Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
13 Νοεμβρίου 2024

Εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο

 

DART

Η «Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια» έχει στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού των χρηστών στα νέα μέσα.

Η ομάδα έχει την ονομασία D.A.R.T. (Digital Awareness & Response to Threats)

 

 

 

Εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο

Είκοσι αγόρια (14-16ετων) με συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Εξειδικευμένες ομάδες με παιδοψυχολόγους και παιδοψυχίατρους εφαρμόζουν γνωσιακές συμπεριφορηκές θεραπείες και ψυχοθεραπεία.

Τα συμπτώματα του εθισμού στο ιντερνέτ, μερικά από τα οποία εμφανίζουν τα παιδιά αυτά είναι, ανοχή (συνεχή παραμονή στο Διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά),συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος)αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο, έκπτωση της λειτουργικότητας τους, άγχος αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια, μοναξιά μειωμένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής.

Η έρευνα που πραγματοποιεί η Μ.Ε.Υ του Πανεπιστήμιου Αθηνών έδωσε σημαντικά στοιχεία όσο αφορά τον χρόνο που καταναλώνουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο καθώς και με τι ασχολούνται όταν βρίσκονται εντός:

· 53.4% χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα > 1 έτος

· 26% ανέφεραν καθημερινή χρήση και

· 8% χρήση > 20 ώρες εβδομαδιαίως.

· Τα αγόρια χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια

· Ποσοστά χρήσης διαδυκτιου. 55% χρησιμοποιούν το δίκτυο για παιχνιδια, 40% για τα e-mail, 37,5% για chat(χώροι συνάντησης), 10% για αγορές, 4% για ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, 27% θεματα επιμόρφωσης, 26% για ενημέρωση-υπηρεσίες

· Υπήρξε θετική συσχέτιση της χρήσης διαδικτύου και της διάσπασης προσοχής-υπερκινητικότητας, σύμφωνα με την κατάταξη στο SDQ.

· 1% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο.

· 18,2% (ένα στα πέντε 15χρονα παιδιά) παρουσίαζαν περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση διαδικτύου (κατάσταση πριν το εθισμό)

Τα ποσοστά της έρευνας είναι υψηλά και ανησυχητικά

Το φαινόμενο της εξάρτησης από το διαδίκτυο είναι συχνότερο στα αγόρια, σε μονογονεϊκές ή δυσλειτουργικές οικογένειες, σε παιδιά με καταθλιπτικό συναίσθημα ή υπερκινητικότητα.

Η αύξηση της επίπτωσης του διαζυγίου, η μοναξιά, η απουσία επίβλεψης από τους γονείς συμβάλουν στην ανάπτυξη του φαινομένου.

Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις ιδιαιτερότητες που έχει η εφηβεία.

Όσο ο έφηβος μεγαλώνει ο πειραματισμός, ο μιμητισμός η περιέργεια, η μη συνειδητοποίηση του κινδύνου και η φυσιολογική αντίδραση σε κάθε καταπίεση γίνονται βασικά χαρακτηριστικά του και το καθιστούν ευάλωτο και ευαίσθητο σε εξαρτήσεις.

Τα on line παιχνίδια είναι υπεύθυνα για τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο.

Τα on line παιχνίδια βίας του διαδικτύου πέρα από την εξάρτηση που μπορούν να προκαλέσουν εξοικειώνει τα παιδία με την βία και άρει τις αναστολές τους στο αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο.

Στα μάτια των παιδιών η άσκηση βίας μπορεί να φέρεται σαν μια συνηθισμένη πράξη χωρίς να συνειδητοποιούν πολλές φορές τις επιπτώσεις που έχει η άσκηση της σε παιδιά και ενήλικες.

Συχνά συμβαίνει τα παιδιά να δημιουργούν ομάδες στα πλαίσια των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλά μετέπειτα να εξελίσσονται μερικές φορές σε συμμορίες με εγκληματική δράση.

Παραβατικότητα στο Διαδίκτυο

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδία στα chat rooms. Επικοινωνούν με άγνωστους αποστέλλουν φωτογραφίες και αλλά προσωπικά στοιχεία χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να πέσουν θύματα εκβιαστών ή παιδοφιληκών οργανώσεων.

Η νεανική παραβατικότητα στο διαδίκτυο είναι μεγάλη.

Έφηβοι εκβιάζουν και εκβιάζονται διοχετεύουν φωτογραφίες και video συμμαθητών τους με προσβλητικό και παράνομο περιεχόμενο εντάσσονται σε ρατσιστικές και άλλες παράνομες οργανώσεις, μπαίνουν σε σελίδες πορνό,διαδικτυακά καζίνο και παράνομα στοιχήματα.

Δυστυχώς τα παιδιά είναι απροστάτευτα από τους κινδύνους που ανέφερα ποιο πάνω.

Τα internet café βρίσκονται τα περισσότερα δίπλα στα σχολεία χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός στην ηλικία την θεματολογία των ιστοσελίδων αλλά και το χρόνο που παραμένουν τα παιδιά στα internet.

Οι γονείς στην χώρα μας είναι κατά το πλείστον ψηφιακά αναλφάβητοι.

Με ψυχραιμία πρέπει να συνειδητοποιήσουν δυο βασικά πράγματα.

Πρώτον ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδικτυο, καθώς αποτελεί τμήμα της κουλτούρας των εφήβων και δεύτερον καμία απαγόρευση της χρήσης διαδικτύου δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, μιας και ο έφηβος έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

· Οι γονείς από μικρή ηλικία πρέπει να βάζουν όρια στα παιδία όχι μόνο στη χρήση του διαδικτύου αλλά για πολλά θέματα.

· Τα όρια όταν στηρίζονται σε λογική βάση δεν καταπιέζουν τα παιδιά αλλά τα κατευθύνουν με ασφάλεια.

· Ο σεβασμός της προσωπικότητας των παιδιών από μικρή ηλικία είναι σημαντικό για την εφαρμογή πειθαρχίας

· Ο υπολογιστής πρέπει να βγει από το παιδικό δωμάτιο ώστε ο γονιός να έχει καλύτερο έλεγχο χρήσης.

· Η χρησιμοποίηση ειδικών φίλτρων για τις επιβλαβείς ιστοσελίδες είναι μέτρο που μπορεί να βοηθήσει.

Καλό είναι οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους έχοντας πάντα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τα παιδιά.

Ο ρόλος του σχολείου πρέπει να γίνει πρωταγωνιστικός στο θέμα αυτό.

· Δημιουργία μαθήματος στο ασφαλές διαδίκτυο σε μικρές ηλικίες πιστεύω ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

· Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα διαδικτύου θα βοηθούσε την άσχημη υπάρχουσα κατάσταση όπως άλλωστε αναδεικνύεται και από την ερευνά μας

Γιώργος Κορμάς

Ιατρός, Επιστημονικός συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής υγείας

Έρευνα

Αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων Αττικής 15-16 χρόνων (Μ.Ο.14.85 έτη)

1000 μαθητές (450 αγόρια, 550 κορίτσια)

 

 

Συμβουλές ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου προς Μαθητές

Αγαπητοί μαθητές:

• Μη δίνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία και μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου.

• Μη γνωστοποιείτε μέσω του Διαδικτύου τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε αγνώστους.

• Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

• Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

• Κατά την επίσκεψή σας στους διάφορους δικτυακούς τόπους μη συμπληρώνετε φόρμες με τα παραπάνω στοιχεία, όταν σας ζητούνται.

• Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

• Μη δίνετε πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας σε άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο.

• Μη συναντάτε μόνοι σας άτομα που γνωρίσατε από το Διαδίκτυο. Η συνάντηση πρέπει να πραγματοποιείται οπωσδήποτε σε δημόσιο χώρο και οι γονείς σας να είναι παρόντες.

• Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

• Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του.

• Μη στέλνετε υλικό από το δικό σας υπολογιστή (φωτογραφίες, μουσική).

• Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (Μουσική, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Video κλπ) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

• Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software) εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software). Σε κάθε περίπτωση διαβάστε ή συμβουλευτείτε τους μεγαλύτερους όσον αφορά τους όρους χρήσης και τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησής του.

• Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια. Ίσως περιέχουν προγράμματα Δούρειους Ίππους και ιούς που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σας.

• Μην ανοίγετε e-mail από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς.

• Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία. Πολλά απ’ αυτά είναι ιοί ή Δούρειοι Ίπποι και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

 

 

 

Ιουλ 24, 2008

Έρευνα: Κολλημένοι στο διαδίκτυο οι έλληνες μαθητές Της Φωφώς Μπόνιου Η νέα μόδα του ίντερνετ και της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν αφήνει ανεπηρέαστο το παιδικό κοινό. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι επτά στα δέκα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών χρησιμοποιούν σήμερα Η.Υ. και ότι ένα στα πέντε γνωρίζει να σερφάρει και στο διαδίκτυο. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι η χρήση των κομπιούτερ από το 2000 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί περίπου κατά 60%, ενώ η χρήση του ίντερνετ έχει τριπλασιαστεί (από 7% σε 22%). Ειδικότερα, το 2000 μόλις το 44% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούσαν κομπιούτερ, ενώ το 2008 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 70%.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι το Μάρτιο του 2008 για λογαριασμό της Focus Bari. Ερωτηθέντες ήταν 528.000 μαθητές ηλικίας 7-12 χρόνων που κατοικούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη. Καλύτεροι πελάτες του διαδικτύου, όπως τονίζεται από τα στοιχεία, αναδεικνύονται τα αγόρια ηλικίας 10-12 ετών με ποσοστό 36% (έναντι 13% το 2000) και ακολουθούν τα κορίτσια με 28%.

Αντίθετα, τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 7-9 ετών φαίνεται ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο λιγότερο, όπως αποδεικνύουν και τα ποσοστά 11% και 13% αντιστοίχως. Κυριότερος χώρος χρήσης των υπολογιστών είναι το σπίτι για τους νεαρούς πελάτες των κομπιούτερ σε ποσοστό 72,9% έναντι 41,5% που προτιμά την τάξη του σχολείου και 17,9% που μοιράζεται την οθόνη με κάποιον φίλο.

Κλικ στον κυβερνοχώρο όμως προτιμούν να κάνουν οι μαθητές και πάλι από το σπίτι (σε ποσοστό 67%), από το 23,1% των ερωτηθέντων που απάντησε ότι μπαίνει στο ίντερνετ όταν βρίσκεται στο σχολείο. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Η χρήση των υπολογιστών από τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας 7-12 ετών ελλοχεύει πολλούς και στις περισσότερες περιπτώσεις δυσδιάκριτους κινδύνους, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ένας από αυτούς είναι το θέμα της online απάτης με την αποκόμιση προσωπικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να δώσουν τα παιδιά χωρίς να σκεφθούν τις συνέπειες. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το θέμα της ασφάλειας, αφού η είσοδος στον κυβερνοχώρο εγκυμονεί κινδύνους λόγω των ιών που κυκλοφορούν αλλά και λόγω των γνωστών χάκερ.

 

Επιπλέον, τα παιδιά που σερφάρουν στο διαδίκτυο μπορεί να εκτεθούν σε υλικό που είναι ανάρμοστο και μπορεί να περιλαμβάνει πορνογραφία, διαφημιστικό υλικό, βία, εχθρότητα και εξτρεμιστικές ομάδες. Πώς όμως ο γονέας θα καταλάβει ότι το παιδί του κινδυνεύει διαδικτυακά; Πρώτο σημάδι ασφαλώς, όπως λένε ειδικοί, είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά στον υπολογιστή, η απόκρυψη του περιεχομένου των ιστοσελίδων που ανοίγει, όταν ο γονιός πλησιάσει την οθόνη, αλλά και η απομόνωσή του από το φιλικό του περιβάλλον, που οδηγεί τους νεαρούς χρήστες σε υπερβολική έκθεση στα chat rooms και στο instant messaging.

ΓΝΩΜΗ Ναι στο Ίντερνετ, αλλά υπό όρους Της ψυχολόγου-οικογενειακής θεραπεύτριας Άννας Κουρουμπλή Το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά ένα εξαιρετικό περιβάλλον για μάθηση, ενημέρωση και ψυχαγωγία, μπορεί όμως να γίνει και επικίνδυνο. Στην ηλικία 7-8 χρόνων τα παιδιά δοκιμάζουν να παραβούν κανόνες, για να δουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν χωρίς τιμωρία, είναι εύπιστα και δεν αμφισβητούν όσους δείχνουν να έχουν εξουσία.

Όσο για τα μεγαλύτερα έως 12 ετών, οι προέφηβοι δηλαδή, αυτά θέλουν να ξέρουν τα πάντα και έχουν ήδη ακούσει τι υπάρχει στον ιστό του Διαδικτύου. Αναζητούν όλο και περισσότερο την ανεξαρτησία τους και ενδιαφέρονται για τον κόσμο γύρω τους.

Συνομιλούν έτσι συχνά στο Διαδίκτυο, κάνοντας "φίλους", στην ουσία όμως η απομόνωση στην οποία οδηγούνται είναι πραγματική και οδυνηρή. Καλό είναι οι γονείς με τη συμμετοχή των παιδιών να δημιουργήσουν έναν κατάλογο κανόνων χρήσης του Διαδικτύου, να τοποθετούνται υπολογιστές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ανοιχτό χώρο, απ' όπου οι γονείς θα μπορούν να επιβλέπουν τις δραστηριότητες των παιδιών, ειδικά σε παιδιά μικρής ηλικίας

._______________________________________________________________

copyright © 2007

 

 

 

 

 

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...