Δεν υπάρχει σήμερα γυμνάσιο και λύκειο που να μην ασχολούνται οι καθηγητές αρκετές ώρες την εβδομάδα με τον εκφοβισμό, που ασκείται από κάποιους μαθητές σε συμμαθητές τους, μέσω του διαδικτύου. Μαθητές όχι μόνο του Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου, με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, έχουν τη δυνατότητα να υποκλέπτουν φωτογραφίες αλλά και μηνύματα συμμαθητών τους από το facebook παραβιάζοντας έτσι τα προσωπικά τους δεδομένα.
Επίσης πολλοί μαθητές και μαθήτριες πέφτουν θύματα παιδεραστών, οι οποίοι μπαίνουν στο διαδίκτυο με ψεύτικο πρόσωπο. Εκατομμύρια ευρώ κερδίζουν επιτήδειοι που υπόσχονται σε νέους και νέες ότι θα τους προωθήσουν σε διαγωνισμούς ομορφιάς ή τραγουδιού. Μεγάλο ποσοστό μαθητών στην ώρα του μαθήματος γέρνουν στο θρανίο και κοιμούνται, διότι όλο το βράδυ ξενυχτούσαν μπροστά στον υπολογιστή.
Σε ένα γυμνάσιο της πόλης μας διαπιστώθηκε, ότι ορισμένες μαθήτριες πήγαιναν το μεσημέρι στο σπίτι τους και ομολογούσαν στους δικούς τους ότι δε μπορούν να φάνε λόγω της αηδίας που αισθάνονταν από ακατάλληλες σκηνές που είδαν στο διαδίκτυο. Συμμαθητές τους τούς έδειχναν στα διαλείμματα με τα κινητά τους σκηνές βίας, ερωτισμού και κτηνοβασίας ασκώντας πάνω τους ψυχολογική βία.
Γονείς εξηγήστε στα παιδιά σας, όσο είναι μικρά, ότι το διαδίκτυο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι εργαλείο γνώσης και όχι παιχνίδι και τρόπος επικοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι ομολογούν ότι, ενώ στο facebookέχουν εκατοντάδες φίλους, νοιώθουν μόνοι και είναι καταθλιπτικοί. Η σωστή επικοινωνία γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο κοιτάζοντας τον συνάνθρωπο στα μάτια.
Στο facebook καθένας δημιουργεί το προφίλ που θα ήθελε να έχει, χωρίς ελαττώματα αλλά μόνο με προτερήματα. Άλλοι πάλι, εσκεμμένα για να ικανοποιήσουν διάφορα πάθη τους λειτουργούν ως απατεώνες χρησιμοποιώντας εντελώς ψεύτικο πρόσωπο. Το σίγουρο είναι πως όλοι ζουν μια εικονική πραγματικότητα. Έτσι, όταν ένας νέος βγει στη ζωή και δει πόσο σκληρή είναι και ότι όλα τα πράγματα δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, τότε μπορεί να φτάσει ακόμα και στην αυτοκτονία.
Ανόητοι γονείς ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους από τις διακοπές του καλοκαιριού για να ζηλέψουν οι φίλοι τους. Παιδιά ζητούν χρήματα από τους γονείς τους, όχι για να χαρούν τις διακοπές τους, αλλά για να δείξουν στο facebook ότι πήγαν στη Μύκονο.
Γονείς:
1ον: Γίνετε εσείς οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών σας.
2ον: Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, ώστε να έχετε να έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τον χρησιμοποιούν, και επιτρέψτε τους να τον ανοίγουν μόνο μία ώρα την ημέρα.
3ον: Μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να εγγράφονται στο facebook πριν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.
4ον: Αν χρειάζονται κινητό τηλέφωνο, αγοράστε τους κάποιο που να μη παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο.
5ον: Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται το Θεό, την ψυχή τους, το σώμα τους, του γονείς τους, τους φίλους τους.
6ον: Tα ομαδικά παιχνίδια (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.ά.) αποτελούν τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών.
7ον: Μη στρώνετε το χαλί στους εκβιαστές, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες της οικογένειάς σας.
Πηγή: Ακτίνες