ΣΧΟΛΙΟ TIDEON : Το ακόλουθο άρθρο αποτελεί ντοκουμέντο και κλασσικό παράδειγμα περί του πώς εργάζονται αυτοί που δεν ζουν στην Εκκλησία και επιδιώκουν συστηματικά τον χωρισμό Κράτους και Έθνους (όχι μόνο Κράτους - Εκκλησίας) με προσχήματα νομικής μορφής. Προσπαθούν να ξεριζώσουν την Ορθόδοξη παράδοση από την ζωή του Έθνους !
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=657826&lngDtrID=244
Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας παρουσίασε την Τετάρτη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. ΚΚΕ, Συνασπισμός και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος συμφώνησαν με το κείμενο.
Κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου, που έγινε στην ΕΣΗΕΑ υπό τον τίτλο «Πολιτεία - Εκκλησία, επιτέλους ρόλοι καθαροί», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε ότι η πρόταση «θα υποβληθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα προς υιοθέτηση, δεν αποτελεί πυροτέχνημα και θα έχει πολιτική συνέχεια».
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Ένωσης με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου για να της καταθέσουν την πρόταση, ενώ τις προσεχείς μέρες θα συναντηθούν με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα και Αλέκο Αλαβάνο.
Σημειώνεται εδώ ότι, ερωτηθείσα, νωρίτερα την Τετάρτη, για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι οι διάφορες απόψεις επί του θέματος είναι σεβαστές και σημείωσε ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Εκκλησία, όπως και με άλλους θεσμικούς φορείς. «Για την κυβέρνηση οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας είναι διακριτοί και καθοσρισμένοι» τόνισε.
Ο κ. Αλιβιζάτος επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου «δεν επιδιώκεται ο χωρισμός, αλλά το ξεκαθάρισμα των ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας, καθώς ο χωρισμός απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση».
Τρεις κατηγορίες ρυθμίσεων
Αναφερόμενος στις επί μέρους ρυθμίσεις, τις κατέταξε σε τρεις κατηγορίες: τις αυτονόητες, τις ώριμες και αυτές για τις οποίες απαιτείται διάλογος.
Στις αυτονόητες περιέλαβε το άρθρο 1, που αφορά στη θρησκευτική ελευθερία και ισότητα, το άρθρο 8, που αναφέρεται στην κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, το άρθρο 12, που απαγορεύει την αναγραφή θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα, το άρθρο 14, που δίνει τη δυνατότητα πολιτικής κηδείας και το άρθρο 15, που δίνει τη δυνατότητα για αποτέφρωση των νεκρών.
Ως ώριμες για να προχωρήσουν, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3, για τη φορολογική μεταχείριση των θρησκευτικών ενώσεων, το άρθρο 5, για την ανέγερση ναών και χώρων λατρείας, το άρθρο 6, για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, το άρθρο 7, για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το άρθρο 9, για τον πολιτικό γάμο και το άρθρο 13, που προβλεπει απαγόρευση προσηλυτισμού.
Ως ρυθμίσεις για τις οποίες απαιτείται διάλογος, ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το άρθρο 2, που αφορά τις θρησκευτικές ενώσεις, το άρθρο 4, που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις για την Εκκλησία της Ελλάδος και τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία σταδιακά μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Ακόμη, τα άρθρα 16 και 17, που αφορούν στη μισθοδοσία των θρησκευτικών λειτουργών και την επιστροφή ακινήτων, το άρθρο 19, που αφορά στη μετατροπή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Παιδείας και την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας και της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευμάτων, καθώς και το άρθρο 20, που καταργεί τις θρησκευτικές υπηρεσίες που εδρεύουν σε διάφορα υπουργεία.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Γ.Κριστάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του άρθρου 4, παράγραφος 3, που αναφέρεται στις μουφτίες, οι οποίες, σύμφωνα με την πρόταση, μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και περιορίζονται στο αμιγώς πνευματικό έργο τους, έτσι ώστε οι μουφτήδες να περιορίζονται πλέον στα πνευματικά τους καθήκοντα και όχι σε δικαστικά.
«Σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι οι μουσουλμάνες γυναίκες να γίνουν ισότιμες με τους άνδρες και η μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει μόνη της το μουφτή της και να μην διορίζεται από το κράτος, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, με την επίκληση των δικαστικών του αρμοδιοτήτων» εξήγησε.
ΝΔ: Βάση για συζήτηση
Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής της ΝΔ Ν.Γεωργιάδης, εκφράζοντας, όπως είπε, την προσωπική του άποψη, χαρακτήρισε την πρόταση νόμου «εξαιρετική πρωτοβουλία και βάση για συζήτηση» δήλωσε ότι ο ίδιος θα παλέψει «για να πρυτανεύσει αυτή η άποψη στη ΝΔ», επισήμανε όμως ότι «χρειάζεται κοινωνική συναίνεση για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, απαιτείται πολλή δουλειά στον τομέα της εκπαίδευσης, του λαού και του κλήρου για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, απαιτείται διακομματική συναίνεση».
ΠΑΣΟΚ: Θα λάβουμε την πρόταση πολύ σοβαρά υπόψη μας
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχάρη τους συντάκτες της πρότασης, διότι, όπως είπε, «κατέθεσαν μία γραπτή και συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα λάβουμε σαν ΠΑΣΟΚ πολύ σοβαρά υπόψη μας».
Επισήμανε δε, ότι θα ήταν ευτυχές να ακούγονταν οι θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόταση και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των πεδίων όσον αφορά στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και όσον αφορά στο σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
ΚΚΕ: Σοβαρή πρωτοβουλία - Υπέρ καθαρών ρόλων
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Α.Σκυλλάκος χαρακτήρισε το θέμα «υπερώριμο εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ των καθαρών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας. Τη συγκεκριμένη πρόταση την χαρακτήρισε «σοβαρή πρωτοβουλία, σωστή, συγκεκριμένη, κωδικοποιημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη», εξέφρασε όμως την απαισιοδοξία του για την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης, αλλά και συναίνεσης με την Εκκλησία.
ΣΥΝ: Συμφωνούμε
Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι το σύνολο των προτάσεων βρίσκει σύμφωνη την Κουμουνδούρου, «ανεξάρτητα από επί μέρους ζητήματα» και τόνισε την αναγκαιότητα εξασφάλισης της μεγαλύτερης δυνατής κομματικής συναίνεσης, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό και η ατομική δέσμευση και συνεισφορά βουλευτών, ανεξαρτήτως της κομματικής τους τοποθέτησης, είναι σημαντική.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα τόσο επί της ουσίας όσο και επί της μεθοδολογίας με την πρόταση νόμου, ότι την προσυπογράφει και ότι θα την καταθέσει στη Βουλή την 1η Δεκεμβρίου.