Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σε αίτηση με εφευρέτη σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης
Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σε αίτηση με εφευρέτη σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ - EPO) απέρριψε δύο αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις οποίες ως εφευρέτης είχε δηλωθεί εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης (Αrtificial Intelligence).
Οι αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχίας ΕΡ 18 275 163 και ΕΡ 18 275 174, οι οποίες περιγράφονται ως δοχεία τροφίμων βασισμένα σε προηγμένη γεωμετρία και «συσκευές και μέθοδοι για την προσέλκυση ενισχυμένης προσοχής» σε περιστατικά διάσωσης, υποβλήθηκαν στο γραφείο με εφευρέτη το DABUS .
Το DABUS περιγράφεται από τον δημιουργό του, Stephen Thaler, διευθύνοντα σύμβουλο της Imagiation Engines, ως Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που αποτελείται από ένα "πλήθος πολλών αποσυνδεδεμένων νευρωνικών δικτύων, το καθένα από τα οποία περιέχει αλληλένδετες μνήμες γλωσσικού, οπτικού ή ακουστικού χαρακτήρα".
Αυτά τα "δίκτυα" συνδυάζονται συνεχώς και αποσυνδέονται, οδηγώντας στη δημιουργία περίπλοκων εννοιών - όπως οι ιδέες που περιγράφονται στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ από την ομάδα του Artificial Inventor, με επικεφαλής τον καθηγητή Ryan Abbott από το Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το zdnet, οι ισχύοντες κανόνες ορίζουν ότι ως εφευρέτες πίσω από μια αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας πρέπει να εμφανίζονται άνθρωποι, καθώς το δικαίωμα στην εφεύρεση μπορεί να αποκτηθεί πρωτογενώς μόνο από φυσικά πρόσωπα.
Αν και η αρχική αντιδιαστολή γινόταν προς τα νομικά πρόσωπα, πλέον η ιδέα πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει μια μορφή «ιδιοκτησίας» συγκρούεται με αυτή την παραδοσιακή στάση.
Η ομάδα που υπέβαλε της αιτήσεις υποστηρίζει ότι "το δικαίωμα στην εφέυρεση δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε φυσικά πρόσωπα" και πως "μια μηχανή που θα πληρούσε κριτήρια εφευρετικότητας εάν ήταν φυσικό πρόσωπο, θα πρέπει επίσης να μπορεί να χαρακτηριστεί ως εφευρέτης".
Όπως προκύπτει από την απάντησή του, το ΕΓΔΕ δεν είναι ακόμα διατεθειμένο να ασχοληθεί με το ζήτημα του κατά πόσο τα έργα που παράγονται από την AI έχουν δικαίωμα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα, απορρίπτοντας της σχετικές αιτήσεις το ΕΓΔΕ ανέφερε πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Σύμβασης για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, καθώς ο εφευρέτης που έχει οριστεί στην αίτηση δεν είναι ανθρώπινο ον, αλλά μηχανή.
Η αιτιολογημένη απόφαση του ΕΓΔΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου.
Πηγή: lawspot.gr, ID-on't renounce my freedom