ΣτΕ 582/2011- Β΄ : Ο ΑΦΜ δεν προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία των πολιτών
Απορρίφθηκε η αίτηση αντιρρησία συνείδησης, να μην φορολογηθεί μέσω του ΑΦΜ του.
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο Επικρατείας
Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) δεν προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία των πολιτών και συνάδει με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και απέρριψε αίτηση αντιρρησία συνείδησης, ο οποίος είχε ζητήσει την εξαίρεσή του από το σύστημα ΤΑΧΙS και τη φορολόγησή του μέσω του ΑΦΜ.
Ο αντιρρησίας συνείδησης υποστηρίζει, ότι ο ΑΦΜ είναι αντίθετος στο άρθρο 13 του Συντάγματος και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που κατοχυρώνουν το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.
Αυτό συμβαίνει, διότι καθιέρωση του ΑΦΜ συνεπάγεται "την αντιμετώπιση των ανθρώπων ως αριθμών και όχι ως προσώπων, κάτι που δεν συνάδει με τις διδασκαλίες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης, με αποτέλεσμα η υποχρεωτική απόδοση και αναγραφή του ΑΦΜ να τον αναγκάζει σε επιορκία και σε κατάσταση αμαρτίας ενώπιον του Θεού, καθόσον αποδοχή του ΑΦΜ θα συνιστά την από μέρους του αποδοχή της κατάργησης του βαπτίσματος που έχει λάβει".
Αβάσιμη η αίτηση
Το Β' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο το σύμβουλο Επικρατείας Δ. Κωστόπουλος και εισηγητή την πάρεδρο Σοφία Βιτάλη, με την υπ' αριθμ. 582/2011 απόφασή του, απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση του αντιρρησία συνείδησης.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η διάταξη του Ν. 2515/1997 που καθιέρωσε τον ΑΦΜ δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ γιατί "αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ενός δημοσίου σκοπού και εισάγει υποχρέωση γενικού απρόσωπου χαρακτήρα''.
''Δεν έχει σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και δεν επιδέχεται ουδεμία εξαίρεση, αφού μάλιστα με την υποχρέωση αυτή δεν επιχειρείται διείσδυση της κρατικής εξουσίας στο ενδιάθετο φρόνημα των πολιτών".
Ο ΑΦΜ ως επιπρόσθετο στοιχείο
Ακόμη, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, ότι η υποχρεωτική απόδοση ΑΦΜ σε όλους τους πολίτες, δεν καθιστά αυτούς αριθμούς, γιατί όλες οι συναλλαγές γίνονται με το όνομα και το επώνυμο του κάθε συναλλασσόμενου και ο ΑΦΜ χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετο στοιχείο.
Εξάλλου οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι ''ο οπαδός ορισμένου θρησκεύματος δεν έχει τη δυνατότητα, επικαλούμενος της θρησκευτικές του πεποιθήσεις, να αρνηθεί την εκπλήρωση των προς το κράτος υποχρεώσεών του''.
Αναφέρονται είτε σε φορολογικές υποχρεώσεις, είτε στη συμμόρφωσή τους προς τους νόμους της γενικής εφαρμογής, ειδικά δε με εκείνους που δεν αφορούν θέματα σχετικά με την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Πηγή: http://news247.gr/ellada/eidiseis/ste_den_prosvallei_th_thrhskeytikh_eleytheria_o_afm.1179262.html