«Ενοχλημένο» το ΕΔΔΑ με τη στάση της Βρετανίας
Η Μ. Βρετανία είναι αποφασιμένη να μην παραχωρήσει εθνική κυριαρχία και δώσει δικαίωμα για επέμβαση στα εσωτερικά της από όργανα εκτός των συνόρων της. Η Ελλάδα τι κάνει ;
lawnet.gr 29/11/2011
Την δυσαρέσκεια των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προς την Βρετανία εξέφρασε δημοσίως ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου και εκπρόσωπος της Βρετανίας Sir Nicolas Bratza.
Ο δικαστής επέκρινε την προσπάθεια της χώρας να απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της ΕΣΔΑ. «Οι σχέσεις του Δικαστηρίου με τη Βρετανία είναι αυτή την περίοδο τεταμένες. Τα κυβερνητικά στελέχη στρέφονται με σχεδόν ξενοφοβική μανία κατά των δικαστών και του έργου τους», τόνισε ο Bratza. Οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από ομιλία του δικαστή σε συνέδριο, η οποία στη συνέχεια μορφοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε σε νομικό περιοδικό. «Η έκταση και ο τόνος της επίθεσης προς το Δικαστήριο και το όλο σύστημα γύρω από τη Σύμβαση έρχεται από πολλές πλευρές, από τον Τύπο, από μέλη του Κοινοβουλίου, από κυβερνητικά στελέχη. Όλα αυτά λογικό είναι να προκαλούν ενόχληση στους δικαστές του Στρασβούργου. Δεν έχω ξαναδεί τόση μανία κατά των δικαστών του ΕΔΔΑ, και ασχολούμαι με το δικαιοδοτικό σύστημα γύρω από την ΕΣΔΑ τα τελευταία σαράντα χρόνια», σχολίασε.
Για να αμβλύνει την ένταση και να δείξει ότι η Βρετανία δεν έχει να φοβάται τίποτα από το διακστήριο, ο Bratza παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για τις βρετανικές υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΔΑ. Το 2010, για παράδειγμα, υπήρξαν 1.200 αιτήσεις κατά της Βρετανίας, από τις οποίες οι 1.177 απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες, ενώ στις περισσότερες από τις υπόλοιπες 23 δεν βρέθηκε παράβαση εκ μέρους της Βρετανίας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια στενότερη διαλογική σχέση μεταξύ Δικαστηρίου του Στρασβούργου και Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας. Το ΕΔΔΑ οφείλει να αποφασίζει με συνείδηση της νομικής βαρύτητας των αποφάσεών του και του αντικτύπου που θα έχουν στα εσωτερικά δίκαια των χωρών. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφωνίες με το Ανώτατο Δικαστήριο. Ακούγονται διάφορα για το ΕΔΔΑ: ότι οι δικαστές αποφασίζουν περιφρονώντας την αρχή της επικουρικότητας, ότι αποφασίζουν για θέματα που κατ’ αρχήν ρυθμίζονται κατά διακριτική ευχέρεια από τα κράτη, ότι δεν σέβονται την ιδιαίτερη νομική κουλτούρα κάθε χώρας. Αποτιμώντας συνολικά το ρόλο του Δικαστηρίου, θεωρώ ότι αυτοί οι υπαινιγμοί είναι άδικοι», είπε ο Bratza. Το βρετανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να διατείνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου χρειάζεται αναμόρφωση, για να διασφαλιστεί η αρμονική λειτουργία του.
«Το περιθώριο που αφήνει το ΕΔΔΑ στα εθνικά δικαστήρια για ερμηνεία της Σύμβασης με διαφορετικό τρόπο, σε αρμονία με το πνεύμα του εθνικού δικαίου, είναι υπερβολικά στενό. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό την αρχή της επικουρικότητας και να αφήνουμε τα εθνικά κοινοβούλια να αποφασίζουν για ευαίσθητα θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως τα δικαιώματα των κρατουμένων», σχολίασε ο Dominic Grieve.
lawnet.gr