Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και άλλων στελεχών της Αρχής για την υπόθεση της τεχνητής αύξησης του ελλείμματος του 2009.
Ειδικότερα, οι δύο Οικονομικοί Εισαγγελείς, μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησαν για την καταγγελλόμενη διόγκωση του ελλείμματος, ζητούν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών να απαγγείλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κου Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Ειδικών Λογαριασμών, κου Κωνσταντίνου Μορφέτα και της προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών, κας Ασπασίας Ξενάκη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις που προβλέπονται στο ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Επιπλέον, σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.
Η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων αφορούσε τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και καθηγήτριας Οικονομετρίας κας Ζωής Γεωργαντά περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009.
Οι Εισαγγελείς έδωσαν εντολή να διαβιβαστεί η δικογραφία σε ειδικό Aνακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς ώστε η υπόθεση να εκκαθαριστεί τάχιστα και παράλληλα, ζητούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ή αν υπάρχει συμμετοχή και άλλων προσώπων.
Να επισημανθεί ότι, όπως έχει αποτυπωθεί στη σχετική έκδοση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τίτλο «Ελληνική Δικηγορία: Μνημονιακοί Μύθοι και Καθημερινές πραγματικότητες», ο ΔΣΑ, με αφορμή τη σχετική καταγγελία, είχε καταθέσει στις 29.09.2011, δια του Προέδρου του Συλλόγου, κου Ι. Αδαμόπουλου, ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά [PDF] σχετικά με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων που αφορούν την αλλοίωση στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή «ΕΛ.ΣΤΑΤ.». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, υψηλόβαθμα στελέχη Αρχής φαίνεται να έχουν διογκώσει παράνομα το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15.4%, με αποτέλεσμα την υπογραφή του Μνημονίου και την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων. Μέσω της μηνυτήριας αναφοράς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητούσε αφενός, την άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος και αφετέρου, την εισαγωγή της υπόθεσης, κατ’ άρθρο 29 ΚΠοινΔ, στο Δικαστήριο των Εφετών και τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή.
Ο Πρόεδρος μάλιστα του ΔΣΑ, με σχετική ανακοίνωσή του [Link], εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την αποτελεσματική αντίδραση των εισαγγελικών αρχών και τη διεξοδική προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε ενώ, όπως επισημαίνει, η χθεσινή εξέλιξη και η γενικότερη πορεία της δικαστικής διερεύνησης αποτελούν “μία έμπρακτη ελπίδα για την επιβολή της νομιμότητας και την απαρχή μιας αναγκαίας και ουσιαστικής κάθαρσης στο δημόσιο βίο από πρόσωπα και νοοτροπίες που λυμαίνονταν επί σειρά ετών το δημόσιο συμφέρον, αδιαφορώντας για τις επιζήμιες συνέπειες των – άλλοτε ανεύθυνων και άλλοτε ιδιοτελών – ενεργειών τους”. Ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει, ακόμα, ότι “η διεξοδική δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και η επέκταση ενδεχομένως της ποινικής δίωξης και σε άλλα πρόσωπα παρίσταται επιτακτική προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς και να εμπεδωθεί το συναίσθημα δικαιοσύνης και ευνομίας”.
Τέλος, σημειώνεται ότι η δικογραφία για την υπόθεση είχε σταλεί πριν περίπου ένα χρόνο στη Βουλή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες και η δικογραφία με το σχετικό πόρισμα επεστράφησαν στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς την ύπαρξη ενδεχόμενων ευθυνών μη πολιτικών προσώπων.