Απορρίφθηκε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που είχαν καταθέσει φορείς της Κέρκυρας (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Κέρκυρας) και κάτοικοι της περιοχής, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η μεταβίβαση του “φιλέτου” της Κασσιόπης” στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Πρόκειται για την απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς έκταση των 489.560 τετραγωνικών μέτρων στην οποία περιλαμβάνονται λίμνη, αιγιαλός, δασική έκταση, ναυτικό οχυρό κ.λπ., η οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ με την από 21.2.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).
Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, υπό την προεδρία του Σωτήρη Ρίζου, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνοντας ότι από την προσβαλλόμενη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων δεν προκλήθηκε ζημιά στους προσφεύγοντες (Δήμο Κέρκυρας, κ.λπ.).
Σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 1415-1416/2013 αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η όποια πιθανή ζημιά προκληθεί στους Ο.Τ.Α. θα είναι από μεταγενέστερο στάδιο της όλης διαδικασίας, όπως είναι από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος περί εγκρίσεως των Ειδικών Σχεδίων Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), των υπουργικών αποφάσεων περί εγκρίσεως πολεοδομήσεως, χωροθετήσεως επενδυτικών σχεδίων και περί σκοπιμότητας, βιωσιμότητας και καταλληλότητας, των υπουργικών αποφάσεων περί παραχωρήσεως της χρήσεως αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης και του δικαιώματος εκτελέσεως λιμενικών έργων, των πράξεων χορηγήσεως οικοδομικών αδειών και κηρύξεως αναγκαστικών απαλλοτριώσεων κ.ο.κ.
Προσωρινά “μη νόμιμο” το Π.Δ. για το ναυτικό οχυρό
Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος χαρακτήρισε “προσωρινό” τον χαρακτήρα της γνωμοδότησης του δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε παράνομη η μετεγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στην Κασσιώπη της Κέρκυρας που έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ο κ. Μενουδάκος διευκρίνισε ότι “το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος κρίθηκε προσωρινά μη νόμιμο, διότι το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο κατά την έκδοση της 182/30.11.2012 γνωμοδότησής του δεν είχε αποφανθεί για την ακριβή νέα θέση του οχυρού, αλλά ανέθετε τον καθορισμό της στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Για το λόγο αυτόν, το Δικαστήριο ανέπεμψε το σχέδιο στη Διοίκηση προκειμένου το αρμόδιο όργανο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή το ΑΝΣ, να ασκήσει την πλήρη αρμοδιότητά του”.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αυγή, 09/04/2013