Προσφυγή γονέων στον Συνήγορο για τα θρησκευτικά σύμβολα

TIDEON: Φαίνεται , είτε εκ παραδρομής, είτε λόγω υπερβολικής χαράς η παρακάτω εφημερίδα προέβη σε ...αναθεώρηση του Συντάγματος και απονέμει δικαιώματα στον ΣτΠ να αποφασίζει για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ο ρόλος του σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα είναι γνωμοδοτικός και απευθύνει συστάσεις.

Ήδη η TIDEON σε αποκλειστική  δημοσίευση της επιστολής του διακεκριμένου Συνταγματολόγου κ. Κρίππα Γ προς τον ΣτΠ, εξηγεί τον λόγο που ο ΣτΠ δεν μπορεί να προβεί σε τέτοια σύσταση :

http://www.tideon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1073:2009-12-11-18-56-08&catid=170:2009-05-29-17-22-31&Itemid=71

 

πηγή:Ελευθεροτυπία 7/1/2010

07/01/2010

 

Προσφυγή στον Συνήγορο για τα θρησκευτικά σύμβολα
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται τώρα να αποφασίσει αν πρέπει να αφαιρεθούν ή όχι τα θρησκευτικά σύμβολα από τις σχολικές τάξεις, εάν θα καταργηθεί η πρωινή προσευχή και ο εκκλησιασμός σε ώρες σχολείου. Το θέμα έθεσαν στην Ανεξάρτητη Αρχή τέσσερις γονείς (τρεις Ελληνες και ένας αλλοδαπός), τα παιδιά των οποίων φοιτούν στην περιφέρεια της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη.......
Τα αιτήματα αυτά γνωστοποιήθηκαν από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και έχουν ως νομική βάση την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποκαθήλωση των εικόνων από ιταλικό σχολείο (απόφαση Lautsi).

Ενας από τους προσφεύγοντες γονείς είναι ο συγγραφέας και εκδότης Θανάσης Τριαρίδης. Στα επιχειρήματα που καταθέτει δημοσίως περιλαμβάνονται και τα εξής:

«...Εδώ και χρόνια είναι προφανές πως η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία (και σε κάθε άλλο χώρο δημόσιου χαρακτήρα), η σχολική προσευχή, ο ομαδικός εκκλησιασμός την ώρα του σχολείου καθώς και η κάθε μορφή προσηλυτισμού στην υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών όπως διαχρονικά διδάσκεται), συνιστούν μια βαθιά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παραβιάζουν ευθέως βάναυσα το στοιχειώδες και θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα για ελευθερία της συνείδησης (άρα και της θρησκευτικής συνείδησης)...

»Δεν θεωρώ πως ένα παιδί εντάσσεται αυτόματα και αυτονόητα στην όποια θρησκεία των γονιών του... Τα παιδιά είναι παιδιά. Αν κάτι μας έχει δώσει ως πολιτισμική κληρονομιά η Δύση είναι η πεποίθηση πως αυτά τα παιδιά, και όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη ζωή τους και τους όρους της, τον μεταφυσικό και φυσικό αυτοπροσδιορισμό τους...

»Η εκπαιδευτική ανεξιθρησκία είναι μια αξία που οφείλουμε να γυρέψουμε όλοι, πιστοί και άθεοι, με την ίδια ένταση, για τα παιδιά μας ως θεμελιακή προστασία της ίδιας της πίστης ή της απιστίας μας... Η εκπαιδευτική ανεξιθρησκία είναι κάτι πολύ περισσότερο από αίτημα όσων είμαστε άθεοι: είναι όρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων μας».

Ηδη ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί η απόφασή του και να απαλλάσσονται οι μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών με απλή αρνητική δήλωση των γονέων τους, χωρίς δηλαδή να αναφέρονται αναλυτικά οι θρησκευτικοί ή συνειδησιακοί λόγοι της άρνησης αυτής.
ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

 

3 σχόλια:

 

Ανώνυμος είπε...

Αν δικαίωμα του άθεου είναι να μη μάθει το παιδί του για την οποιαδήποτε πίστη, δικαίωμά μου ως Ορθοδόξου γονιού και ακόμα περισσότερο ως Ιερέως αλά και ως Έλληνα φορολογούμενου, είναι να ΑΠΑΙΤΗΣΩ τα δικά μου παιδιά να γνωρίσουν και να βιώσουν την Ελληνορθόδοξη πίστη και παράδοση! Κια εμένα με προσβάλει η λογική των Αθέων! Ας προχωρήσουμε σε δημοψίφισμα! Κι αυτό ακόμη όως δεν είναι λύση! Τα παιδιά, μας λένε, είναι ελεύθερα να διαλέξουν την πίστη τους! Όμως είναι ελεύθερα να μάθουν γράμματα αν θέλουν; Τα ρώτησε κανείς για να τα εμβολιάσει στα πρώτα τους χρόνια΄, ή τα εμβολιάζουμε με το ζόρι παρά τα κλάματά τους; Αυτό δεν είναι παραβίαση της ελευθερίας τους; Τα ρώτησε κανείς τι όνομα θέλουν να τους δώσουμε; Είναι αυτονότητο ότι για ανηλίκους αποφασίζουν οι γονείς για ένα σωρό πράγματα! Γιατί μόνο για την ψυχή τους πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους;"Προφάσεις εν αμαρτίαις!!!
π. Κωνσταντίνος Πετάσης

07 Ιανουαρίου 2010 1:14 μ.μ.

 

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέχεια των παραπάνω θα μπορούσαν "θεωρητικά" να ρωτήσουν τους γονείς τους όλοι οι ανήλικοι:
1) Γιατί μου έδωσες την ελληνική υπηκοότητα; Εγώ θα προτιμούσα την δανέζικη μιας και έχουν καλύτερο σύστημα.
2) Γιατί μου έμαθες την ελληνική γλώσσα και όχι την αγγλική που θα μου χρησιμεύσει περισσότερο;
3) Γιατί με μεγάλωσες με γάλα Νεστλέ ενώ εγώ θεωρώ ποιοτικότερο το "ΝΟΥΝΟΥ";
4) Γιατί μου μίλησες για ένω σωρό ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες και δεν μου μίλησες ποτέ για τον Χριστό;Αν ήσουν αντικειμενικός έπρεπε να μου μιλήσεις για όλα εξίσου το ίδιο.
5) Γιατί μου δίδαξες την ελληνική ιστορία και όχι την ιστορία των αζτέκων και των κινέζων;

 

ΠΗΓΗ : http://thriskeftika.blogspot.com/2010/01/blog-post_07.html