Χιλιάδες άνθρωποι στη Σουηδία αποφάσισαν να βάλουν στο χέρι τους ένα microchip γιατί πιστεύουν πως έτσι η ζωή τους θα γίνει πιο εύκολη.
Περισσότεροι από 4000 Σουηδοί, πιστεύουν πως η ζωή τους θα γίνει πιο εύκολη με την τοποθέτηση στο χέρι τους, κάτω από το δέρμα, ενός μικροτσίπ που περιέχει λεπτομέρειες της ταυτότητάς τους.
Το μικροτσίπ, είναι στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τοποθετείται με μια σύριγγα. Το τσιπ περιέχει τεχνολογία που επιτρέπει την κατάργηση των μετρητών, των πιστωτικών καρτών, των καρτών πρόσβασης σε χώρους, κάνει την αγορά εισιτηρίων ευκολότερη, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και για πρόσβαση στα social media.
Η εταιρεία BioHax ανακοίνωσε πως η ζήτηση για microchips είναι τόσο μεγάλη που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Το μικροτσίπ κοστίζει 180 ευρώ και είναι Σουηδικής παραγωγής.
Τον Ιούνιο του 2017 οι Σουηδικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τσιπ για τις μετακινήσεις τους με τα τραίνα. Ο ελεγκτής, με τη χρήση ενός smart phone μπορούσε να επιβεβαιώσει πως ο επιβάτης είχε πληρώσει εισιτήριο, τοποθετώντας το τηλέφωνο πάνω από το χέρι με το τσιπ.
Η εταιρεία Epicenter της Σουηδίας τοποθετεί μικροτσίπ στο χέρι των εργαζομένων της, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση σε ανάλογες περιοχές της εταιρείας, αντικαθιστώντας τις κάρτες πρόσβασης και τα κλειδιά. Η εταιρεία αυτή, δεν είναι η μόνη που τοποθετεί μικροτσίπ στους εργαζομένους της.
Σύντομα η τεχνολογία των μικροτσίπ θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντικαθιστώντας τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Φυσικά έχουν εγερθεί πολλά ερωτήματα ηθικής. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο έλεγχος όσων έχουν ένα μικροτσίπ στο χέρι; Μήπως τίθενται θέματα προσωπικών δεδομένων; Ποιος μπορεί να ακούει και να παρακολουθεί όποιον έχει τσιπαριστεί; Επίσης, το μικροτσίπ είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί, εάν ο κάτοχός του δεν επιθυμεί ή δεν πρέπει να το έχει πλέον επάνω του. Μήπως η εταιρεία παρακολουθεί τον εργαζόμενο ανά πάσα στιγμή για το που βρίσκεται και τι κάνει, ακόμη και όταν δεν εργάζεται;
Οι ειδικοί της τεχνολογίας προειδοποιούν πως μπορεί μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που συλλέγονται και μεταβιβάζονται από τα μικροτσίπ να είναι μικρές, αυτό δεν σημαίνει πως στο μέλλον θα συμβαίνει το ίδιο. Όσο περισσότερες πληροφορίες συλλέγονται και αποθηκεύονται στο τσιπ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν εναντίον του κατόχου το τσιπ. Εάν ένα τσιπ μπορεί να ανιχνεύσει κάποια ασθένεια του οργανισμού, ποιος και πότε θα το μαθαίνει πρώτος; Επίσης, είναι πιθανό, το μικροτσίπ να προκαλέσει μολύνσεις ή ανοσοβιολογικές αντιδράσεις στον οργανισμό του φέροντος;
Το μόνο βέβαιο είναι πως η εποχή του τσιπαρίσματος των ανθρώπων άρχισε. Είτε εθελοντικά, είτε υποχρεωτικά, όλοι θα τσιπαριστούν, για το καλό τους…
Με πληροφορίες από τα Daily Mail NBC Euronews Independent 1
(Πηγή: Cosmostatus, Αβέρωφ)
Μικροτσίπ, στὸ μέγεθος ἑνὸς κόκκου ρυζιοῦ, ποὺ ἐμφυτεύονται κάτω ἀπὸ τὸ δέρμα τους, ἐπιλέγουν νὰ τοποθετήσουν χιλιάδες ἄτομα στὴ Σουηδία, ἀντικαθιστώντας μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο τὰ δελτία τῆς ταυτότητάς τους καὶ τὶς πιστωτικές τους κάρτες. Τὰ τσίπ, τὰ ὁποῖα ἐμφυτεύονται κάτω ἀπὸ τὸ δέρμα μεταξύ του ἀντίχειρα καὶ τοῦ δείκτη, χρησιμοποιοῦν τεχνολογία ἐπικοινωνίας κοντινοῦ πεδίου καὶ μποροῦν νὰ ἀντικαταστήσουν ὅλες τὶς βασικὲς κάρτες. Ἡ νέα αὐτὴ μέθοδος ἔρχεται νὰ λύσει τὰ χέρια τῶν χρηστῶν τους καὶ νὰ τοὺς ἀπαλλάξει ἀπὸ τὴν καθημερινὴ χρήση τῶν καρτῶν.
«Τὸ ἔχω συνέχεια μαζί μου καὶ αὐτὸ εἶναι τὸ καλό. Δὲν μπορῶ νὰ τὸ χάσω. Μπορῶ νὰ μπαίνω στὸ χῶρο ἐργασίας μου πάντα ἀκόμα καὶ ἂν ἔχω ξεχάσει τὴν κάρτα εἰσόδου», δήλωσε ἡ Μαριᾶν Χέρνβαλ, εἰδικὴ ἐμπειρογνώμονας γιὰ τὸ....
διαδίκτυο καὶ τὴν ἀνάλυση δεδομένων ποὺ ἐπέλεξε νὰ ἐφαρμόσει αὐτὴ τὴ νέα τεχνολογία.
«Καὶ αὐτὰ τὰ τσὶπ μποροῦν νὰ χακαριστοῦν, ἀλλὰ δυσκολοτέρα, λόγω τοῦ μικροῦ μεγέθους τους. Τὸ τοποθετήσαμε πίσω ἀπὸ ἕναν φυσικὸ τοῖχο. Καὶ περιορίσαμε ἔτσι τὸ φάσμα» δήλωσε ὁ Γιόβαν Ὄστερλουν τῆς ἑταιρείας κατασκευῆς τῶν ἐμφυτευμάτων.
Σύμφωνα μὲ wavy.com, εἶναι τόσοι πολλοὶ οἱ Σουηδοὶ ποὺ ἐπιθυμοῦν νὰ τοποθετήσουν τὸ ἐμφυτεύσιμο τσίπ, ὥστε ἡ βασικὴ ἑταιρεία ποὺ τὰ παρέχει δὲν μπορεῖ νὰ ἀνταποκριθεῖ στὰ αἰτήματα.
(Πηγή: Καθημερινή, Ῥωμαίϊκο Ὁδοιπορικό)