Ποιος θα πίστευε ότι θα βλέπαμε ρομπότ AI (Artificial Intelligence) σε εκπομπές συνομιλιών το 2018! Είδαμε επίσης τη Σοφία, ένα ρομπότ που δημιουργήθηκε από τη ρομποτική του Χάνσον να έχει υπηκοότητα στη Σαουδική Αραβία. Η Sophia είναι ένα ρεαλιστικό ανθρωποειδές ρομπότ ικανό να εμφανίζει ανθρώπινες εκφράσεις και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους. Έχει σχεδιαστεί για έρευνα, εκπαίδευση και ψυχαγωγία και συμβάλλει στην προώθηση της δημόσιας συζήτησης σχετικά με την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον της ρομποτικής.
Το AI μετασχηματίζει την κοινωνία μας και επηρεάζει τους τρόπους με τους οποίους δραστηριοποιούμαστε, αλληλεπιδρούμε κοινωνικά και διεξάγουμε πόλεμο. Η Κίνα έχει δεσμευτεί δημοσίως να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030 και ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να κερδίσει το πλεονέκτημα. Η Ρωσία επενδύει επίσης σε μεγάλες εφαρμογές AI και δοκιμάζει αυτά τα συστήματα σε σενάρια ζωντανής μάχης. Το νέο μαχητικό T-14 Armata της Ρωσίας, μέρος της Universal Combat Platform, λέγεται ότι διαθέτει αυτόνομες δυνατότητες. Η Κίνα δοκιμάζει αυτόνομα άρματα μάχης, αεροσκάφη, ρομπότ αναγνώρισης και προμήθειες συνοδείας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δημόσιος τομέας, η ιδιωτική βιομηχανία, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών συμμετέχουν σε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με την υπόσχεση, τον κίνδυνο, την ηθική και τις κατάλληλες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Εν μέσω της παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών ΑΙ, εξέχοντες ερευνητές διαμαρτύρονται για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη των όπλων. Τον Αύγουστο του 2017, διακεκριμένοι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης έγραψαν ανοικτή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη προτρέποντάς τα να απαγορεύσουν τη χρήση αυτόνομων όπλων. “Μόλις αναπτυχθούν, τα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα θα επιτρέψουν την ένοπλη σύγκρουση σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ, και σε χρονικά διαστήματα ταχύτερα από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι”, έγραψαν ο Elon Musk, ο Mustafa Suleyman και 116 ειδικοί στη μηχανική μάθηση από 26 χώρες.
Στην τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, η εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κινούνται με τεχνητή νοημοσύνη από το Αζερμπαϊτζάν έχει σημαδέψει ψυχολογικά τις αρμενικές δυνάμεις. “Προηγμένες δυνατότητες drone έχουν επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν να υιοθετήσει μια στρατηγική χαμηλότερου κινδύνου φθοράς, που βασίζεται σε επιθέσεις ακριβείας για να καταστρέψει υψηλής αξίας αρμενικά στρατιωτικά μέσα (όπως τα συστήματα πυραύλων αεράμυνας και θωρακισμένα οχήματα)” ανέφερε ο Matthew Bryza, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και πρώην μεσολαβητής των ΗΠΑ της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα τελευταία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε ισραηλινά πυρομαχικά περιπλάνησης Harop, γνωστά και ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη «αυτοκτονίας» ή «καμικάζι» που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη και έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την καταστροφή εχθρικών ραντάρ. Το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε επίσης τουρκικά Bayraktar TB2 αυτό το έτος, τα οποία φέρουν βλήμα καθοδήγηση ακριβείας MAM-L (Smart Micro Munitions).
Οι καινοτόμες και αποφασιστικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Ιντλίμπ της Συρίας νωρίτερα αυτό το έτος ήταν “τόσο καινοτόμες και αποτελεσματικές” που το Royal United Services Institute στο Λονδίνο έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι έθεσε υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα του κύριου άρματος μάχης. Στο μέλλον, τα κύρια άρματα μάχης θα απαιτήσουν προηγμένο ηλεκτρονικό πόλεμο και συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας για να αμυνθούν από τέτοιες επιθέσεις.
Η Ινδία έχει επίσης ξεκινήσει την εμβάθυνση στα ai πλεονέκτημα στις αμυντικές υπηρεσίες της. «Ο κόσμος κινείται προς ένα οικοσύστημα που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε σε δήλωσή του το 2018 ο Dr. Ajay Kumar, γραμματέας του υπουργείου Άμυνας. “Η Ινδία λαμβάνει επίσης τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμάσει τις αμυντικές μας δυνάμεις για τον πόλεμο του μέλλοντος”, πρόσθεσε.
Η ώθηση για τις πλατφόρμες άμυνας που ενισχύονται από την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος δήλωσε στην Έκθεση Άμυνας 2018 που πραγματοποιήθηκε στο Τσενάι, ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα είναι «οι πιο σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες» της ετοιμότητας των μελλοντικών στρατιωτικών. “Η Ινδία, με την ηγεσία της στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία προς όφελός της”, ανέφερε.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο Raise 2020 που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Narendra Modi τόνισε επίσης την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την προστασία του κόσμου από την οπλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από μη κρατικούς παράγοντες.
Κύριο μέλημα είναι η πιθανότητα ένα οπλικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να μην λειτουργεί όπως προβλέπεται, με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα. Η μηχανική μάθηση που ενσωματώνεται στα οπλικά συστήματα μπορεί να μάθει να πραγματοποιεί ακούσιες επιθέσεις σε στόχους που ο στρατός δεν είχε εγκρίνει και να κλιμακώνει μια σύγκρουση χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Αμυντικής Καινοτομίας των ΗΠΑ παρουσίασε «τις αρχές για την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το Υπουργείο Άμυνας» στις 31 Οκτωβρίου 2019, οι οποίες απαιτούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στο στρατό να είναι υπεύθυνα, δίκαια, αξιόπιστα, ανιχνεύσιμα και κυβερνήσιμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο επεσήμανε τους διακόπτες που συστάθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να σταματήσουν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια ως μοντέλα.
Πρότειναν ανάλογα στο στρατιωτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων “περιορισμών σχετικά με τους τύπους ή τα ποσά εκρηκτικών των συγκεκριμένων συστημάτων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν, η αποσύνδεση των διαφόρων συστημάτων ai στον κυβερνοχώρο ή να γίνεται λήψη διαφόρων αδειών ανάλογα με την χρήση τέτοιων τεχνολογιών.”
Η δεοντολογία και οι αρχές της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εμπλουτίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο προώθησης του ακόμη εκκολαπτόμενου τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με ασφαλείς και υπεύθυνους τρόπους.
Πηγή: www.thegeopolitics.com, Infognomon Politics, ID-on't renounce my freedom