Προσοχή στα παιδιά μας. Διαβάστε παρακάτω για ενημέρωσή σας.
Το επικίνδυνο φαινόμενο, με θύτες και θύματα μαθητές, εξαπλώνεται και στη χώρα μας
Η πλέον διαδεδομένη μορφή παρενόχλησης, διευκρινίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., γίνεται μέσω του Facebook, όπου οι ανήλικοι χρήστες αποθηκεύουν φωτογραφίες ακόμα και από προσωπικές τους στιγμές. «Οι δράστες, που συνήθως προέρχονται από το σχολικό περιβάλλον, κλέβουν φωτογραφίες από το ηλεκτρονικό προφίλ συμμαθητών τους και έπειτα από ειδικό μοντάζ εμφανίζουν τα θύματα να πρωταγωνιστούν, για παράδειγμα, σε ερωτικές σκηνές ή σε "ροζ" αγγελίες με στόχο δήθεν την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου» λέει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Σε άλλες περιπτώσεις η παρενόχληση γίνεται μέσω ιστοσελίδων όπου ο χρήστης μπορεί να αναρτήσει βιντεοσκοπημένο υλικό. «Οι συμμαθητές ενός ανηλίκου με πρόβλημα στην ομιλία τον βιντεοσκόπησαν την ώρα του μαθήματος και ανέβασαν το σχετικό υλικό στο διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν το παιδί να απαιτήσει από τους γονείς του αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».
Ο καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Γκότοβος αναφερόμενος στο θέμα σχολίασε ότι «το φαινόμενο της παρενόχλησης στο σχολείο όχι μόνο εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας, αλλά συμβάλλει στην καλλιέργεια και την επικράτηση τύπων προσωπικότητας που αποκλίνουν αισθητά από το θεσμοθετημένο και πολιτισμικά επιθυμητό παιδαγωγικό ιδεώδες».
Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς υποβάλλουν μηνύσεις, η αστυνομική έρευνα σπανίως ευδοκιμεί καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει άρση απορρήτου επικοινωνιών. Σε μια περίπτωση οι αρχές κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του δράστη, ενεργοποιώντας το νόμο για την παιδική πορνογραφία. «Ο δράστης», εξηγεί αστυνομικός, «έκανε μοντάζ σε φωτογραφία συμμαθήτριάς του εμφανίζοντάς τη γυμνή. Οταν τον ρωτήσαμε γιατί το έκανε, μας είπε ότι την ζήλευε επειδή ήταν καλύτερη μαθήτρια».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στις ΗΠΑ, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο του cyberbulling, οι αρχές έχουν καταγράψει ακόμα και αυτοκτονίες ανηλίκων τις οποίες συσχετίζουν με περιστατικά διαδικτυακής κακοποίησης. Περισσότερο γνωστή είναι η υπόθεση της 13χρονης Megan Meier, η οποία έθεσε τέλος στη ζωή της απογοητευμένη από μηνύματα μίσους που υποτίθεται ότι δεχόταν από συμμαθητή της με τον οποίο ήταν ερωτευμένη. Μετά τον θάνατό της αποδείχθηκε ότι τα μηνύματα τα έστελνε η μητέρα συμμαθήτριά της με την οποία η ίδια είχε προ καιρού μαλώσει.