Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την επίμαχη ταινία για τον Μωάμεθ, η οποία οδήγησε σε πολύνεκρες διαδηλώσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Ο Γ.Γ. του Συμβουλίου, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ χαρακτηρίζει την ταινία «γελοία, ερασιτεχνική και προκατειλημμένη κατά του Ισλάμ».
Αμεση αντίδραση μας δεν μπορεί παρά να είναι η ισχυρή και απερίφραστη καταδίκη αυτής της ταινίας, μέσω της οποίας ενισχύεται η αντι-μουσουλμανική ρητορική στον κόσμο, συνεχίζει ο ίδιος, σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει ότι το όλο ζήτημα πρέπει να ειδωθεί και σε συνδυασμό με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.
«Η ελευθερία της έκφρασης δεν συνιστά δικαίωμα χωρίς υποχρεώσεις και πρέπει να ασκείται με υπευθυνότητα. Κατά την προσωπική μου γνώμη, η εν λόγω ταινία αξιοποιείται ήδη για την υποκίνηση του φυλετικού μίσους και την έκρηξη της βίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις σε όλο τον κόσμο» καταλήγει.
Η Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ καταδικάζει τα σκίτσα και την ταινία για το Iσλάμ ...«Σκόπιμη πρόκληση» τα σκίτσα του Μωάμεθ.
2012-09-21 17:01:36
Τα σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε η γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo μετά την προβολή της αντι-ισλαμικής αμερικανικής ταινίας είναι μια «σκόπιμη πρόκληση» που πρέπει να «αγνοηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι. «Τα σκίτσα είναι τα τελευταία μιας σειράς σκόπιμων προκλήσεων... ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των σκόπιμων και ανόητων προκλήσεων είναι να αγνοηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πιλάι σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη. Κατήγγειλε επίσης «τις βίαιες και καταστρεπτικές αντιδράσεις» που επακολούθησαν. «Η εφημερίδα Charlie Hebdo, επειδή γνώριζε πλήρως τι είχε συμβεί την περασμένη εβδομάδα με την ταινία, αποδείχτηκε διπλά ανεύθυνη δημοσιεύοντας τις καρικατούρες αυτές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Ρούπερτ Κόλβιλ, εκτιμώντας ότι «η ταινία προβάλλει μια αδιάντροπα διαστρεβλωμένη εικόνα των μουσουλμάνων». «Η Υπάτη Αρμοστής κατανοεί γιατί ο κόσμος θέλει να διαμαρτυρηθεί έντονα κατά της ταινίας και των σκίτσων, ωστόσο καταδικάζουμε τις δολοφονίες στη Βεγγάζη και όσα διαδραματίστηκαν έκτοτε... σχεδόν 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές με αφορμή την ταινία και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι' αυτές τις βίαιες και καταστροφικές αντιδράσεις», υπογράμμισε............................... -->
Ο ΥπΕξ Δ.Αβραμόπουλος καταδικάζει κάθε ενέργεια που προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημαΜε αφορμή την ταινία που προσβάλλει τη μουσουλμανική θρησκεία
από το Υπουργείο Εξωτερικών
Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το βίντεο που προσβάλλει τη μουσουλμανική θρησκεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κάθε κατάχρηση της τέχνης και της ελευθερίας της έκφρασης καταδικάζεται, από την ώρα που προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα και τις πολιτισμικές αξίες των λαών».
Α.Μέρκελ: "Το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας"
27-09-2012 11:55:24
«Το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε μία δήλωση που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της. Προειδοποίησε ωστόσο να μην συγχέεται το Ισλάμ με τον Ισλαμισμό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τηλεδημαρχείο» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η κα Μέρκελ μίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικά σε 7000 μέλη του CDU και ζήτησε περισσότερη ανοχή για τα τρία εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στην Γερμανία.
«Ας είμαστε ειλικρινείς: το Ισλάμ είναι κομμάτι της Γερμανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και, διαχωρίζοντας τους μουσουλμάνους από τον Ισλαμισμό, τόνισε ότι η βία πρέπει να καταδικάζεται παντού στην Γερμανία και, όπου εντοπίζεται, θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Η καγκελάριος κάλεσε ακόμη τους Γερμανούς να υποδέχονται όσους έρχονται στη χώρα με διαφορετική πίστη, λέγοντάς τους,«είστε ευπρόσδεκτοι».
Στον Β'ΠΠ η Γερμανία ήρθε πολύ κοντά με όλες τις ισλαμικές χώρες και μάλιστα χιλιάδες μουσουλμάνοι υπηρέτησαν σε ειδικές μονάδες στις τάξεις της Βέρμαχτ.
Θύελλα αντιδράσεων λόγω της ταινίας που σατιρίζει τον Μωάμεθ
Υπό τον φόβο νέων διαδηλώσεων η διεθνής κοινότητα
Την οργή και τις έντονες αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου προκάλεσε η επίμαχη ταινία κατά του προφήτη Μωάμεθ που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Η ταινία «Innocence of Muslims» προκάλεσε ταραχές στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, πριν οι διαμαρτυρίες εξαπλωθούν σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.
«Η ταινία που προσβάλλει το Ισλάμ και τον προφήτη, είναι εχθρική και συνιστά πρόκληση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στη Γιάλτα.
«Η ελευθερία της έκφραση δεν μπορεί αιτιολογεί την προσβολή σε βάρος του ιμάμη μας», υπογράμμισε. «Το Ισλάμ φέρει την ειρήνη στον κόσμο όλο και σε όλους και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που βλάπτουν αθώους».
Ωστόσο, «αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί αθώοι πολίτες να βλάπτονται ή να δέχονται επιθέσεις. Αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα και κυρίως από το Ισλάμ», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Η διεθνής κοινότητα είναι σε συναγερμό σήμερα, με αφορμή και την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής των μουσουλμάνων και υπό τον φόβο νέων βίαιων διαδηλώσεων, έπειτα από τις ταραχές στη Λιβύη, την Υεμένη και την Αίγυπτο.
Στην Ινδονησία περίπου 350 ισλαμιστές διαδήλωσαν σήμερα στη Τζακάρτα κατά της αντι-ισλαμικής ταινίας και της «κήρυξης πολέμου» που συνιστά, κατ΄ αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ινδονησία η κυβέρνηση ζήτησε από τον ιστότοπο YouTube να μπλοκάρει τη μετάδοση της ταινίας ή αποσπασμάτων της, ενώ στο Αφγανιστάν απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο YouΤube.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε στη Ρώμη ότι η ταινία αποτελεί μια «επίθεση» που «εκτρέπει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή», καταδικάζοντας παράλληλα τις βιαιότητες που προκάλεσε στην περιοχή.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη μορφή επίθεσης, αυτή την απόπειρα να υπάρξει διχόνοια», τόνισε ο Μόρσι μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάτο. Παράλληλα, στο Κάιρο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέσυραν την πρόσκλησή τους σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Στην Τεχεράνη χιλιάδες Ιρανοί με συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική», «θάνατος στο Ισραήλ», διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Στο Βερολίνο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις πρεσβείες του στις μουσουλμανικές χώρες, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της Δύσης.
Προς απαγόρευση της προβολής της
Την ώρα που στον μουσουλμανικό κόσμο συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της ταινίας “Innocence of Muslims“, οι γερμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της προβολής της ταινίας για λόγους ασφαλείας.
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο προβολής της αντι-ισλαμικής ταινίας «Αθωότητα των μουσουλμάνων» στη Γερμανία. Σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, η καγκελάριος είπε ότι εξετάζεται από τις αρχές κατά πόσο η προβολή θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της ταινίας, η Αγκελα Μέρκελ είπε: «Μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι».
«Είμαστε μια χώρα όπου υπάρχει θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία της άποψης. Όμως στο άρθρο 5 του γερμανικού συντάγματος γίνεται ωστόσο αναφορά και στους περιορισμούς. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο του αμερικανού πάστορα Τέρι Τζόουνς στη Γερμανία. (…) Η βία δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εκφράσεις την άποψή σου. Μετά από τα επεισόδια στις πρεσβείες ή ότι συμβαίνει εδώ στη Γερμανία θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται σε διάλογο. Είναι η άποψή μας, αλλά θεωρώ ότι αυτή είναι η άποψη και της πλειοψηφίας των μουσουλμάνων».
Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν να απαγορευθεί η προβολή της ταινίας με την αιτιολογία ότι «υπάρχουν και όρια στην ελευθερία της γνώμης», ενώ αντιθέτως βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων τάσσονται κατά της απαγόρευσης.
Πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια γερμανικών πρεσβειών
Απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία για τον Αμερικανό πάστορα Τέρι Τζόουνς
Χθες η ακροδεξιά οργάνωση «Pro Deutschland» ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα ότι θα προβάλλει δημόσια την ταινία. Μερικές ώρες αργότερα ο αναπληρωτής πρόεδρος Άλφρεντ Ντάγκενμπαχ διέψευσε τις προθέσεις της οργάνωσης, ενώ σήμερα ο πρόεδρος Μάνφρεντ Ρους δήλωσε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι η ταινία θα προβληθεί. Σύμφωνα με την Pro Deutschland, η οργάνωση έχει καλέσει σε εκδήλωσή της το Νοέμβριο τον αμερικανό πάστορα Τέρι Τζόουνς.
Μετά από τα βίαια επεισόδια κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας, την περασμένη Παρασκευή στο Σουδάν, το Βερολίνο περιόρισε το προσωπικό των πρεσβειών σε Τύνιδα και Χαρτούμ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε σχετικά: «Μειώνουμε το προσωπικό της πρεσβείας μας στο Χαρτούμ. Ταυτόχρονα αυξάνουμε τα μέτρα ασφαλείας στις χώρες όπου πραγματοποιούνται επεισόδια. Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ όμως να ανακοινώσω λεπτομέρειες. Αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την επικαιρότητα».
dpa / ARD / Tobias Oelmaier / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Συνεχίζονται οι βίαιες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για το επίμαχο βίντεο με τον Μωάμεθ
Βίαιες διαδηλώσεις στη Σαναά και το Κάιρο. Συλλήψεις στη Λιβύη. Διαδηλώσεις σε πόλεις στο Ιράκ και στο Τελ Αβίβ. Καταδίκη Σαουδικής Αραβίας.
Βίαιη τροπή έλαβαν σήμερα οι διαδηλώσεις κατά μιας αντι-ισλαμικής ταινίας με το θάνατο στη Σαναά ενός διαδηλωτή από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να απωθήσει για δεύτερη φορά σε μία ημέρα το πλήθος που προσπαθούσε να εισβάλει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά και με τη συνέχιση των συγκρούσεων μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.
Οργισμένοι νέοι κατάφεραν σήμερα το πρωί να διεισδύσουν στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαναά και πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα.
Η αστυνομία, η οποία πυροβολούσε στον αέρα και έκανε χρήση αντλιών νερού, κατάφερε να διαλύσει τη διαδήλωση. Ωστόσο οι διαδηλωτές επέστρεψαν αργότερα και ένας από αυτούς σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία τους εμπόδισε να διεισδύσουν εκ νέου στον περίβολο της πρεσβείας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Σαναά.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δήλωσε συντετριμμένος και εξέφρασε «τη λύπη του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον αμερικανικό λαό». Ο Χάντι έδωσε εξάλλου εντολή για τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Παράλληλα στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σήμερα, αλλά σποραδικά, γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, τα οποία άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καταδίκασε τις «επιθέσεις» στον προφήτη Μωάμεθ, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τη χρήση βίας, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα στο οποίο ανήκει, ζήτησαν τη διεξαγωγή αύριο ειρηνικών διαδηλώσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τους φιλοξενούμενούς μας», σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Λίβυοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα τη σύλληψη υπόπτων στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν για την επίθεση την Τρίτη στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων του Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα.
Ωστόσο οι Λίβυοι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν τον αριθμό των συλλήψεων στις οποίες προχώρησαν ούτε τους λόγους για τους οποίους έγιναν αυτές.
Τα υπουργεία «Εσωτερικών και Δικαιοσύνης άρχισαν τις έρευνες και τη συλλογή στοιχείων και μερικοί άνθρωποι συνελήφθησαν», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Ουάνις αλ Σάρεφ.
Ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω σχετικά με τον αριθμό των συλληφθέντων ή με το αν υπάρχει υποψία ότι ανήκουν σε κάποια οργάνωση, «για να μην εμποδιστεί η καλή διεξαγωγή της έρευνας».
Παράλληλα στο Ιράκ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε διαμαρτυρία για την ταινία αυτή σε πολλές πόλεις της χώρας, κατόπιν αιτήματος του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.
Στην Σαντρ Σίτι, προπύργιο των σιιτών, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, πολλές χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για περίπου μια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καταδίκασε εν γένει τις βλάσφημες ενέργειες και ιδιαιτέρως την ταινία αυτή με τίτλο «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων», η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις καθώς περιγράφει το Ισλάμ ως «καρκίνο».
Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, μερικές δεκάδες μέλη του Ισλαμικού Κινήματος διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και δεν αναφέρθηκαν περιστατικά. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα με τα οποία καταδίκαζαν την ταινία.
Παράλληλα η Σαουδική Αραβία εξέφρασε σήμερα την καταδίκη της για την ταινία, αλλά και τις βίαιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.
"Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε (...) τα συλλυπητήριά της στις ΗΠΑ για τα θύματα των βίαιων ενεργειών στη Λιβύη που είχαν στόχο το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο.
Οι σαουδαραβικές αρχές καταδίκασαν επίσης την όπως την χαρακτήρισαν «ανεύθυνη» ομάδα που δημιούργησε την ταινία αυτή που κρίνεται προσβλητική για τον προφήτη Μωάμεθ, όπως και «τις βίαιες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε έναν αριθμό χωρών κατά των αμερικανικών συμφερόντων».
Η κυβέρνηση της Χαμάς καλεί τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για την ταινία
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, κάλεσε σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τους μουσουλμάνους για τη μετάδοση της ταινίας που γυρίστηκε στις ΗΠΑ και θεωρείται προσβλητική για το Ισλάμ.
Την ίδια ώρα ο υπουργός του Ουάκφ (μουσουλμανική κληρονομιά) Ισμαήλ Ραντουάν καλούσε τους εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στην πόλη της Γάζας, «να μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα» και να διαδηλώσουν ξανά μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και πανό στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Θα θυσιαζόμασταν όλοι για εσένα, προφήτη του Θεού» και «Πού είστε, μουσουλμάνοι, όταν προσβάλουν τον προφήτη σας;».
Από την πλευρά του ο Χανίγιε, υποδεχόμενος μια αντιπροσωπεία Αιγυπτίων, καταδίκασε την ταινία «που προσβάλει τον προφήτη ο οποίος ενσαρκώνεται από έναν Αμερικανό ηθοποιό».
Την Τετάρτη δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γάζα εναντίον των ΗΠΑ, έκαψαν αμερικανικές σημαίες και φωτογραφίες του Αμερικανού πάστορα Τέρι Τζόουνς ο οποίος υπερασπίστηκε την επίμαχη ταινία.
Στο Τελ Αβίβ περίπου 60 Άραβες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» και των παραγωγών της.
Πηγή: ΑΜΠΕ