Σε ισχύ το νέο ρυθμιστικό πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες
Δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούν, πλέον, μέρος του Κοινοτικού Δικαίου οι πολυσυζητημένες νέες κανονιστικές ρυθμίσεις για τις τηλεπικοινωνίες. Το καινούργιο πακέτο μέτρων και κανόνων πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των 27 κρατών-μελών έως τον Ιούνιο του 2011.
Τα κυριότερα σημεία του, είναι τα εξής:
1. Κατοχύρωση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο ως θεμελιώδους δικαιώματος. Για πρώτη φορά ορίζεται ότι τα μέτρα που τυχόν θα λάβουν τα κράτη-μέλη αναφορικά με την πρόσβαση των χρηστών στο Διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες γενικότερα, πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις γενικές αρχές του Κοινοτικού Δικαίου.
Ωστόσο, αφήνεται –υπό ασαφείς όρους– ανοιχτό «παραθυράκι» για μέτρα, όπως η διακοπή της ιντερνετικής σύνδεσης όσων διαμοιράζονται παράνομα αρχεία. Χαρακτηριστικά, προβλέπεται πως περιοριστικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν «μόνο αν είναι κατάλληλα, αναλογικά και απαραίτητα σε μια δημοκρατική κοινωνία και η εφαρμογή τους θα υπόκειται σε επαρκείς διαδικαστικές δικλείδες ασφαλείας κατ’ εφαρμογήν της ΕΣΔΑ και των γενικών αρχών του Κοινοτικού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και της ευθυδικίας».
2. Έμφαση στην αρχή της «δικτυακής ουδετερότητας», με στόχο οι Ευρωπαίοι να έχουν τις μέγιστες δυνατές επιλογές ανταγωνιστικών παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών. Ρητή πρόβλεψη στα συμβόλαια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για το μίνιμουμ ποιοτικά επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και για αποζημίωση και επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση που το επίπεδο αυτό δεν επιτευχθεί.
3. Κατοχύρωση του δικαιώματος των Ευρωπαίων καταναλωτών να αλλάζουν, σε μία εργάσιμη ημέρα, εταιρία σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας το παλιό τους νούμερο (ο σημερινός μέσος όρος είναι 7,5 και 8,5 ημέρες αντίστοιχα).
4. Μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών από υποκλοπές και ανεπιθύμητα μηνύματα (spam). Σε περίπτωση που διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα πελατών τους, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες θα υποχρεώνονται στο εξής να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές και τους θιγόμενους πολίτες.
5. Επιτάχυνση της ευρυζωνικής πρόσβασης για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές.
6. Ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς.
7. Δημιουργία της «Ένωσης των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες» (Body of European Regulators for Electronic Communications –BEREC). Θα απαρτίζεται από τους επικεφαλής των 27 εθνικών ρυθμιστικών αρχών τηλεπικοινωνιών. Όπως δήλωσε η Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., Βιβιάν Ρέντινγκ, «από την άνοιξη του 2010 και μετά, η BEREC θα συμβάλλει ώστε οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μπορούν να διανέμονται υπό συνεπείς και ανταγωνιστικούς όρους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
8. Εναρμόνιση της διαχείρισης του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση έως το 2012.
21/12/2009 10:00:54 πμ
http://www.lawnet.gr/news.asp?cat=3&article=20088