Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001
Αριθμ. Πρωτ.
Προς όλους τους τηλεοπτικούς
σταθμούς εθνικής εμβέλειας
ελεύθερης λήψης
ΟΔΗΓΙΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 1/2001
Προστασία των ανηλίκων από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού με επιβλαβές γι’ αυτούς περιεχόμενο σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης και παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 22 της Οδηγίας 97/36ΕΚ(89/552ΕΟΚ)
2. Τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος
3. Τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2 του νόμου 2863/2000
4. Τη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 1 και 3 του π.δ. 100/2000
5. Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 4 παρ. 1 της Υ.Α. 6138/Ε/17.3.2000
6. Τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 και 3 του Κανονισμού 2/1991 του Ε.Σ.Ρ.
7. Την από 118/15.2.2001 απόφαση της Ολομελείας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με την προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών, η οποία εκδόθηκε με αφορμή αφενός τη μετάδοση σε μεσημεριανό και απογευματινό δελτίο ειδήσεων της 18PηςP και 19PηςP Οκτωβρίου 2000 των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας «STAR-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» και «ΑΝΤΕΝΝΑ-TV Α.Ε.» επιβλαβών σκηνών με αντικείμενο διαφημιστική καταχώρηση του χώρου διασκέδασης «Tutti Frutti» στην εφημερίδα «Αστυνομικό Βήμα» και αφετέρου τη μετάδοση σε απογευματινό δελτίο ειδήσεων της 16PηςP Οκτωβρίου 2000 των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας «STAR-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» και «MEGA Channel-ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.» επιβλαβών σκηνών με αντικείμενο τα αποτελέσματα δημοσιογραφικής έρευνας σχετικά με την ερωτική ζωή των Ελλήνων.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
Ότι τη μετάδοση πάσης φύσεως ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών των τηλεοπτικών σταθμών διέπουν οι εξής κανόνες :
1. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών από σκηνές ή εικόνες που ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τη σωματική, πνευματική ή την ηθική τους ανάπτυξη.
2. Ως παιδί νοείται ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας του και μέχρι τη συμπλήρωση των δώδεκα ετών (άρθρο 129 και 135 Α.Κ. και άρθρο 121 Π.Κ.) ενώ ως έφηβος νοείται ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και μέχρι τη συμπλήρωση των δεκαεπτά ετών (άρθρο 121 Π.Κ.).
3. Απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών η μετάδοση τολμηρών ερωτικών ή πορνογραφικών σκηνών και εικόνων κατά τη διάρκεια της ζώνης παιδικής τηλεθέασης, ιδίως όταν η μετάδοση των σκηνών αυτών δεν συνδέεται κατά λογικό και άμεσο τρόπο με το θέμα της εκπομπής και αποτελεί προφανή εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος προκειμένου να προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό με περιεχόμενο επιβλαβές για τους ανήλικους τηλεθεατές.
4. Η μετάδοση κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών σκηνών και εικόνων, των οποίων το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για παρακολούθηση από ανηλίκους ηλικίας από 12 έως και 15 ετών, επιτρέπεται μόνο μετά την 21.00 ώρα και κατόπιν υποχρεωτικής παροχής της γονικής συναίνεσης (άρθρο 121 Π.Κ. και άρθρο 3 της Υ.Α. 6138/Ε/17.3.2000).
5. Η μετάδοση κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών σκηνών και εικόνων, των οποίων το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για παρακολούθηση από ανηλίκους άνω των 15 ετών, επιτρέπεται μόνο μετά την 22.30 ώρα.
6. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εν γένει εκπομπών οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό είτε προφορικά είτε με την εμφάνιση επί της οθόνης των ειδικών οπτικών συμβόλων τρία (3΄) τουλάχιστον λεπτά πριν από τη μετάδοση σκηνών ή εικόνων που περιέχουν επιβλαβές για τους ανήλικους οπτικοακουστικό υλικό.
7. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον σε δελτίο ειδήσεων ή άλλη ενημερωτική εκπομπή προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό που περιέχει τολμηρές ερωτικές σκηνές ή πορνογραφικές σκηνές, ανεξάρτητα από την εμφάνιση στην οθόνη του ειδικού οπτικού συμβόλου, ο παρουσιαστής του δελτίου ή της εκπομπής οφείλει
προφορικά να ενημερώνει το κοινό τρία (3΄) τουλάχιστον λεπτά πριν από τη μετάδοση του εν λόγω υλικού σχετικά με το βαθμό καταλληλότητας αυτού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
Επιμέλεια και σύνταξη: Χάρις Τσίγκου, Δικηγόρος-Ειδικός Επιστήμονας ΕΣΡ