Τα προσωπικά δεδομένα των Αυστραλών χρηστών του Διαδικτύου όχι μόνο δεν θα καταστρέφονται αλλά θα πρέπει, δια νόμου, να αποθηκεύονται «τουλάχιστον για δυο χρόνια» από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και να είναι διαθέσιμα στην αυστραλιανή αστυνομία και μάλιστα χωρίς ένταλμα!
Αυτό προβλέπει ένα νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση και που στόχο έχει «να θωρακίσει την χώρα από τυχόν τρομοκρατική επίθεση».
Η κυβέρνηση για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη υποστηρίζει ότι η αστυνομία δεν θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων των χρηστών παρά μόνο να βλέπει με ποιους έρχονται σε επαφή.
Πολλές οργανώσεις αντιδρούν όμως και υποστηρίζουν πως ο χρήστης του Διαδικτύου αφήνει παντού πληροφορίες και είναι ευάλωτος σε μαζική καταγραφή όλων των στοιχείων του, σε πώληση προσωπικών δεδομένων και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το προσωπικό του «είναι».
Και υποστηρίζουν ακόμα πως η καταγραφή και διατήρηση όλων αυτών των στοιχείων για δυο χρόνια κάνουν τους χρήστες ακόμα πιο ευάλωτους.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει πάντως ότι στο εξής κρατικές υπηρεσίες όπως η Εφορία θα χρειάζονται εντάλματα για να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ή τα στοιχεία χρήσης του Διαδικτύου των Αυστραλών.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στο νέο νομοσχέδιο προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης.
Όπως υποστηρίζουν όλα τα εκδοτικά συγκροτήματα με την παρακολούθηση του διαδικτύου θα μπορούν να εντοπίζονται και όλοι οι πληροφοριοδότες των δημοσιογράφων και να διώκονται.
Το χειρότερο είναι ότι νόμοι που ήδη ψηφίστηκαν προβλέπουν φυλάκιση έως και δέκα χρόνια για δημοσιογράφους και εκδότες που δημοσιοποιούν «αστυνομικές επιχειρήσεις ασφαλείας».
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιχείρηση φίμωσης του τύπου, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση λέγοντας ότι στόχος της δεν είναι οι δημοσιογράφοι «αλλά οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες».
Πηγή: NOOZ