονομική ανάκαμψη και τη ζήτηση για χαλκό…
Και όπως φαίνεται, λόγω των… ελλείψεων, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, καθώς μάλιστα η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος.
Ακόμη και με μία μόνο επιτοκιακή μείωση το 2024, αντί για τις τρεις που ανέμεναν αρχικά οι αγορές, η ανοδική τροχιά της τιμής του χαλκού και άλλων εμπορευμάτων, εκφρασμένης σε δολάρια, είναι σίγουρη.
Ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός θα οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, ακόμα κι αν η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης σκάσει ή δούμε σημάδια «σκληρής προσγείωσης» στην οικονομία.
Όπως είπε ο Peter Schiff, «νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα στη μεγαλύτερη bull market για τα εμπορεύματα από τη δεκαετία του 1970…
Μειώνουν τα επιτόκια γιατί πρέπει να αποφύγουν μια οικονομική κρίση – μια τραπεζική κρίση».
Αποθέματα
Η Χιλή, η οποία έχει τα περισσότερα αποθέματα χαλκού, παλεύει με το αυξανόμενο κόστος και τη γήρανση των ορυχείων.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και παραγωγός στον κόσμο, επομένως μια οικονομική κρίση που εμποδίζει την παραγωγή θα ωθούσε και τις τιμές υψηλότερα.
Εν τω μεταξύ, οι ήδη προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής στην Κίνα θα ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό με την κινεζική κυριαρχία τους στην παραγωγή και επεξεργασία σπάνιων γαιών, οι θιασώτες της πράσινης τεχνολογίας είναι ήδη σε πανικό.
Η «πράσινη ενεργειακή επανάσταση» της Δύσης τίθεται εν αμφιβόλω…
Επίσης, η τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τον χαλκό θα μπορούσε πλήξει τη μετεωρική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Εν τω μεταξύ, για να αποφύγει τους δασμούς και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα εισάγει ρωσικό χαλκό τον οποίο ονομάζει σκραπ, θολώνοντας τα νερά της παγκόσμιας προσφοράς.
Αυτή η αποκάλυψη προέκυψε ως αποτέλεσμα διαφορών μεταξύ κινεζικών και ρωσικών τελωνειακών δεδομένων, με την Κίνα να αναφέρει αύξηση σε σχήμα μπαστουνιού χόκεϊ σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές σκραπ μεταξύ των δύο χωρών, η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις ρωσικές αναφορές:
Όσο αυξάνεται η τιμή του χαλκού, τόσο θα αυξάνονται οι κλοπές, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσε ένα περαιτέρω αποσταθεροποιητικό στοιχείο στη λειτουργία των βασικών υποδομών και στην ευρύτερη οικονομία.
Και καθώς η προσφορά έχει ήδη μειωθεί, η αυξημένη ελκυστικότητα αυτού του χαμηλού φρούτου για τους μικροκλέφτες (και τους αδίστακτους γνώστες των παραγωγών χαλκού) θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
Παρότι ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τρέχουσα άνοδος του χαλκού οφείλεται σε καθαρή κερδοσκοπία, η πλειονότητα των αναλυτών βλέπουν τώρα στον τοίχο τη γραφική παράσταση με την προσφορά και τη ζήτηση.
Όπως είπε η Goldman Sachs στο πρόσφατο συμπόσιο Cesco Week, η τιμή του χαλκού είναι επί του παρόντος: «(στους) πρόποδες αυτού που θα είναι το Έβερεστ του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια».
Πηγή: bankingnews.gr