http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=762749&lngDtrID=244
Οι σχέσεις του Κράτους και της Εκκλησίας, καθώς και το ενδεχόμενο διαχωρισμού τους, απασχόλησαν την Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με αφορμή τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για απάλειψη της απαγόρευσης του προσηλυτισμού, διευκρίνιση του συνταγματικού όρου της «επικρατούσας θρησκείας» και κατάργησης του θρησκευτικού όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Α.Λοβέρδος, επικαλέστηκε την ανάγκη «να δοθεί ένα τέλος στην ιστορία των επαγγελματιών των συγκρούσεων εκ μέρους δήθεν, του κράτους και των πιστών» και να ρυθμιστούν οι σχέσεις του Κράτους και της Εκκλησίας με έναν «ψύχραιμο» τρόπο.
Σχετικά με την «επικρατούσα θρησκεία», ο Ευ.Βενιζέλος, πρότεινε να εισαχθεί ερμηνευτική διάταξη, που θα λέει, ότι ο όρος «αποτελεί απλή περιγραφή και διαπίστωση της πεποίθησης του ελληνικού λαού κατά πλειοψηφία και ότι σε καμία περίπτωση επικρατούσα θρησκεία δεν σημαίνει επίσημη ή κρατική».
Για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, ο Μ.Παπαϊωάννου κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν το ενδεχόμενο, «κάποια στιγμή η χώρα να μην έχει πρόεδρο Χριστιανό Ορθόδοξο -δύσκολο ασφαλώς και μη επιθυμητό θα έλεγα εγώ, όσον αφορά τη δική μου συνείδηση», πρόσθεσε.
Όσο για τη διάταξη περί προσηλυτισμού, ο Α.Λοβέρδος επικαλέστηκε την ανάγκη «να απαλείψουμε από το συνταγματικό μας κείμενο, μία διάταξη που αποτελεί αφορμή να μας κακοχαρακτηρίζουν, να μας σχολιάζουν αρνητικά και να δημιουργούνται εντυπώσεις».
«Δημιουργείτε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν» απάντησε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ για τη διάταξη περί προσηλυτισμού είπε ότι «το ΕΔΑΔ έχει δεχθεί ότι η επίμαχη διάταξη προστατεύει το άτομο από επιρροές που εκδηλώνονται με ανήθικα και απατηλά μέσα. Υπάρχει και σήμερα τέτοιος προσηλυτισμός από τη σαϊεντολογία και άλλες σέκτες».
Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, Σ.Βούλτεψη, παρατήρησε ότι «όσοι προτείνουν χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, παραβλέπουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η θρησκεία διαθέτει μια τεράστια δύναμη και αποτελεί δυναμίτη στα χέρια όποιου διαθέτει την εξουσία του διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Θεό και τον άνθρωπο».
Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ γιατί «όταν ήρθαν κάποια στιγμή αυτά τα θέματα στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση, θυμάμαι τον τότε εισηγητή της πλειοψηφίας, τον κ. Βενιζέλο, να λέει ότι δεν χρειάζεται να τα ανοίξουμε γιατί είναι λυμένα».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ.Παπαθεμελής εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι επιζητούν τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας είναι μία «απειροελάχιστη μειοψηφία» και ουσιαστικά «δεν θέλουν την Εκκλησία, είναι αντίθετοι, απορρίπτουν την πίστη».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ.Μάνος πρότεινε «να καταργηθεί πλήρως το άρθρο 3 περί της 'επικρατούσας θρησκείας' ή να υπάρξει μια διάταξη που να λέει ότι η κρατική δράση διέπεται από την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας, η οποία κατά τη χάραξη των επιμέρους πολιτικών, δεν αποκλείει το να λαμβάνονται υπόψη οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».
«Οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας, πρέπει να είναι, όχι απλώς διακριτοί, αλλά εντελώς χωριστοί» δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α.Σκυλλάκος και πρόσθεσε: «Φαίνεται όμως, ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, γιατί υποκρύπτονται και συμφέροντα και μετράει ο καθένας τι κερδίζει και τι χάνει από την πρόσδεσή του στην Εκκλησία».
Υπέρ του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, τάχθηκε και ο Φ.Κουβέλης από τον ΣΥΝ, διευκρινίζοντας ότι η θέση αυτή «δεν αντιστρατεύεται την Εκκλησία». «Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι η ουσιαστική ανεξιθρησκεία και η αποσαφήνιση των σχέσεών τους. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο από πολιτικής απόψεως, να επιχειρούν κάποιοι να διακρίνουν τους εν εκκλησία πατριώτες για να τους διακρίνουν δήθεν από τους εχθρούς της εκκλησίας», εξήγησε.