Αν ως τώρα η ποιότητα των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε διασφαλιστεί, χάρη στις σθεναρές προσπάθειες των κρατών μελών, ίσως αυτό από αύριο να μην συμβαίνει, καθώς αλλάζουν πολλά! Η Ευρώπη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, γίνεται το κέντρο των εταιριών μεταλλαγμένων τροφίμων! Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην συμφωνία TTIP, αλλά σε κάτι πολύ διαφορετικό! Αναφερόμαστε στην είσοδο, από την πόρτα (!), της μεγαλύτερης εταιρίας μεταλλαγμένων τροφίμων του κόσμου στην Ευρώπη, της Αμερικάνικης Μονσάντο!
Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί πώς θα γίνει η εταιρία Μονσάντο να έρθει από τις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απάντηση είναι απλή, με την μέθοδο του «Δούρειου Ίππου», δηλαδή με εξαγορά! Και αν όλα αυτά σας φαίνονται φαντασία, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.
Αρχικά φαίνονταν πως η Monsanto θα έμπαινε στην Ευρώπη αγοράζοντας την Ελβετική εταιρία Syngenta, όμως εκείνη δέχτηκε την προσφορά από την εταιρεία ChemChina πριν 2 μήνες, και έτσι τώρα η Μονσάντο είναι ο στόχος. Η Μονσάντο καθίσταται πλέον στόχος εξαγοράς από δύο μόνο εταιρίες. Η μία είναι η Γερμανική BASF και η άλλη είναι Γερμανική BAYER. Θα πει κάποιος, και τι τρέχει αν μια Γερμανική εταιρία του μεγέθους της BASF ή της δύναμης της BAYER εξαγοράσει την «παγκόσμια βασίλισσα των μεταλλαγμένων», Monsanto; Συμβαίνουν πολλά! Η σωστότερα, πάρα πολλά, καθώς οι τεράστιες αυτές πολυεθνικές εταιρίες ‘κουμαντάρουν’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν καθορίζονται νομοθεσίες σε πολλά προϊόντα, από φάρμακα ως φυτοφάρμακα ή τρόφιμα!
Η Γερμανική BASF είναι η μεγαλύτερη εταιρία χημικών στον κόσμο! Έχει Πωλήσεις που ξεπερνάνε τα 70 δισ. ευρώ και διαθέτει θυγατρικές σε 80 χώρες. Με την σειρά της η BAYER, με Πωλήσεις πάνω από 45 δισ. ευρώ ετησίως, η οποία παράγει όχι μόνο φάρμακα αλλά και φυτοφάρμακα, έχει όχι μόνο το δίκτυο αλλά και την δύναμη να προωθήσει όχι απλά τα προϊόντα της Monsanto γενικώς, αλλά ασφαλώς έχει κάθε λόγο να τα προωθήσει στην Ευρώπη ολοσχερώς!
Η Μονσάντο, παρότι εταιρία με τζίρο 15 δισ., έχει κέρδη πάνω από 3,5 δις δολάρια ετησίως και είναι όχι απλά η σημαντικότερη εταιρία στο χώρο παραγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων, αλλά διαθέτει την πιο επιθετική πολιτική προώθησης αυτών των προϊόντων, ξοδεύοντας κατά την τελευταία δεκαετία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση υποψηφίων στις ΗΠΑ που θα προωθούν τα συμφέροντά της! Παρότι η Μονσάντο είναι μέλος της EuropaBio, του λόμπυ εταιριών μεταλλαγμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο την πλήρη αλλαγή των Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να αποδεχτεί άνευ όρων τα μεταλλαγμένα, η παρούσα εξέλιξη ασφαλώς ισχυροποιεί απίστευτα τα συμφέροντα των εταιριών μεταλλαγμένων.
Και ασφαλώς , δεν υπάρχει τίποτα κακό στην εξαγορά μιας εταιρίας, ούτε στην δυνατότητα του καταναλωτή να αγοράζει, εφόσον το επιθυμεί μεταλλαγμένα. Δεν μιλάμε όμως γι αυτό! Το όλο ‘παιχνίδι’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στα αν θα κυκλοφορούν τα μεταλλαγμένα, αυτό υπάρχει στις οδηγίες 2001/18 (περί σκόπιμης χρήσης μεταλλαγμένων στο περιβάλλον), 1829/2003 (μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζωοτροφές) 2015/412 (αλλαγή της νομοθεσίας του 2001 που περιόριζε ή απαγόρευε μεταλλαγμένα σε κράτη-μέλη) και 1830/2003 (ετικέτες σε προϊόντα που περιέχουν μεταλλαγμένα), 2009/41(μεταλλαγμένοι μικροοργανισμοί) και 1946/2003 (μεταφορές μεταλλαγμένων από χώρα σε χώρα).
Ο κίνδυνος είναι είναι στο να σταματήσει η υποχρέωση να δηλώνονται εμφανώς πάνω στα τρόφιμα ότι το τρόφιμο είναι μεταλλαγμένο και στο να επιβάλλουν συγκεκριμένους μεταλλαγμένους σπόρους στις χώρες της ΕΕ! Αυτό προσπαθούν κάποιοι να αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και όντως αλλάζει προς το πολύ χειρότερο με την τρομακτική συμφωνία TTIP που είναι στα σκαριά, αλλά η αλλαγή αυτή πιθανότατα θα επιταχυνθεί τώρα, καθώς οι όποιες αντιρρήσεις τώρα θα καμφθούν σημαντικά, καθώς η εταιρία θα είναι «Ευρωπαϊκών συμφερόντων»!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.
Πηγή: Liberal