Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Μαρία Παπαευαγγέλου: Πολυτεκνία

oikogeneia 01


Στις μέρες μας, η πολυτεκνία θεωρείται ανεδαφική υπερβολή και ουτοπία.   Μόνο η λέξη παραπέμπει τη σκέψη των περισσοτέρων ανθρώπων σε απορριπτικές νοοτροπίες και εξωπραγματικές καταστάσεις. Ίσως εν μέρει να φαίνεται ότι έχουν δίκαιο, γιατί η Πολυτεκνία είναι «δώρημα»!

Και είναι «Δώρημα τέλειον άνωθεν καταβαίνον..» διότι η ανθρώπινη συμμετοχή είναι τόσο μικρή σε σύγκριση με το σύμπλεγμα ευνοϊκών παραγόντων και τη συρροή ευλογημένων συμπτώσεων που απαιτούνται για να πραγματωθεί.

Ανάμεσα στους ευνοϊκούς παράγοντες θα μπορούσαν να περιληφθούν τα ακόλουθα:

  • Ο κατάλληλος χρόνος γάμου. Ο νεανικός γάμος. Ο έγκαιρος γάμος, που αφορά κυρίως τη γυναίκα. Μία γυναίκα που αρχίζει να τεκνοποιεί στα 37 και 38 της χρόνια, πόσα παιδιά να προλάβει να κάνει; Σήμερα και η γυναίκα χρειάζεται μερικά χρόνια για να σπουδάσει ή να αποκτήσει κάποιο επάγγελμα και ο έγκαιρος γάμος αν έρθει αμέσως μετά, είναι τύχη ή επιθυμία; Και ποιος γονιός δέχεται το αγόρι του ή πόσοι νέοι άντρες δέχονται να παντρευτούν στα 25 πρίν καλά-καλά αποκτήσουν επάγγελμα;
  • Η γονιμότητα και των δύο συζύγων. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ευτυχής σύμπτωση!
  • Η θετική εμπειρία από πατρική οικογενειακή ζωή. Όταν μάλιστα τα παιδικά βιώματα αφορούν σε μια ευτυχισμένη πολύτεκνη οικογένεια. Τότε αυτά γίνονται θεμελιώδης και παιδαγωγικός παράγοντας. Δίνουν αυτόματα τις αρχές, τον τρόπο οργάνωσης, τον καταμερισμό εργασίας, τον συντονισμό και το ρυθμό σ΄ αυτή τη μικρή κοινωνία που λέγεται πολύτεκνη οικογένεια.
  • Η ύπαρξη στοιχειώδους εισοδήματος από τον ένα τουλάχιστον σύζυγο αποτελεί μια αρχική, λογικά απαραίτητη ανάγκη.
  • Το στενό οικογενειακό περιβάλλον (γονείς και αδέρφια) το οποίο όταν διάκειται ευνοϊκά στην πολυτεκνία, αποτελεί σίγουρα μεγάλο υποστηρικτικό παράγοντα τόσο συναισθηματικά όσο και ουσιαστικά.

Αν όλοι οι ανωτέρω παράγοντες συντρέξουν, ακόμα και στον υπερθετικό βαθμό, η πολύτεκνη οικογένεια δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί! Αν το νέο ζευγάρι περιμένει να διορθωθούν τα οικονομικά τους. Αν η νέα γυναίκα πρέπει πρώτα να τελειώσει την εξειδίκευσή της και να βρεί δουλειά. Αν πρέπει πρώτα να μεταφερθούνε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι ...Αν..Αν..Αν..   Από την αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της προσπάθειας χρειάζεται η λεγόμενη διάκριση που οδηγεί στη σωστή επιλογή την κάθε στιγμή. Στη σωστή κατάταξη προτεραιοτήτων, έχοντας τη γνώση και τη βεβαιότητα πως όσο νωρίτερα αποκτήσεις παιδιά τόσο καλλίτερα και γι΄αυτά και για σένα.  

Και εδώ ακριβώς κορυφώνεται η ανθρώπινη συμβολή: η ομόψυχη θέληση του ζευγαριού. Η προϋπόθεση που λέγεται ταύτιση απόψεων και κοινά οράματα. Αυτό που ονομάζεται σύμπνοια. Μία συγχρονισμένη κοινή πορεία, που συνοδεύεται από κατανόηση, αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό τόσο για τον κόπο του άνδρα όσο και της γυναίκας.   Ένας άρρηκτος συνδετικός κρίκος - όχι μόνο μιας απλής αγάπης- αλλά μιας αγάπης που βαθαίνει στο χώρο της τρυφερής αφοσίωσης. Και κυρίως η ομόθυμη, μεγάλη επιθυμία να ζήσουν στο έπακρο αυτό που προσφέρουν τα νειάτα: τη μαγεία της ποίησης, της δημιουργίας νέας ζωής!

Δεν θα μεθύσουν από τη γεύση αυτής της μαγείας. Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων της πολύτεκνης οικογένειας θα τους κρατά σε εγρήγορση. Θα επιστρέφει όμως πάντα σαν χαρά και ικανοποίηση από την αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Πόσα προτερήματα πρέπει να έχει κανείς άραγε! Όχι κανείς! Και οι δύο! Ο κάθε ένας ξεχωριστά και σύγχρονα, για να ολοκληρώνεται το κοινό και το ομόψυχο. Και τα προτερήματα αυτά θα αναπτυχθούν μέσα το γάμο; Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σπόροι και μικρά φυτώρια αρετής.  Μέσα στο γάμο όμως θα δοκιμαστεί η δυναμική τους. Θα αναπτυχτούν και θα ανθίσουν   ή θα μαραζώσουν.

Φαίνεται σαν να φτιάξαμε την καλλίτερη συνταγή για μια πολύτεκνη οικογένεια. Μην είστε τόσο σίγουροι. Δεν καλύψαμε το μεγάλο κενό το οποίο υπάρχει μεταξύ της αρχικής επιθυμίας και της τελικής της ολοκλήρωσης. Το κενό που συμπληρώνεται μόνο με το ψυχικό σθένος, το οποίο και μόνο δωρίζεται!

Αν θέλετε να φτάσετε ως εδώ αλλά και να έχετε καρπούς από το ολάνθιστο περιβόλι της πολύτεκνης οικογένειας, χρειάζεται κάθε λεπτό και κάθε ώρα η επίκληση για την παρουσία του Θεού.   Τελικά τίποτα δεν ισχύει από όλα τα ανωτέρω αν βοηθός σας δεν είναι ο Θεός!

Η πολυτεκνία είναι σκληρός αγώνας αλλά και παράδεισος συναισθημάτων , συγγενικών δεσμών, χαράς και απολαύσεων. Είναι ακόμα αγώνας αντοχής.  Ενέχει κινδύνους, απρόβλεπτα και ατυχήματα, ὀπως εξ άλλου και κάθε άλλη απλή ή συντηρητική ζωή,

Η πολυτεκνία δεν είναι υποχρεωτική. Είναι για τους τολμηρούς! Γι΄αυτούς που θέλουν να δώσουν τον καλλίτερο εαυτό για ένα καλλίτερο μέλλον. Γι΄αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή κοινωνία!   Γι΄αυτούς που επιθυμούν, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν, αλλά που ελπίζουν, γιατί ζητούν  συνέχεια από το Θεό βοήθεια.

Η πολυτεκνία αξίζει! Στο τέλος της διαδρομής-ακόμη και στις περιπτώσεις που περισσεύουν οι πίκρες και υπολείπονται οι χαρές- το πολύτεκνο ζευγάρι αναπέμπει ευγνωμοσύνη βλέποντας τη συμμετοχή του σε ένα θαύμα το οποίο δεν κατάλαβαν πως και πότε συντελέστηκε. Θέλει όμως πολύ Θεό!

Γιατί η πολυτεκνία και καλλιτεκνία  είναι «Δώρημα τέλειον……εκ του Πατρός των φώτων!».

 

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...