Tο νορβηγικό διαφημιστικό βίντεο “Smarthus | Det enkle er ofte det beste” – «Έξυπνο σπίτι ̇ το απλούστερο είναι συχνά και καλύτερο» (σχόλιο ID-ont: βλ. 1ο video, στην ίδια λογική είναι και το 2ο video της ίδιας εταιρείας) αρχίζει τη στιγμή που ο νέος άνθρωπος ξεκινά την ημέρα του στο σπίτι. Καθώς ντύνεται, δίνει εντολή: «μουσική», και αμέσως μια φωνή απαντά, «παίζω μουσική» και το σπίτι πλημμυρίζει από ήχους. Στη συνέχεια μπαίνει στην κουζίνα και λέει: «χυμό» ̇ και η φωνή απαντά, «ετοιμάζω χυμό» και βλέπουμε το αυτόματο μηχάνημα να ετοιμάζει τον χυμό. Μετά λέει, «ατζέντα της ημέρας» ̇ και η φωνή απαντά: «δεν υπάρχουν συναντήσεις σήμερα, όμως θυμήσου, στις 9:30 έχεις ραντεβού με τον οδοντίατρο».
Μάλλον άκεφος ο νεαρός με την υπενθύμιση του οδοντιατρικού ραντεβού, τελειώνει το χυμό του και δίνει τις τελευταίες εντολές προτού αναχωρίσει για τον οδοντίατρο: «σβήσιμο τζακιού» και η φωνή απαντά «το τζάκι έσβησε» και, «άνοιξε πόρτα» και η φωνή απαντά «η πόρτα άνοιξε»… Η συνέχεια στο οδοντιατρείο ̇ πρόκειται για εξαγωγή δοντιού…
Ακολουθεί η επιστροφή στο σπίτι με το στόμα μπουκωμένο από τα επιθέματα και φουσκωμένο το ένα μάγουλο. Έχει αρχίσει να βρέχει, δεν έχει ομπρέλα και το σπίτι δεν έχει υπόστεγο, αλλά δεν τον χωρίζουν παρά μερικά μέτρα από τη θαλπωρή του τζακιού. «Άνοικθε πόγτα» λέει με δυσκολία, και ακούγεται η απάντηση, «εντολή από λάθος φωνή». Εν τω μεταξύ η βροχή δυναμώνει. Επαναλαμβάνει με κάποια ανυπομονησία: «άνοικθε πόγτα», και πάλι η απάντηση, «εντολή από λάθος φωνή». προσπαθεί να επαναλάβει πιο καθαρά, αλλά ένας ξαφνικός πόνος του δοντιού αφήνει την εντολή μισοτελειωμένη: «άνοικθ…», και η φωνή απαντά, «παρακαλώ επαναλάβετε εντολή» ̇ και πάλι «άνοιχθ πογτ», και η απάντηση, «δεν κατάλαβα τι είπατε». «Άνοιχθ πογτ» κραυγάζει έξαλλος καθώς τώρα βρέχει καταρρακτωδώς ̇ και η φωνή απαντά, «παίζω το κομμάτι που ζητήσατε» και ακούγονται κραυγές μουσικής…
«Διαδίκτυο των πραγμάτων».
Ένας όρος που θα τον ακούμε όλο και πιο συχνά από δω και πέρα, αν όχι με την ελληνική, ίσως με την αγγλική ονομασία “Internet of Things” ή το πιο εύχρηστο “IoT” ̇ ένας όρος που σε αντίθεση με την πληθώρα ακατανόητων νέων όρων που φέρνει η καλπάζουσα σύγχρονη τεχνολογία, λέει ακριβώς αυτό που αντιπροσωπεύει ̇ και αυτό που αντιπροσωπεύει, φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στη ζωή μας. Ο νέος άνθρωπος του βίντεο μετέτρεψε τις «συσκευές» του σπιτιού του σε πειθήνια όργανα με τη βοήθεια ενός συστήματος αναγνώρισης φωνητικών εντολών και κεντρικού επεξεργαστή. Και εάν οι αυτοματισμοί δυσκόλεψαν κάποια στιγμή τη ζωή του, αυτό δεν αποδεικνύει τίποτε άλλο παρά την υπευθυνότητα με την οποία οι ηλεκτρονικοί βοηθοί μπορούν να υπηρετήσουν το έργο τους.
Δεν είναι σαφές ότι είχε συνδέσει τις συσκευές και με το διαδίκτυο, αλλά δεν απέχει παρά μια ανάσα από αυτό. Και όταν το κάνει, θα διαπιστώσει τις μεγάλες ευκολίες που θα ακολουθήσουν:
Θα μπορεί π.χ. να βλέπει στο κινητό του ποιος χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού του την ώρα που απουσιάζει, ή και να ανοίγει την εξώπορτα από απόσταση, να ανάβει ή να κλείνει τα φώτα, να ρυθμίζει εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία του σπιτιού για εξοικονόμηση ενέργειας, να θερμαίνει τον φούρνο κ.ο.κ. Και αυτές οι μεγάλες ευκολίες δεν περιορίζονται φυσικά στον νέο άνθρωπο του βίντεο ούτε μόνο σε οικογένειες. Ο επιχειρηματίας θα μπορεί μέσω του διαδικτύου των πραγμάτων να παρακολουθεί την επιχείρησή του την ώρα που βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό ̇ η εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων να ελέγχει που βρίσκεται και τι προβλήματα πιθανόν παρουσιάζει κάθε ένα από τα αυτοκίνητα του στόλου της ̇ ο γιατρός να παρακολουθεί τους ασθενείς από μακριά κ.ο.κ.
Εκτιμούν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται σε επαφή καθημερινά με 1.000 έως 5.000 αντικείμενα, τα οποία με κατάλληλους αισθητήρες θα μπορούσαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο στόχος του διαδικτύου των πραγμάτων: η ψηφιακή αναβάθμιση των μη ευφυών αντικειμένων της καθημερινότητας και η σύνδεσή τους με το διαδίκτυο.
Όραμα του μέλλοντος; Όχι ακριβώς ! Οι εφαρμογές έχουν ήδη ξεκινήσει. Γύρω στο 2008-2009 τα συνδεδεμένα «πράγματα» έγιναν ίσα σε αριθμό με τα συνδεδεμένα πρόσωπα. Έκτοτε η αναλογία συνδεδεμένων πραγμάτων προς πρόσωπα αυξάνει συνεχώς. Εκτιμούν ότι γύρω στο 2020 τα συνδεδεμένα πράγματα θα υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια και κάποτε θα φθάσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως και τρισεκατομμύρια.
Μεγάλες εταιρείες πληροφορικής προσφέρουν ήδη πακέτα σύνδεσης και αντίστοιχες εφαρμογές στο κινητό. πρόσφατα η νοτιοκορεατική Samsung κυκλοφόρησε ψυγείο εξοπλισμένο με μεγάλη οθόνη αφής, που έχει τη δυνατότητα φωνητικής επικοινωνίας και αναγνώρισης της φωνής κάθε μέλους της οικογένειας, αναλαμβάνει τον προγραμματισμό των υποχρεώσεων της οικογένειας, μπορεί να ελέγξει εκατοντάδες άλλες οικιακές συσκευές, ενώ με εσωτερικές κάμερες καταγράφει τα τρόφιμα που περιέχει.
Μέσω του διαδικτύου και με τη βοήθεια του κινητού μπορεί κανείς να ελέγξει από μακριά την ώρα π.χ. που ψωνίζει, την επάρκεια τροφίμων στο ψυγείο, να δώσει εντολές για τη λειτουργία άλλων συσκευών κ.ο.κ.. Στην Κίνα εξάλλου αναπτύσσουν «έξυπνες πόλεις», όπου, μεταξύ των άλλων, γενικές δραστηριότητες της πόλης, όπως π.χ. κάμερες ασφαλείας, φανάρια, ατυχήματα, μέσα μεταφοράς κ.ο.κ. ελέγχονται από τον «κεντρικό εγκέφαλο» της πόλης ̇ παράλληλα όλες οι συναλλαγές των πολιτών πραγματοποιούνται με ειδικές εφαρμογές στο κινητό.
Το διαδίκτυο, αφού έφερε επανάσταση στη γραπτή (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και οπτική (skyπe) επικοινωνία των ανθρώπων, αφού συγκέντρωσε τους θησαυρούς της σοφίας της ανθρωπότητος και τους διαθέτει γενναιόδωρα με τη βοήθεια εκπληκτικών μηχανών αναζήτησης, αφού αναδείχθηκε κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης των πολιτών για τα πλέον ασήμαντα μέχρι τα πλέον σημαντικά θέματα, αφού ανέπτυξε πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας κινητών και καθιερώθηκε ως ο πλέον προσφιλής φορέας κοινωνικής δικτύωσης, αφού σταδιακά αλλά σταθερά απορρόφησε το εμπόριο και τις οικονομικές συναλλαγές μας, τώρα εισέρχεται αθόρυβα σε μία νέα φάση, την πιο επαναστατική ίσως από όλες ̇ στη φάση όπου θα αναλάβει τη διαχείριση της καθημερινότητάς μας μέσα από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Οι ευκολίες εξαιρετικά ελκυστικές. Αλλά και οι κίνδυνοι ανυπολόγιστοι! Όχι τόσο αυτοί που παρουσιάζονται στο βίντεο που αναφέραμε στην αρχή, δηλαδή το να μην αναγνωρίζουν οι συσκευές τη φωνή μας μετά από επίσκεψη στον οδοντίατρο!…
Η ευφυής σύγχρονη τεχνολογία θα προβλέψει διεξόδους σε περίπτωση τέτοιων προβλημάτων. Αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι πολύ σημαντικότερο. Διακυβεύεται το απόρρητο της ιδιωτικής μας ζωής, η ελευθερία μας ως ατόμων, όπως θα δούμε σε άλλο άρθρο.
(Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=sgJLpuprQp8)
(Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=SADTqhe_c5s)
Πηγή: Χριστιανική Φοιτητική Δράση, ID-on't renounce my freedom