Με τρεις απλές κινήσεις οι φορολογούμενοι θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011τη νέα φοροκάρτα για να περνάνε απευθείας οι αποδείξεις δαπανών τους στη ΓΓΠΣ, μετά τη σύνδεση με το αφορολόγητο ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα του τζίρου και του ΦΠΑ στην αγορά.
Η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται σε μια υπεραπλουστευμένη μορφή φοροκάρτας, ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων.
Έτσι εγκαταλείπει τα αρχικά σχέδια για αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του αριθμού φορολογικού μητρώου και στη φοροκάρτα, η οποία θα έχει μόνο έναν αύξοντα αριθμό, το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και της εκδότριας τράπεζας στην μπροστινή όψη και μια μαγνητική ταινία στην πίσω πλευρά.
Η ενεργοποίησή της θα γίνει με τρία απλά βήματα:
1. Ο φορολογούμενος θα προμηθεύεται χωρίς κόστος από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα.Το κόστος έκδοσης για τις τράπεζες υπολογίζεται σε 10 - 20 λεπτά ανά κάρτα, κόστος που είναι διατεθειμένες να επωμιστούν οι ίδιες οι τράπεζες αφού με την έκδοση των καρτών κερδίζουν τη διαφήμισή τους στο πορτοφόλι του φορολογουμένου αλλά και καλύτερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων - πελατών τους.
2. Οφορολογούμενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, θα μπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με τους προσωπικούς του αριθμούς, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, θα ταυτίζει την κάρτα με τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο taxisnet θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ. Με τον τρόπο αυτόν μόνο το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κάνει την αντιστοίχιση φοροκάρτας - φορολογουμένου.
3. Η φοροκάρτα είναι θα έτοιμη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα POS που χρησιμοποιούνται και σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Η συναλλαγή θα καταγράφεται απευθείας από την τράπεζα ως εξής: ο κάτοχος της κάρτας υπ’ αριθμόν "χ" αγόρασε έναντι "α" ευρώ την τάδε ημερομηνία το "ψ" προϊόν από το κατάστημα "ω" με ΑΦΜ "τάδε".
Στο τέλος κάθε μήνα οι τράπεζες θα δίνουν μια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία θα περνά τις αποδείξεις στον "λογαριασμό" αφορολογήτου του κάθε φορολογούμενου.
Οι πολίτες, από την πλευρά τους, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΓΓΠΣ θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να βλέπουν -με χρήση των προσωπικών τους κωδικών- πόσες αποδείξεις έχουν μαζέψει και οι τράπεζες θα έχουν μια αναλυτική ακτινογραφία του τζίρου των επιχειρήσεων κάνοντας πιο εύκολη και σίγουρη την πολιτική χορηγήσεών τους.
Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για το 2011 θα είναι προαιρετική και δεδομένου ότι στην αρχή τουλάχιστον όλα τα καταστήματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν το νέο σύστημα -εξαιτίας των απαραίτητων μηχανημάτων POS- οι χάρτινες αποδείξεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά και συμπληρωματικά.
Έλενα Λάσκαρη
Πηγή: http://www.euro2day.gr