Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την αναγνώριση των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο το οποίο λίγο πριν τα μεσάνυχτα ψηφίστηκε επί της αρχής και αύριο θα συζητηθεί κατ΄ άρθρων θεωρήθηκε ως θετικό βήμα από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής που το χαρακτήρισε «κατάπτυστο» και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος που έκανε λόγο για σημαντικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα η εισηγήτρια της Ν.Δ. κα. Άννα Καραμανλή, καταφέρθηκε στην ομιλία της κατά των παρεμβάσεων της «Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και έριξε το «γάντι» στο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να μάθει αν τελικά σκοπεύει να στηρίξει το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης που εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της ΔΗΜΑΡ για την στάση τους.
Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Αμανατίδης που χαρακτήρισε την εισηγήτρια κα. Καραμανλή «αυτόκλητο εκφραστή της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα. Μαρία Ρεπούση έθεσε εκ νέου θέμα χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Την άποψη αυτή υποστήριξε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος αλλά και ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε.
Από την πλευρά του ο ειδικός αγορευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πύρος Δήμας ξεκαθάρισε οτι «δεν είναι σκοπός του νομοσχεδίου να ρυθμίσει τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους».
Εκεί που συμφώνησαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν στον απαραίτητο αριθμό των 300 ατόμων που χρειάζονται για να αναγνωριστεί ένα εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο, τον οποίο θεωρούν υπερβολικά υψηλό.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λυκουρέζος σημείωσε πως το νομοσχέδιο απαντά σε προβλήματα δεκαετιών και είναι αποδεκτό από όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον γενικό γραμματέα θρησκευμάτων κ. Γιώργο Καλαντζή για την προσφορά του στην προετοιμασία του νομοσχεδίου.
Πηγή:Δόγμα